Yüz ile ikiyüz adet arasında olan asker.
Eski Türkçe tūz “tuz” sözcüğünden evrilmiştir. Karş. Moğolca dabusun (aynı anlamda).
Örtü, kadın başörtüsü.
Sözlükte “dürüp bükmek; mesafe katetmek, geçip gitmek” anlamlarındaki tay (tayy) kelimesi tasavvufta uzak bir yere bir anda gitmek, an içinde çok uzun bir zaman yaşamak, aynı anda birden fazla yerde bulunmak gibi olağan üstü durumları belirtmek için kullanılır.
Görünmek. Belirmek. Anlaşılma. Zâhir ve âşikâr olma.
İlgili 28 soru bulundu
Cevap: tüz: Türklerde yöneticilerle yönetilenler arasında karşılıklı görev ve sorumlulukların yer aldığı yazılı olmayan bir anlaşmadır.
Tudun, eski Türk bölgesel yöneticilerine verilen unvan. Avar, Göktürk ve kadim Bulgarların kullandığı bu unvan günümüzün valileri ile örneklenebilir. Tudun imparatorluk hükûmetinin temsilcisi, bir yönetici ve bir diplomat olarak her üç işlevi de görebilirdi.
Tuzun, Tasavvuf inancında da önemli bir yeri vardır; zira Tanrı ile tuz arasında manevi bir bağdan söz edilirken “beka”nın varlığı, tuzun 'koruyucu, andırıcı, hoş ve sevimli' oluşuna bağlanmış, tuzlu anlamına gelen “be-nemak” aynı zamanda 'hoş, sevimli' anlamına da geldiğinden aşığın tamamen içinde eridiği sevilesi ...
Tuz, Şükür Vesilesi Bir Nimettir
Bu ayet-i kerimeden; tuzsuz içme suyu ile tuzlu deniz suyunun farklı özelliklerde ve farklı amaçlar için yaratıldığı anlaşılmaktadır. “Ancak her ikisinden de taze et yersiniz” ifadesi, bu farklı yapıdaki her iki su türünün de menfaate elverişli kılındığına dikkat çekmektedir.
Arapça kökenli bir sözcük olan Cemal ismi genellikle Celal ile birlikte kullanılır. Bu ismin sözlük anlamı yüz güzelliğidir. Ancak tasavvufta daha çok Allah'ın tüm sıfatları ve lütufları ile tecelli etmesi anlamında kullanılır.
Birçok tarikatta dervişler zikir ayinleri sonrası helva yerlerdi. Amaç, ilahi adı söylemenin ağızda bıraktığı tatlılığı devam ettirmekti. Mesnevi'sinde ve Divan-ı Kebir'inde helvadan sıklıkla bahseden Mevlana ise, onun tatlılığını sufinin manevi tecrübeler sonucu yaşadığı tatlılığa benzetir.
Ön-Türk ya da Proto-Türk, MÖ. 30.-MS. 6. yüzyıl Urheimat ve Sprachbund ayrışmasına kadar Türkçe konuşan toplulukların ortak atasını kapsayan tanımdır.
Eski Türk devletlerinde Hsiung-nu'lardan itibaren görülen devlet meclisi ve Toylar, devletin en önemli kararlarının alınıp görüşüldüğü kurullar olmuşlardır. Hakandan sonra devlet teşkilatında önemli bir yere sahip olan bu meclisler yasama ve yürütme yetkilerine sahiptirler.
Ancak daha çok milletin temelini teşkil eden güçlü sosyal birlikler bodun olarak nitelenir ve “bağımsız, illi ve kağanlı” Türk milletini ifade eder. Göktürk kitabelerinde, devleti kuran boylar için Türk budun tabiri kullanılır. Bu anlamda Türgeşler, Oğuzlar için “Türküm budunum” denilmektedir.
Bunlar sırasıyla Könilik (adalet), Uzluk (iyilik, faydalılık), Tuzluk-tüzlük (eşitlik) ve Kişilik (insanlık).
Töre; bir toplumda yazılı olmayan, gelenekleşmiş kanun ve kurallar. Özellikle halk ağzında hukuk veya mahkeme anlamlarında da kullanılır.
töreler hakanın isteği kurultayın kararı ile değişebilir. mahkeme başkanına yargan (yargucı) denir.
Eski Türkçede ise "aile" anlamında kullanılan sözcük "oguş" kelimesidir. 💠 Oguş sözcüğüne ilk "Orhun Abidelerinde" rastlarız. Bu kelime; kabile, soy, boy, akraba, nesil anlamlarına da gelir.
[5] Oğuzlardaki Tirnek/Dernek kelimesi, Kutadgu Bilig'de “Tirnek” şeklinde ve topluluk manasındadır. İslâmiyet'ten önceki Türk devletlerinde, Asya Hunlarında “Daimi Meclisler”, Avrupa Hunlarında “Seçkinler Meclisi”, Göktürkler ve Uygurlarda “Devlet Meclisi” olarak görebildiğimiz Türk toyları vardır.
Ayuki eski Türk devletlerinde hükümetin adıdır. Hunlardan itibaren yönetimle ilgili kararlar almak ve alınan kararları uygulamak amacıyla devlet yetkililerinin bulunduğu ayukı (bakanlar kurulu) adı verilen kurul oluşturulmuştur.
Türk, Turok veya et-Turk (Arapça: الترك ابن يافث), Türk ve Arap mitolojilerine göre tarihen yaşamış ve şimdi de nesillerini devam ettiren tüm Türk halklarının efsanevi atası. Efsaneye göre Türk, Yafes'in oğludur. Yafes ise hem Kitâb-ı Mukaddes'te hem de Kur'an'da adı geçen Nuh'un oğludur.
Türk adının bilim çevrelerince kabul edilen ilk kullanımı MS 1. yüzyılda Pomponius Mela ve Plinius adlı Romalı tarihçilerce kaydedilmiştir.
İslamiyet'i kabul eden ilk Türk devleti Karahanlılar Devleti'dir. 840 yılında Karluk, Yağma ve Çiğil gibi Türk boylarının bir araya gelmesiyle Doğu Türkistan'da kurulan Karahanlılar Devleti, 932 yılında İslamiyet'i resmi din olarak kabul etmiştir.
Kavurma esnasında çıkan kokunun eski Türk geleneklerine göre ölünün ruhuna gittiğine inanılır. Koku ölünün ruhunu, helvanın kendisi ise geride kalanları besler. Hazırlanan irmik helvası ölünün ağzının tadı gelsin, İslam inancıyla kabir azabı hafiflesin gibi temennilerle pişirilir, misafirlere ikram edilir.
Helva'nın dünyada ilk yapıldığı yer Orta Doğu ve Balkan ülkeleri olarak bilinmektedir. Türk, Arap ve Yahudi toplumların yaşadıkları her yerde helvayı görmek olasıdır. Türklerin helva ile tanışmaları, İslamiyet'i kabul ederek Arap kültürüne yakınlaşmalarıyla başlamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri