Analiz, karmaşık bir konuyu veya maddeyi daha iyi anlamak için daha küçük parçalara ayırma sürecidir. Teknik, matematik ve mantık çalışmalarında Aristoteles'ten önce uygulanmıştır.
Veri analizi nicel ve nitel olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Nicel analiz sayısal verilere dayandığı için daha kolay ve güvenilir kabul edilmektedir. Nitel analiz yöntemleri ise genellikle gözlem, görüşme, röportaj ve doküman analizi yolu ile bilgi toplanarak yapılmaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
•1-Numune alma, 2. Yöntem Seçimi, 3-Ayırma 4- Ölçme, 5-Değerlendirme basamaklarından oluşur. Analitik yöntemler klasik veya aletli yöntemler olarak sınıflandırılabilir. Gravimetrik ve volumetrik analiz yöntemlerini içerir.
İki ana finansal analiz türü vardır Bunlar; temel analiz ve teknik analizdir. Bu iki temel analiz türü farklı kaynaklar ve yöntemler kullanır.
Temel analiz yapılırken genellikle üç farklı aşama izlenir: Makro ekonomi analizi, sektör analizi ve şirket analizi. Faaliyet gösterilen ülkenin ekonomik koşulları, ekonomideki tüm işletmeleri dolaylı ve dolaysız olarak etkilemektedir.
Nitel araştırmalarda genellikle gözlem, yapılandırılmış veya yarı yapılandırılmış görüşme, odak grup görüşmesi, söylev ve metin analizi gibi veri toplama yöntemleri kullanılmaktadır.
Ona göre savaşın sebeplerini açıklamak için üç ayrı imaj (analiz birimi) kullanmak mümkündür: birey, devlet ve devletler sistemi.
İçerik analizi; nesnel, ölçülebilir, doğrulanabilir bilgilere ulaşmak amacıyla doküman, metin ve evrak gibi pek çok farklı materyali belli kurallar dahilinde (örnekleme, kodlama, kategori vs.) analiz etmeyi amaçlayan nitel araştırma yöntemi içerisinde yer alan bir tekniktir.
Weaknesses (Zayıf Yönler), Strengths (Güçlü Yönler), Threats (Tehditler) ve Opportunities (Fırsatlar) anlamına geliyor. Swot analizi ile güçlü ve zayıf yönlerini keşfetmek, fırsatların farkına varmak ve bu fırsatlardan yararlanmak, tehditleri incelemek ve ortaya çıkabilecek risklere karşı önlem almak mümkün oluyor.
Araştırmacılar üç temel araştırma yöntemi türü kullanır: nitel (kalitatif), nicel (kantitatif, sayısal) ve karma yöntemler. Bu geniş kategoriler içinde daha spesifik yöntemler, vaka çalışmaları, kendi kendine raporlama ve anketler gibi bir dizi seçeneği içerir.
Yapılma amacı açısından mali tablolar analizi; yönetim analizleri kredi analizleri ve yatırım analizleri olmak üzere üçe ayrılır. İşletmeye kredi veren veya verecek olan kredi kurumları tarafından yapılan analizlerdir.
1. Analiz bir konuyu (maddi veya düşünsel) temel parçalarına ayırarak, daha sonra parçaları ve aralarındaki ilişkileri tanımlayarak sonuca gitme yoludur. 2. Analiz Edebiyat Terimleri anlamında : Bir bütünü parçalarına ayırarak ayrıntılı inceleme.
Çıkarımsal Analiz:
Tüm veri içinden alınan örneği analiz eder. Bu Analiz türünde, farklı örnekler seçerek aynı verilerden farklı sonuçlar elde edebilirsiniz. Hedef daha küçük verilerden daha büyük veriler için çıkarımda bulunmaktır. Örneğin, aylık satış grafiklerinden yıllık ortalama ne kadar satış olacağı gibi.
Veri analizi, bir çalışma aracılığıyla toplanan verilerin kapsamlı ve dikkatli bir şekilde gözden geçirilmesi ve yorumlanmasıdır. Veri analizi daha sonra araştırma sorularını doğru bir şekilde cevaplamak için kullanılabilecek sonuçlar verir. Veri analizi hem nitel araştırmalarda hem de nicel araştırmalarda gerçekleşir.
İstatistiklerdeki veri analizi genellikle tanımlayıcı istatistiklere, açıklayıcı veri analizine (EDA) ve doğrulayıcı veri analizine (CDA) ayrılmıştır.
Veriler; ölçme, sayım, deney ve gözlem gibi veri toplama teknikleri ile elde edilir. Ölçüm ve sayım gibi tekniklerle toplanan veriler sayılarla ifade edildiğinden nicel veri, deney ve gözlemlerle elde edilen ve sayı belirtmeyen veriler de nitel veri olarak adlandırılmaktadır.
Sonuç olarak, veri analizi sürecinin başlıca aşamaları; veri toplama ve entegrasyonu, veri inceleme ve temizleme, veri dönüştürme ve modelleme, veri analizi ve sonuç çıkarımı ve veri görselleştirme ve dağıtım olarak belirlenmiştir.
Yapısal analizler kendi içinde statik, dinamik, doğrusal, doğrusal olmayan, kapalı çözümlü (implicit), açık çözümlü (explicit) gibi farklı kategorilere ayrıştırılarak incelenmektedir.
Temel olarak üç ekonomik değerlendirme yöntemi vardır: maliyet-etkililik analizi, maliyet-fayda analizi, maliyet-değer analizi.
Veri analizinde; tanımlayıcı istatistik, görselleştirme, veri madenciliği, makine öğrenimi ve istatistiksel modelleme gibi kullanılabilecek birçok farklı teknik vardır. Veri analistleri, veri analizi yapmak için Excel, R, Python, SAS, SQL vb. çeşitli araçları kullanır.
Veri analiz uzmanı olmak için üniversitelerin; İstatistik Bölümü, Bilgi İşlem Bölümü, İşletme Bölümü, İşletme Mühendisliği, Çalışma Ekonomisi, İktisat bölümü, Bilgi Sistemleri, Endüstri Mühendisliği Bölümü gibi programlardan mezun olmak gerekir.
her araştırmacı için önemli olan üç temel kavramı vurgulamaktadır. Bunlar; betimleme, analiz ve yorumlama'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri