Göl aynı zamanda I.Derece Doğal Sit olarak tescil edilmiştir.
Doğal yapı
Kışın kapladığı çok geniş su alanı su kuşları için önemli bir kışlama alanı oluşturmaktadır.
Tuz gölü günümüzde hemen hemen en önemli olan göller arasında yer almaktadır. Dünya'nın da aslında en önemli olan en tuzlu ikinci gölü olmaktadır. Tuz gölü dışarıya bir akıntısı olmayan ve tamamen kapalı olan bir havzadır. Ayrıca buna ek olarak Türkiye'nin de en az yağış almakta olan bir göldür.
Çalışmalarda göl civarında 3 ikiyaşamlı, 12 sürüngen, 85 kuş ve 20 memeli hayvan türü tespit edildi. Yapılan çalışmalarda göçmen su kuşlarının özellikle de Flamingo populasyonun tuz yoğunluğunun düşük olduğu ve Artemia salina türünün bol bulunduğu batı kesimlerinde fazla olduğu saptandı.
- Tuz gölü Dünya'nın en tuzlu ikinci gölü olma özelliğini taşımaktadır. - Tuz gölü çevresinde 38 adet endemik bitki türü yetişmektedir. - Gölün ortalama derinliği 40 santimetredir. - Yağış aldığı aylarda Tuz gölünün derinliği ortalama olarak 1.5 metre olmaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi idari olarak Ankara, Konya ve Aksaray illeri sınırları içindedir.
Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Tesisi, yerin 1,5 km altında açılan olan tuz kuyularına tatlı su basılarak tuzun eritilmesi ile toplam 52 kavernadan oluşmaktadır. Proje, 5,4 milyar Sm3 depolama kapasitesi hedefi ile dünyada tuz yapılarında en büyük doğal gaz depolama tesisi olma özelliğiyle öne çıkmaktadır.
2. ifade, tuz gölüdür. Tuz gölü içerisinde canlı organizmaların yaşadığı ve aynı zamanda cansız bir ortam ile bütünleştiği bilinen çevresel bir olgudur. Tuzdan meydana gelen kocaman bir alan, aynı zamanda içerisinde barındırdığı canlılar ile ekosistem örneğidir.
Su menekşesi ve kamış gibi bitkiler; bakteri ve alg gibi mikroskobik canlılar; kurbağa, balık, ördek, sinek, solucan ve salyangoz gibi omurgalı ya da omurgasız hayvanlar göllerde karşılaşılabilecek canlılardan yalnızca birkaçıdır. Göçmen kuşlar da göllerde sıklıkla görülür.
Türkiye'nin tuz ihtiyacının %40'ı bu gölden sağlanır. Tuz Gölü'nde tuz, meteorolojik suların yer altına süzülerek daha önce oluşmuş tuz domlarını eritmesi ve tektonik hatlar boyunca yüzeye taşımasıyla oluşmaktadır.
Yani bir kıyıdan diğerine yürürken ne eteğiniz ne de pantolonunuz ıslanıyor! Tuz gölünde yüzülür mü diye soracak olursanız tam olarak yüzülecek bir yapıda değil. Tuz gölü içerisinde yürüyebilir, bacaklarınıza tuz sürebilirsiniz. Ayrıca Tuz Gölü tesisler bakımından oldukça kısıtlı.
Göller geçici su birikintileridir ve bazı nehirler göllere su getirir bazıları da göllerden su götürür. Bu devinim bu şekilde sürer ve göllerde tuz oranı bu sebeple oldukça düşüktür.
Tuz Gölü segmenti üzerinde son 31000 yılda 14-C tarihlendirmesi ile dört deprem tanımlanmıştır. Tuz Gölü segmentinin deprem tekrarlanma aralığı 8980 yıl, son depremden günümüze kadar geçen zaman ise 4010 yıl olarak bulunmuştur.
Piyasada yapay tuz olarak satılan, sodyum içeriği biraz daha azaltılmış tuzlar da mevcuttur. Bunların potasyum içeriği son derece yüksek ve böbrek hastaları için son derece tehlikelidir. Bu tuzların kullanımıyla insanlarda iyot eksikliği gelişme tehdidi vardır.
Tuz Gölü Yer Altı Doğal Gaz Deposu yüzde 100 doluluğa ulaştı
Tektonik Göller
Ülkemizde; Marmara'da; Manyas, Ulubat, Sapanca, İznik gölleri, Akdeniz'de: Kovada, Eğirdir, Burdur, Acıgöl, Beyşehir gölleri, İç Anadolu'da: Tuz gölü, Tuzla, Tersakan, Akşehir, Seyfe, Hotamış, Ilgın, Sultansazlığı gölleri, Doğu Anadolu'da: Hazar ve Hozapin gölleri tektonik göllerdendir.
Bahçe salyangoz dünyanın en yavaş hareketli hayvanıdır. İyi bilinen bahçe salyangozu, kara salyangozu türüdür. Bahçe Salyangozunun aldığı yol en fazla saniyede 1,3 santimetredir.
Denizlerde, yüzeye yakın yerlerde, akıntıyla serbestçe dolaşan çok minik canlılar yaşar. Bunlar, kril, kopepod gibi çok minik hayvanlar, minik bitkiler, yavru denizanaları ve yengeç, karides gibi hayvanların ya da bazı balıkların larvalarıdır. Bu minik canlılara plankton adı verilir.
Günümüzde bilindiği kadarıyla Dünya üzerinde yaşayan en küçük hücresel canlı formu, Mycoplasma gallicepticum tür adıyla bilinen Mikoplazma bakterisidir. Kendisi sadece 525 gen ve 580.070 baz çifti bulundurur. Yani aynı zamanda kendi kendine çoğalabilen en ufak genoma sahip canlı ünvanına da sahiptir.
Fotoğraf 1'de göldeki su miktarının son 33 yılda çok ciddi derecede azaldığı görülüyor. Tuz Gölünü kuraklık, aşırı su kullanımı ve buharlaşma kurumuştur. 2021 yılı yaz mevsiminde Tuz Gölü'ndeki suyun tamamen çekildiği, (buharlaştığı veya kuruduğu) görülmekte (Fotoğraf 2).
Kışın kapladığı çok geniş su alanı su kuşları için önemli bir kışlama alanı oluşturur. Türkiye'nin ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü'nün dünyadaki tek benzeri ABD'de bulunmaktadır.
Göller,karalar üzerindeki durgun su ekosistemlerini oluşturur. Göllerin çevresinde yer alan sucul bitkiler gerek su kuşları gerekse diğer canlılar için hem barınma hem de beslenme alanları oluşturmaktadır.
Tuz Gölünün yok olması öncelikle nadir bulunan bir doğal kaynağı kullanamaz hale getirir. Bir doğal kaynağın kuruması sadece onunla sınırlı kalmaz. Ekolojik dengenin bozulmasına da yol açar. Etrafından bu gölden beslenen canlılarında hayatını tehdit eder.
Tuz Gölü'nün 40 km güneyinde, yerin 1100 m le 1400 m derinliklerinde, tuz tabakalarının içinde oluşturulan yapay mağaralar depo olarak kullanılmıştır. Toplam 630-750 bin m3 hacminde 12 sunî mağarada 1,2 milyar m3 gaz depolanacaktır. Günde 44 milyon m3 doğal gaz ihtiyaç halinde sisteme geri verilecektir.
Cengiz Akgöz, Tuz Gölü'ndeki suyun, kapalı göl yapısından dolayı buharlaşarak, kaybolduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: ''Su buharlaşırken geriye tortular içindeki mineraller kalıyor. Bu tip göllerin hepsi ya tuzlu ya da acı suludur. Geçmişte göl Türkiye'nin tuz ihtiyacının yüzde 70'ini karşılıyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri