Vazelin, karbonat, sirke, vb: Çizikleri giderme işlevi yoktur. Sadece yüzeyi geçici olarak parlatarak anlık olarak daha güzel bir görünüm sağlar ama bu durum çok kısa süre sonra geçer.
Pasta yapılan bölgelerin bir bez yardımıyla silinmesi gerekiyor. Silme işleminin ardından hare giderici yardımıyla polisaj makinesinin ve bezin yüzeyde bıraktığı dairesel lekeler mutlaka giderilmeli. Yumuşak bir süngere cila sürülerek pasta işlemindeki gibi polisaj makinesiyle cila uygulaması tamamlanıyor.
Pasta araç durumuna bakılarak yapılan bir işlem olmakla beraber gereksinim görülmezse pasta yapılmadan direkt olarak cila yapılabilme olanağı bulunabilmektedir. Bilmemiz gerekir ki pasta cila işlemi, boya korumasını sağlayan veya önleyen bir sistem değildir.
Pasta cila yapılmazsa araçta zamanla oluşan çizikler nedeniyle kaporta yüzeyinde matlık ve boya renginde solukluk oluşur. Pasta arabadaki çizikleri gidermek, cila ise parlatmak ve koruma sağlamak için yapılır. Bu işlemler neticesinde verniğin matlaşan tabakası alınacağı için boyanın gerçek rengi ortaya çıkacaktır.
Neden Pasta Cila veya Seramik Kaplama Yaptırmalıyız ? Bir aracın boyasını daha parlak gösteren, ufak çizikleri kamufle eden işleme pasta cila denir. Yüzeye uygulanan seramik kaplama nano teknolojisi sayesinde tutunur ve altında kalan boyayı dış etmenlere karşı korumasına Seramik Kaplama denir.
İlgili 20 soru bulundu
Mağdur olmamak adına, ister şeffaf folyo kaplama olsun, ister araç renk değişimleri, seramik kaplama olsun bu tür kaplamaların olduğu araçları almadan önce bir daha düşünün. Oto ekspertiz servislerinde özel veya yetkili servislerde bu aracın boyasını görebilecek bir teknoloji yok.
Doğru ürün, ekipman ve tekniklerle yapılan pasta cila ekspertizde çıkmaz. Pasta ile çizik giderme işlemi boyada değil ama vernik tabakasında incelmeye sebep olur. Ancak bu aşındırma ile gerçekleşen incelmenin boyutu mikron seviyelerindedir.
Özellikle uzun süre güneş ışınının altında kalan araçlarda, sıcak bölgelerde görülen güneş yanıkları çok ciddi ve derin boyutlarda değilse pasta ve cila uygulaması yapılarak yanıklar giderilebilir. Pasta uygulaması ile yüzeyde yer alan hasarlı katmanı aşındırarak altta bulunan sağlam boya katmanı ortaya çıkarılır.
Pasta Cila Ne Kadar Dayanır? Pasta işlemi genellikle 2 yılda bir tekrar yaptırılabilir. Bu işlem 2 seneden daha kısa sürede tekrar ettirildiği zaman boya zarar görebilir. Cila ise genellikle 3 ay sonunda parlaklığını yitirir.
Hayır, cila çizik gidermez.
Cilalar aşındırıcı bileşik içermediği için çizik gidermez. Oto cilaları aracı parlatmak için kullanılır. Genelde cila bileşiğinde aşındırıcı bileşik yoktur veya çok düşük seviyelerdedir.
Vernikteki çizikleri aşındırıcı pastalarla gidermek en etkili ve kalıcı yöntem olmakla birlikte, bu aşındırma işlemi hafif de olsa bir matlaşmaya sebep olabilir. Bu matlığı parlatmak için de cila kullanılmalıdır. Zaten bu yüzden pasta ve cila ayrılmaz ikilidir.
Kalınlığına ve agresiflik seviyesine göre pasta boyayı değil ama verniği 1 ile 3 mikron arasında inceltir. Pastanın çizik giderme işlevi boya tabakasında değil, boyanın üzerinde bulunan vernik tabakasında gerçekleşir.
SMX hızlı cila yıkanmış ve hafif ıslak zemin üzerine uygulanır. Bu nedenle, öncelikle arabanızı yıkayın. Daha sonra temiz ve ıslak yüzeye yeterli miktarda SMX hızlı cila ürününü dökün. Ardından yumuşak bir sünger yardımıyla arabanıza döktüğünüz cilayı iyice yedirmelisiniz.
Pasta cila ile renk tonu acilmaz.
Cila aşındırıcı olmadığı için 2-3 ayda bir gibi sık periyotlarda yapılmasında sakınca yoktur. Aşındırıcı pastalarla çizik giderme pasta uygulaması kesinlikle her yıl veya 3 yılda bir gibi belirli periyotlarda değil sadece ihtiyaç olduğunda yapılmalıdır.
Eğer doğru malzeme ve doğru tekniklerle uygulama yapılırsa pasta cila aracın değerini düşürmez, aksine çiziksiz ve daha parlak bir görünüm sağlayarak aracın değerini yükseltir. Pasta cila işleminin aracı yıkamak gibi basit bir işlem olmadığını, bazı teknik bilgiler ve özel malzemeler gerektirdiğini belirtmek isteriz.
El ile cila yapma işlemi mümkün olan bir durumdur. Eski zamanlarda makinalar olmadığından, araç sahipleri kendi araçlarını el ile cilalıyordu. Pasta cila işlemleri, elle titizlikle yapılabilir.
Bizce Türkiye'nin en iyi pasta cila markası tamamen yerli imkanlarla üretilen Netfer. Keşke bu sorunun tek bir cevabı olabilseydi. Tüm kullanıcıların tek bir markayı “en iyi” olarak konumlandırması mümkün değildir. Kullanıcı tercihlerine göre en iyi pasta cila kavramı değişkenlik gösterir.
Beyaz Renkleri (Opak, Kar Beyazı)
Genellikle pek çok araç modelinde baz alınan modeller opak beyaz renktir. Bu renk için de ücret ödenmez. Bu boyalarda genellikle güneş yanığı oluşmaz.
Verniksiz olarak kalan boya üzerine tekrar boya koruma verniği sürülmesi sonrasında aynı bölge üzerinde seramik kaplama uygulanması ve en sonunda aracınızın tamamen pasta cila yapılması aracınızdaki güneş yanığı sorununu giderecektir.
Otomobilin boyasında ortaya çıkan bu lekeler aracın satış değerini düşürüyor. Siyah ve koyu renkli araçlarda daha fazla görülen güneş yanığı, aracın sadece kaportasına değil iç aksamına da zarar veriyor.
Aşındırıcı oto pastaları ile yapılan uygulamalar vernik tabakasında mikron boyutlarında da olsa incelmeye sebep olduğu için çoğu kullanıcı pasta cila sonrasında arabanın boyalı çıkacağı gibi bir düşünceye sahiptir. Halbuki doğru ürün ve tekniklerle yapılan pasta cila arabayı boyalı göstermez.
Boya koruma ve pasta cila işlemleri de bu uygulamalı terimlerden biri olarak en çok karıştırılmakta ve aynı uygulama olduğuna inanılmaktadır. Boya koruma ve pasta cila aynı uygulamalar mıdır? Olarak bakıldığında ise benzer noktaları olmasına rağmen pasta cila ve boya koruma uygulaması aynı değildir.
Lokal boyadansa çelik rötuş daha mantıklı macun olmadığı için experde boya çıkmıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri