3 Gün Kuralında Gece Tuvalet Eğitimi Gece tuvalet eğitimi sürecinde yapmanız gereken gündüz tuvalet eğitim sürecini tamamladıktan 3 gün sonra gece bez bağlamayı bırakmak olmalı. Böylelikle çocuk gündüz kazandığı alışkanlığı gece de sürdürerek duruma adapte olabilir.
Tuvalet eğitimi kaç gün sürer sorusu ebeveynlerin en sık sorduğu sorulardan bir diğeridir. Verilecek eğitim genellikle 3-6 ay aralığında bir süreç gerektirir. Bu süreç bazı çocuklar için daha kısa veya daha uzun olabilir.
Özellikle yemeklerden sonra çocukları tuvalete götürerek 2-3 dakika bekleyip kakasını yapmasını sağlayabilirsiniz. Lazımlığa oturmaya başlatılan çocuğa çişini ve kakasını oraya yapabileceğini anlatılabilir. Çocuğunuza tuvaletini yaptığında övgü de bulunulmalı, fakat aşırıya kaçılmamalıdır.
Çocuk 1-2 saatte bir tuvalete götürülür, bu esnada, çocuğun kas kontrolünü kazanması açısından uyanık ve bilinçli olması gerekmektedir. Gece eğitiminde tuvalete götürme sıklığı, tuvalet ihtiyacının zaman aralıkları anlaşıldıktan sonra azalacaktır.
Gece tuvalet eğitimine başlama zamanı, çocuğun gece boyunca kuru kaldığını fark ettiğimiz ve gece bezlerinin birçoğunu ıslatılmamış bulduğumuz zamandır. Gece eğer bezler ıslanırsa değiştirilmeli ve çocuğa büyüdüğünde geceleri bezlememek gerektiği öğretilmelidir.
İlgili 27 soru bulundu
Alıştırma külodu ve lazımlık, hem kullanım olanakları hem de tuvalete alıştırmaya yardımcı olmaları bakımından çok kullanışlıdır. Bebekler için tuvalet eğitimi ile ilgili ürünler kullanmak bu süreci çok kolaylaştıracaktır!
Bez yerine pantolon ya da külot giydirebilirsiniz. Böylelikle çocuğunuz altına yaptığında ıslaklığı daha çok hisseder ve bu duruma çözüm aramaya başlar.
Sabırla ve anlayışla geçirilen tuvalet eğitimi süreci genellikle 3 ile 6 ay kadar sürer. Ancak bu sürenin her çocuk özelinde farklılık gösterdiği ve bazı çocukların daha uzun bir zamana ihtiyaç duyabileceği unutulmamalıdır. Bunun yanında çocukların gece kuru kalması da aylar hatta uzun yıllar sürebilir.
Normal idrar yapma sıklığı yaş gruplarına göre; 6 aydan küçüklerde günde ortalama 20 kez, 6-12 ay arasında 16 kez, 1-2 yaş arasında 12 kez, 2-4 yaş arasında 8-9 kez ve 5 yaşından büyüklerde 4-6 kezdir.
Genellikle 3 ila 6 ay sürer, ancak bazı çocuklarda daha fazla veya daha az zaman alabilir.
Gece bez takılmamalıdır çünkü bez olursa çocuk beze güvenir ve çişini tutma ihtiyacı duymaz. O yüzden geceleri çocuğun çarşafının altına yatak koruyucu takılmalı ve yatağın ıslanmasına karşı tedbir alınmalıdır.
Tuvalet eğitiminin üç yaşa kadar öğrenilmesinin normal olduğunu belirten uzmanlar, çocuğun altını ıslatması ya da kirletmesi halinde ceza vermenin, korkutmanın, şiddet uygulamanın, tehdit etmenin çocukta kekemelikten depresyona kadar çok pek çok soruna neden olabileceği uyarısında bulundu.
Buna karşın tuvalet eğitiminin 2.5 - 3 yaşından sonra yani geç başlaması da birtakım sakıncalara yol açabilir. Kasları üzerinde kontrol kurmaya başlamış bir çocuğa tuvalet eğitimi kazandırılmazsa, çocuk tuvaletini beze yapmanın normal bir şey olduğuna inanmaya başlar. Bu durumda tuvalet eğitimi daha da zorlaşır.
Tuvalet eğitiminin 3 yaşına kadar tamamlanması gerekir. Çünkü bu süreden sonra çocukların dikkat süreleri uzayıp etrafa ilgileri arttığından bunun eğitimi zorlaşmaktadır.
Kendi kendine pantolonunu ve kilodunu indirip, giyebiliyorsa, Tuvalet kullanmayı merak ediyor ve istediğini gösteriyorsa tuvalet eğitimine başlamanın zamanı gelmiş demektir.
Genel olarak bakıldığında çoğu çocuk 18 ila 24 aylar arasında tuvalet eğitimine hazır olur. Ancak bu tüm çocukların bu yaşlarda tuvalet eğitimine hazır olacağı anlamına gelmez, bu aylardan daha önce veya daha da sonra eğitime hazır olacak çocuklar da olacaktır.
Çocukların idrar torbasının gelişimi 15-18 aylarda başlar. Çocuklar çişlerini geceleri daha az yaparken gündüzleri bu süre yaklaşık 3 saatte birdir. Bu süreç, 15 aylıktan 3 yaşına kadar değişebilir. Bu yüzden bebeklerde tuvalet eğitimi yaşı 2- 2,5 yaş arası.
İdrar, idrar kesenizde damla damla birikir. İdrar keseniz, 400-600 mL kadar idrarı yaklaşık 5 saat boyunca taşıyabilir. Ancak zaten bu kadar sürede idrar keseniz dolacak ve çişinizi yapmak zorunda kalacaksınızdır.
Çocuğunuzun tuvalet eğitimini çok kısa sürede kazanacağı beklentisiyle değil, sabırlı ve sakin bir biçimde onu teşvik etmeye devam ederek sürdürün. Çocuğunuzun, tuvalete gitme ihtiyacı geldiğinde, onu tuvalete acele ve panik halde götürmeyin. Çocuğunuza karşı çok ısrarcı olmayın.
Bu nedenle tuvalet eğitiminin başlarında gece belirli aralıklarla çocuğunu tuvalete kaldırman faydalı olabilir. Bu nedenle özellikle ilk günlerde “Çocuğu gece çişe kaldırmak doğru mu?” sorusuna evet cevabı verebiliriz.
Adaptör mü? Tuvalet eğitimi için ilk olarak lazımlık kullanmak daha uygundur. Tuvalet eğitimine başlamadan önce tercihan çocuğun seçeceği bir lazımlık alın ve odasına koyun. Giyinik olarak lazımlığa oturmasına izin verin.
Birçok ebeveyn, çocuklarını kreşe için zamanından erken tuvalet eğitimi almaya zorlamaktadır. Ancak yasal olarak hiçbir çocuk bakım ortamı, çiş veya kaka tutma becerisini geç kazanan bir çocuğu kabul etmeme durumu olamaz.
Pamuklu yapıdaki alıştırma külotları bebeğinizin hassas cildine herhangi bir yan etki yapmaz ya da genital bölgesinde kızarıklıklar oluşturmaz. Alıştırma külodunun terletmeyen ve nefes alabilen malzemeden üretilmiş olmasına dikkat etmelisiniz zira bebeğiniz tüm gün üzerinde bu külodu taşıyacak.
Bebek alıştırma külotları tuvalet eğitiminde mutlaka kullanılması gereken ürünlerdir. Bu külotlar yıkanabilir özelliklere sahip olduğundan normal bezlere göre daha ekonomiktir. Aynı zamanda giydirilmesi ve çıkarılması da son derece pratik olduğundan bebeğin tuvalet eğitimin hızlı almasını sağlar.
Hem ebeveynler için hem de çocuk için kolaylaştıran bir ürün olan alıştırma külodu herkesin beğenisini kazanır. Bu ürün ile çocuğunuz artık normal külot giydiğini düşünüp tuvalet ihtiyacı hissettiğinde size söylemeye başlar. İhtiyacını söylemese bile bez gibi emici yapısı sayesinde içerisinden sıvı sızdırmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri