Vajinanın ideal pH değeri 3,8 ile 5,0 arasındadır. Eğer pH değeri bu aralıkta tutulursa kaşıntı, akıntı, yanma ve kötü koku oluşumunun önüne geçilebilir. Bazı dönemlerde adet döngüsüne ve hormonlara bağlı olarak akıntı görülebilir, akıntı fizyolojik ya da patolojik olabilir.
Vajina içerisinde PH değeri artarsa, laktobasil miktarı ile kalitesi düşebilir ve anormal akıntılara sebep olan bakteriyel vajinozisler ortaya çıkabilir. Parfümlü sabunlar, jeller ve antiseptik ürünler vajinal temizlik, bakteri oluşumu ve vajinal PH dengesi için uygun değildir.
Genital bölgenin asidik ortamı, kadınlarda bulunan östrojen hormonu tarafından kontrol edilir. Adet dönemi, hamilelik veya menopoz gibi hormonal değişiklikler olduğunda genital bölgenin asidik değeri bozulur.
Vajinanın asidik pH'ını sağlayan en önemli etkenlerden biri östrojen hormonudur” dedi. Menopoz sonrası östrojen hormonunun azalması ya da vajinal pH'ın yükselmesi sonucu vajinanın bazik hale geleceğini ve bu durumda enfeksiyonlara açık hale gelindiğini vurgulayan Kadın Doğum Uzmanı Op.
Kadın genital bölgesinin pH değeri daha düşüktür. Yaklaşık olarak 3,5-4,5 aralığındadır. Genital bölgenin pH değeri yükselir veya düşerse vücudun diğer bölgelerinde de olduğu gibi cildin doğal koruyucu mekanizması bozulabilir. Bu olduğunda da ciltte tahrişe veya hassasiyete yol açabilir.
İlgili 28 soru bulundu
pH dengesini doğru hale getirmenin en kolay yolu, besinler bakımından zengin, bazik sebzeler tüketmek ve işlenmiş gıda alımını azaltmak. Zira bağırsak sağlığı, stres, uyku, ilaçlar ve tıbbi geçmiş iç pH düzeyimizi etkiler ve bu dengeyi tekrar kurmak için hayatımızda değişiklikler yapmamız gerekebilir.
Sirkeler tür olarak asit kategorisinde yer almaktadırlar. Sirke pH değeri 2 ile 3 arasında olduğundan dolayı asetik asittir.
Vajina temizliği yapılırken eller sabunla yıkandıktan sonra vajinanın giriş kısmı olan dış açıklığı ılık ve temiz bir su ile iç dudakları da içerecek şekilde yıkanıp temizlenebilir. Sonrasında bu bölge temiz bir havlu ile kurulanmalıdır. Islak ve nemli bırakmak mantar gelişimi açısından risk yaratır.
Suyu sağlıklı olarak nitelendirmek için pH değerlerinin 7,2 ila 8,5 aralığında olması gerektiğini yukarıda açıklamıştık. Sağlıklı aralıkta pH değeri en yüksek su 8.5 değerde olmalıdır. Saf suyun sahip olduğu pH değeri nötr değer olarak kabul ediyoruz ancak tabi ki saf suya ulaşmak çok kolay değildir.
Özellikle adet dönemlerinde hijyene çok dikkat edilmeli, düzenli aralıklarla ped/tampon değiştirilmeli ve o bölge devamlı kuru tutulmalıdır. Ayrıca probiyotik besinler tüketmek de mantara karşı koruyucu önlemler arasında yer almaktadır.
Kaşıntıya bağlı ödem, vulvada eritem ve hassasiyet gelişebilir. Bunun yanı sıra sağlıklı vajinal floranın bozulması, fizyolojik vajinal akıntıda da değişikliğe yol açar ve özellikle mantar enfeksiyonu beyaz süt kesiği veya peynirimsi görünüme sahip vajinal akıntılara neden olur.
Genital Bölgede Koku
Laktobasillerin yaptığı şeker parçalama işlemi nedeniyle ortaya çıkan laktik asidin kokusuna da genital koku denir. Bu asidin PH değerine, vajinal asidik değer denir ve normali 4 olarak kabul edilir. PH değeri, genital bölgedeki laktobasiller ile ilgilidir.
Vajinal akıntı, vajen ve serviksden dökülen hücreler, bakteri, mukus ve sudan oluşur. Vajen doğal ortamında bulunan 'laktobasil' denilen bakteriler, ortamdaki glikojeni östrojen etkisiyle kullanarak laktik asit üretir. Laktik asid sayesinde vajen ph'sı ve dış genital bölge (vulva) asidiktir (ph: 4.2-4.5).
Güzel kokmak için düzenli olarak duş alman ve kendini yıkaman gerekir! Çoğu kadın için vajina etrafındaki alanı her gün nazikçe yıkamak iyi bir öneridir. Kendini yıkamak, vücutta başka herhangi bir yerde olduğu gibi, ciltte kokuya neden olan bir bakteri birikmesiyle savaşmaya yardımcı olacaktır. Doğru sabunları kullan.
Kalp kaslarının pH'ı 6,9 yani çok hafif asitsel özellikte olmalıdır; bu değer 6,5'in altına düşerse kalp krizi ortaya çıkar. Vücuttaki asit oranının en çok arttığı dokuların başında bağ dokusu ve lenf bezleri gelir. Asitler asitli tuzlara çevirilirken lenf bezlerinde şişlikler oluşur.
İntim Yıkama pH 3.8
3.8'lik pH değeri normal mikrofloranın ekolojik dengesini destekleyerek koruma sağlar. Düzenli olarak kullanılması cildin doğal koruyucu tabakasını patojenik mikroorganizmalara karşı destekler.
İnsan vücudunda pH seviyesi 7.36'nın altına düştüğünde asit zehirlenmesi (asidoz), 7.42'yi geçtiğindeyse alkaloz denilen durum başlar. Başlıca iki asidoz bulunur. Respiratuar (solunumsal) ve metabolik. Respiratuar asidoz, akciğerler bedenden yeteri kadar karbondioksiti atamadığında ortaya çıkar.
0 ile 7 aralığında besin değerleri asidik, 7 ile 14 aralığındaki besin değerleri de bazik olarak adlandırılır. Saf suyun pH değeri ise 7, yani nötr şeklindedir. Gün içerisinde tüketilmesi gereken ve insan vücudu için daha sağlıklı olduğu kanıtlanan su pH değeri, 7,2 ile 8,5 arasında olmalıdır.
Kandaki ph değerinin düşmesi anlamına gelen asidoz; bitkinlik kusma ve mide bulantısı gibi semptomlar ile kendini göstermektedir. Bunun yanında kandaki ph değerinin düşmesi; solunum hızında artış, zihinde bulanıklık, komaya girme ve ölümlere sebep olabilmektedir.
Vajina kendi mukus salgısı ile kendi kendini doğal olarak temizleme yeteneğine sahiptir. Bu nedenle ilişki sonrası, tuvaletten sonra ya da yıkanırken vajina içini yıkamamaya özen gösterin. Dış bölgeleri temizlemek için ılık su ve parfümsüz beyaz sabun kullanabilirsiniz.
Kesinlikle vajinal duş, vajina içinin elle temizlenmesi gibi davranışlar yapılmamalıdır. Genital bölge ılık su ile yıkanmalı yumuşak alerjik olmayacak basit bir sabun kullanılabilir.
Cinsel ilişki sonrasında bölgenin su ile yıkanması yeterlidir. Diğer vücut fonksiyonları gibi vajina florasının korunması için de dengeli ve yeterli beslenme önemlidir. Menstrüal dönemde kullanılan tamponların en geç 2 saatte bir yenilenmesi gerekir.
Limonun suyu yaklaşık % 5 ila % 6 sitrik asit olup pH'ı ise 2.2 dir ve bu nedenle ekşi bir tadı vardır.
Sirke asit içerdiğinden ph ı aşağı çekebilir. Tabiki ph kontrollü olarak azar azar suya ilave etmek gerek.
Yoğurt bir besin olarak ph değeri neticesinde asit olduğu belirlenmektedir. Yoğurdun ph değeri 4 ile 4.5 olduğu için asitler grubunda yer almaktadır. Bir maddenin asit mi baz mı olduğunu içerisindeki hidrojen iyonlarından ölçmek mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri