Tuzlama sıklıkla “bebeğin kokmaması” amacıyla yapılmaktadır. Bunun yanında Antalya bölgesinde “bebeğin geveze olmaması”, Kıbrıs ve Kazak Türkleri arasında ise “derisinin kalın olması” amacıyla da yapılmaktadır.
Bu ritüel, bizde de bir Anadolu kültürü ve hala yapılıyor. İyi, hoş ama “Bebekler neden tuzlanır?” diye merak ediyor olabilirsin. Bu işlem aslında bizim kültürümüzde daha çok bebeğin pişik olmaması ve yetişkinlik döneminde terinin kokmaması için yapılıyor. Tıpkı bebeği ballamak gibi.
Öyle ki bebeğin vücuduna sürülen bu tuz deri tarafından emilerek vücuda geçiyor ve bebeğin kanında tuz oranının yükselmesine (hipernatremi) sebep oluyor. Bu durum ise bebeğin yaşamını yitirmesine bile neden olabilecek kadar tehlikeli.
Yenidoğan bebekleri tuzlamak, vücutta su kaybına bağlı (hipernatremi) beyin kanaması sonucunda ölüme sebep olabilir. Bu yüzden bu gelenekten uzak durmalı, mutlaka uygulayacaksanız tuz oranını minimum miktarda tutarak çok dikkatli olmalısınız.
Ne yazık ki ciltten emilen aşırı miktarda tuz, ciddi ve hayatı tehdit eden hipernatremi (kanda tuz oranının yükselmesi) ile sonuçlanabilmektedir. Bu nedenle yaşamını yitiren bebekler bulunuyor. Bebeğinizi kesinlikle tuzlamayınız" dedi.
İlgili 31 soru bulundu
Tuzlama sıklıkla “bebeğin kokmaması” amacıyla yapılmaktadır. Bunun yanında Antalya bölgesinde “bebeğin geveze olmaması”, Kıbrıs ve Kazak Türkleri arasında ise “derisinin kalın olması” amacıyla da yapılmaktadır.
ÖLÜMLE SONUÇLANABİLİYOR
"Özellikle bölgemizde doktor desteğini almayan bazı aileler tuzlamayı uyguluyorlar. Bebekleri doğar doğmaz kokmasın diye tuzluyorlar. Yeni doğan savunmasız bebeğin vücuduna sürülen tuz, sıvı kaybına neden oluyor.
Tuzlu su ile yıkama ya da bebeğin tüm vücudunu tuz ile ovma en sık yapılanlardır. Tuzun, bereket ve sağlık getireceği inancı vardır. Bu uygulama ile bebeğin hastalıklardan özellikle de mikroplardan korunacağına, terlediğinde kokmayacağına, ten renginin beyaz olacağına inanılır.”
'Bebek tuzlama' geleneğiyle yeni doğan bebekler bal, tuz ve şeker karışımıyla yıkanıyor. Bal, tuz ve şeker bir kap içerisinde ılık su ilave edilerek karıştırılıyor. Dünyaya gözlerini açan bebekler bu karışımla yıkanıyor.
Anadolu'da bazı bölgelerde bebeklerin; büyüdüğünde terlerinin kokmaması için, doğduktan hemen sonra tuzlandığı bildirildi. Anadolu'da bazı bölgelerde bebeklerin; büyüdüğünde terlerinin kokmaması için, doğduktan hemen sonra tuzlandığı bildirildi.
Bu, hijyenik değildir. Nefes ve ağız yolu ile kapılan enfeksiyonlarda rolü oldukça yüksektir. Çocuklar ayaklarından öpülmez. Zira ayakları öpülen çocuk, hissettiği 'anormal' değerlilik hissi ile kıskançlığa meyleder.
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Filiz Bakar, yenidoğan bebeklere çok fazla dokunmanın ve öpmenin enfeksiyona neden olabileceğine dikkat çekti. “Yenidoğan bebekler hastalıklara karşı savunmasız oldukları için korunmaları büyük önem taşımaktadır.
Çocuğunuzdan Islık Benzeri Ses Geliyorsa…
Özellikle çocuklarınız nefes alırken hışıltılı ya da ıslık sesine benzer sesler çıkarıyorlarsa mutlaka bir hekime gitmelisiniz. Hışıltı veya bilimsel adıyla "vizing", akciğerlere bağlanan orta ve küçük soluk borularının daralmasına bağlı olarak ortaya çıkan bir durum.
Mineral Eksikliği
Tuz yeme isteği genellikle tek bir mineral ya da vitamin eksikliğine bağlanmaz. Özellikle sodyum, potasyum ve magnezyum minerallerinde yaşanan dengesizlikler tuz yeme isteğini beraberinde getirebilir.
Susuz kaldığınızda vücudunuz daha az tükürük üretebilir, bu da ağzınızda yoğun bir tuz tadına yol açar. Diş eti hastalığı, diş enfeksiyonları veya zayıf ağız hijyeni gibi ağız sağlığı sorunları bazen bakteri oluşumu nedeniyle tuzlu bir tada neden olabilir.
Fazla tuzun vücudu (periferik sinir sistemi ve risk bölgesinde bulunan beyin) olumsuz etkilemesi nedeniyle öfkeli oluruz ve sinirlenmeye başlarız.
İlk bebek banyosunun zamanı ile ilgili doktorların genel tavsiyesi, bebeğin göbek bağının düşmesinden bir gün sonrasıdır. Bebeğin temizliği, göbek bağı düşünceye kadarki sürede, silme banyo ile yapılabilir. Silme banyosu, bebek şampuanlı küçük bir havlu ya da müslin bezle bebeğin yüz ve vücudu silinerek uygulanır.
Haftada 1 kere banyodan sonra 1 litre suya 2 çorba kaşığı tuzu döküp, bu suyu sağ tarafınızdan komple tüm vücuda dökün ve 1 gece böyle kalın. Tuzlu su, tuzun içerisindeki kristaller ve atomlar sayesinde vücuttaki negatif elektriği vücuttan uzaklaştırmaya ve vücudu dinlenmeye yaramaktadır.
İşkembenin damarlı yerinden yapılan, böyle lokum gibi, löp löp, ağızda eriyen çok harika bir çorbadır. İşkembe çorbasına nazaran daha iri doğranması da bonusudur.
Daha çok Anadolu'nun kırsal kesimlerinde uygulanan yeni doğan tuzlama işlemi ile alakalı dini açıdan bir bağlantı olup olmadığını merak edenler için bulmuş olunan hadis-i şerif, ayet ya da emir görülmemiştir. Dolayısıyla dini inancımızda göre bebek tuzlamanın yeri olmadığı söylenebilir.
Bebekleri belli periyotlarla yıkamak onları mikroplardan uzak ve temiz kalırlar. Aynı zamanda özellikle yaz aylarında her gün yıkanan bebeklerde pişik sorunu meydana gelmez. Bebeğimizi emzirdikten hemen sonra yıkamamak gerekmektedir.
Bebeği doğum sonrası tuzla- mak, hassas olan cildinin tahriş olmasına; sarılığı olan bebeğin kulak arkası ya da alnının jiletle kesilmesi bebekte enfeksiyon gelişmesine; kundaklama yapılması bebekte gelişimsel kalça çıkıklığına neden olabilecek geleneksel uygulamalardır (6-8,13).
bebek tuzlama olayı işlem görmemiş doğal okyanus tuzunun bir miktar memba suyuna karıştırılmasıyla yapılır. bir miktar tuz bir miktar suyla karıştırılır, bebeğin kokması olası yerlerine sürülür, azıcık beklenir ve yıkanır.
Halk arasında doğru kabul edilen bir diğer yanlış ise bebeklerin kırklarının çıkana kadar yıkanmaması gerektiğidir. Ancak bu tamamen yanlış bir düşüncedir. Bebekleri, göbek bağları düştükten sonra banyo yaptırmakta hiçbir sakınca yoktur.
Geleneksel yöntemlerden en çok uygulananı bebeğe şekerli su verilmesi. Şekerli suyun kan şekerini yükseltme etkisi ile fayda sağlayacağı inancı, bebeğin şeker dengesinin bozulmasına ve bebek tokluk hissettiği için emmenin gecikmesine yol açıyor. Bu nedenle bebeğe şekerli su vermeken kaçının.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri