Zonguldak'ın meşhur beyaz baklavasıdır. Bol bol cevizin doldurulduğu incecik açılmış yufkaların, lezzet katları haline getirilmesinden oluşan bu muhteşem baklavanın görüntüsü de tadı da tatmin edici güzellikte oluyor.
Buna rağmen yetiştirilen ürün çeşidi fazladır .İlin başlıca tarım ürünlerini;buğday,arpa,çavdar,yulaf,mısır,bakla,fasulye oluşturmaktadır.Sebze ve meyvecilik gelişmiş olup en çok kara lahana ,pırasa,ıspanak,armut, fındık,elma,erik,dut,ceviz,kestane,kızılcık ve kiraz yetiştirilir.
HÜPPÜLÜ TATLISI | Kültür Portalı
İlgili 21 soru bulundu
İlin tarımsal potansiyelini oluşturan zirai faaliyetleri hububat (buğday, arpa, mısır vb.) yetiştiriciliği, meyve (fındık, çilek, elma vb.) yetiştiriciliği ve sebzecilik (yazlık ve kışlık) yanında patates ve ayçiçeği gibi sanayi bitkileri oluşturmaktadır.
Zonguldak, Batı Karadeniz Bölgesi'nde, Karadeniz'e batı ve kuzeyden kıyısı olan bir ildir.
Türkiye'de taşkömürü üretiminde birinci sırada yer alan Zonguldak ili ayrıca, boksit, manganez, barit, dolomit, fosfat, kuvarsit, kuvars kumu ve şiferton gibi maden rezervlerine de sahiptir. Bu madenlerden özellikle kuvarsit ve kuvars bakımından Zonguldak ili önemli bir potansiyele sahiptir.
Zonguldak ilinin ekonomisi madenciliğe ve sanayiye dayanır. Ormancılık, hayvancılık ve tarla tarımı ikinci önemli bir kaynaktır. İl sınırları içinde zengin kömür (kara elmas) yatakları bulunur. Bunlara dayalı demir-çelik fabrikaları ve bunlara bağlı yan sanayii ekonominin belkemiğidir.
Zonguldak'ta mutlaka görülmesi gereken destinasyonlar arasında Gökgöl Mağarası, Kızılcapınar Baraj Gölü, Zonguldak Maden Müzesi, Harmankaya Şelalesi, Zonguldak Kent Ormanı, Ereğli Müzesi, Zonguldak Deniz Feneri, Göldağı Tabiat Parkı, Bölüklü Yaylası, Cehennemağzı Mağaraları, Kayalıdere Şelalesi, Ilıksu Kaplıcası, ...
Ereğli'ye özgü hediyelikler olarak; çeşitli rengarenk magnetler, anahtarlıklar, aynalar, açacak çeşitleri, elpek bezi hediyelikler, baston, ahşap ürünler, madenci heykelleri, çini ürünler, biblolar, kupa, havlu, fındık, yöresel reçel, kestane balı gibi hediyelik ürünler satın alabilirsiniz.
Hamurlarımız mantı kıvamında, 10-12 dakika kadar pişecek. Bu mantıya Höttürme denilmektedir.
Damağınızda izi kalır: Cevizli kömeç
Zonguldak mutfağında en çok kullanılan malzemelerden olan ceviz, bu tarifte de iş başında. Özenle, büyük emeklerle hazırlanan, uzun uzun dinlendirilen hamurun ceviz içiyle buluşması, ardından üzerine çörek otu eklenerek üzeri nar gibi kızarana kadar pişirilmesiyle oluşuyor.
Devrek Simidi: Sıcak pekmez ve doğal susamdan yapılan simit damakta ayrı bir tat bırakmaktadır. Beyaz Baklava: Bölgenin en meşhur gıdalarından olan beyaz baklava katkı maddesi bulunmadan kızartılmadan yapılmaktadır.
İÖ 1200 yılında ağırlığını Frig oymaklarının oluşturduğu Ege göç kavimleri, Trakya üzerinden İç Anadolu'ya yayıldılar. Bu kavimlerden Bythin, Mariandyn ve Migdonlar Zonguldak yöresine yerleşerek bölgenin bilinen ilk halkını oluşturdular.
2022 nüfus sayım verilerine göre, en kalabalık ilçe Ereğli, nüfusu en az olan ise Gökçebey ilçesidir.
Karadeniz kıyılarından başlayan il toprakları, kuzeyden Karadeniz, kuzeydoğudan Bartın, doğudan ve güneydoğudan Karabük, güneyden Bolu, batıdan ve güneybatıdan Düzce illeriyle çevrilidir. Zonguldak il merkezi kuzeydoğudan Kilimli ve güneybatıdan Kozlu ilçeleri sınırları ile sınırlandırılmıştır.
Zonguldak Nostalji
TBMM' nin ilk mutasarrıflık yaptığı ilçe olarak tarihdeki yerini alacaktır. Türkiye Cumhuriyetinin İlk İli Zonguldak; 1 Nisan 1924 tarih ve 491 sayılı Teşkilat- ı Esasiye Kanunu' nun 60. maddesine göre sancaklar kaldırılınca, Zonguldak bağımsız mutasarrıflığı, Vilayet yapılmıştır.
Yapılan çalışmalar 19. yüzyılın ilk yarısında sonuç verir ve Zonguldak'ta taşkömürü rezervleri keşfedilir. Böylece Türkiye'de madencilik 8 Ekim 1829'da Zonguldak taşkömürü havzası, Köseağzı mevkii, Neyren deresi kenarında Bahriye Eri Uzun Mehmet'in karaelmasa vurduğu ilk kazmayla başlar.
Kent adını, "Sandraka / Sandrake" adıyla bilinen yerleşim, adını Sandra Çayından alarak Zonguldak'a dönüşmüştür.
Yani Zonguldaklılar 500 yıl önce buralara yerleşmiş Türkmenlerdir.."Kıvırcık" son 150 yıldır kulanılan tabirdir. Bunun yanında Türk,Kürt,Laz,Zaza,Çerkez,Abaza,Alevi,Sunni,Hiristiyan vb . kimliklerinin yanında kendisini Zonguldaklı olarak tanımlayan insanların yaşadığı en güzel şehirlerimizden biridir.
Zonguldak Adının Kaynağı:
İlkçağda “Sandraka/Sandrake” adıyla bilinen yerleşim yeri, adını Sandra Çayından (Üzülmez/Zonguldak Deresi) almıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri