Doğuş Bilgi İşlem ve Teknoloji Hizmetleri A.Ş.
TÜVTÜRK'ün tüm faaliyet alanı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından düzenlenmekte ve operasyonları yine aynı Bakanlığın denetiminde yürütülmektedir. TÜVTÜRK, ayrıca TS EN ISO 17020 standartı uyarınca Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından denetlenmekte olup, bu standarta göre akredite edilmiş bulunmaktadır.
Tüvtürk Devlete Ne Kadar Para Veriyor? 10 yıllık işletim döneminde araç muayene gelirlerinin %50'si devletindir. Aynı madde hükmüne göre muayene süresi geciktirilen her ay için tahsil edilen %5 gecikme tutarının tamamı hazineye aktarılır.
Araç muayene istasyonlarının devriyle 2007 yılı özelleştirme işlemleri tutarı 4 milyar 28 milyon 557 bin 299 dolara yükseldi. 1986'dan bu yana gerçekleştirilen özelleştirmelerin toplam tutarı da 29 milyar 809 milyon 670 bin 504 dolara çıktı.
Araç Muayene - Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü
İlgili 32 soru bulundu
TÜVTÜRK ise ülkemizde uluslararası standartlara sahip araç muayene hizmeti veren istasyonlardır. Devlet tarafından zorunlu tutulan periyodik bakımları TÜVTÜRK istasyonlarında gerçekleşir.
MADDE 19 – (1) Araç muayene istasyonlarının denetimi 2918 sayılı Kanun ile bu Yönetmelik kapsamında Bakanlık tarafından yapılır.
613 milyon 500 bin dolarlık ihale bedelini peşin ödeme kararı ile yüzde 10 indirimden yararlanan grup, 552 milyon 150 bin dolara, 20 yıllığına araç muayene istasyonlarını işletme hakkını elde etti.
Otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römorklar için daha önce 342,2 TL olan muayene ücreti KDV dahil 372,88 TL'ye yükseldi. Vatandaş, traktör (römorklu ve römorksuz), motosiklet ve motorlu bisikletler için ise KDV dahil 189,98 TL ödeyecek.
Sözleşmenin 2027 yılına dek süreceğini dile getiren Özdağ, sözleşmeye göre şirketin, ilk 3 yıl yüzde 30, sonraki 7 yıl yüzde 40 ve 10 yıl için ise hasılatının (KDV hariç) %50'sini hazineye aktardığını belirterek, “Devlet açıkça zorunlu bir uygulamadan vergi alıyor.
Artış ile birlikte traktör, motosiklet ve motorlu bisiklet için muayene ücreti 575,84 TL, otomobil, minibüs, kamyonet, özel taşıt, arazi taşıtı, römork, yarı römork muayene ücreti 1.130,44 TL ve otobüs, kamyon, çekici, tanker muayene ücreti ise 1.528,10 TL olarak belirlenmiştir.
Her bir ücretli muayene için bir muayene tekrarı hakkı vardır. Ancak; süresi içinde muayene tekrarı yapılmayan araçlar, muayene tekrarı hakkını kullanan araçlar ile 2918 sayılı kanunun 34'üncü maddesi kapsamında üzerinde değişiklik (tadilat) yapılan araçlar, yeniden muayene edilir ve muayene ücreti tam olarak alınır.
Nitelikli iş gücü ve ülke ekonomisine sunduğu katkılarla araç muayene süreçlerinin özelleştirilmesi amacını yerine getiren TÜVTÜRK bayilik veren firmalar arasında yer almaktadır. TÜVTÜRK istasyonlarının bir kısmını kendisi açsa da bazı bölgelerdeki istasyon işletmelerini yatırımcılara bırakmaktadır.
TÜVTURK A.Ş.'de Genel Müdürlük görevine Kemal Ören'in getirildiği, bu görevde bulunan Naci Başerdem'in ise Doğuş Holding Turizm Grup Başkanı olduğu bildirildi.
TÜV, Almanca Technischer Überwachungsverein'in kısaltmasıdır; bu, Teknik Muayene Derneği anlamına gelir.
Muayene tekrarı için randevu alınır fakat yeniden ücret ödenmez. Eğer gerekli tamirat yapılmamışsa ücret tekrar alınır. Verilen süre olan bir ayı geçilmişse muayene ücreti alınır.
Yasal düzenleme, araç muayene gecikme ücretleri için yürürlüğe girdiği tarih olan 12.03.2023 tarihinden itibaren 30/09/2023 günü mesai bitimine kadar geçerli olacaktır.
2017 yılında operasyona başlayan 3 yeni istasyonla birlikte TÜVTÜRK 207 sabit, 76 gezici, 5 motosiklet ve 21 ilde faaliyet gösteren 16 gezici traktör istasyonuyla Türkiye'nin 81 ilinde hizmet vermektedir.
Gecikme bedeli muayene süresi geçirilen her ay için muayene ücretinin %5'i olup, bu tutarlar Maliye Bakanlığı Gelirler İdaresi Başkanlığı'na aktarılmaktadır.
İtalya-Verona'da ve Fransa-Fontainebleau'da satış, pazarlama ve müşteri ilişkileri konusunda çalışmalar yapmış olan A. Kemal Ören, 1999'da kurucu Genel Müdür olarak Volkswagen-Doğuş Tüketici Finansmanı A.Ş'de (Vdf) göreve başladı.
Araç muayene uzmanının taşıtları muayene etmesindeki temel amaç; araçların yasal düzenlemelere ve güvenlik standartlarına uygun olup olmadığını test etmektir. İşletmenin genel prensiplerine uygun olarak çalışmalar yürüten, araç ve gereçleri etkin bir şekilde kullanan kişiler araç muayene uzmanı olarak görev alırlar.
tescile bağlı araçların muayenelerini yapmak ve yaptırmak, muayene istasyonlarını denetlemek” Ulaştırma Bakanlığı'nın görev ve yetkisi altında bırakılmaktadır.
Eğer aracınızı sizin adınıza başka bir kişi muayeneye götürecekse onun nüfus cüzdanı yanında olmalıdır. Ancak bir kişi, ayda yalnızca bir kere kendisine ait olmayan bir aracı vekaletnamesiz muayene ettirebilir. İlk araç dışındakiler için ise araç sahiplerinden vekaletname alınması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri