Tuzsuz ayran: Tansiyonu yükseltmek için tuzlu ayran içilirken, düşürmek için tuzsuz ayran tüketilmelidir. Bununla birlikte yoğurt yemesi de hastanın kendisini çok daha iyi hissetmesini sağlayabilir. Nar ve nar suyu: Narın az bilinen faydalarından bir diğeri de tansiyonu düşürmesidir.
Sağlık açısından birçok faydası olan ayranın doyurucu özelliği de vardır. İçerdiği yüksek değerdeki vitamin, mineral ve bileşenler yardımıyla başta sindirim sistemi olmak üzere kemik sağlığına, kan basıncının düzenlenmesine, kolesterole ve daha birçok açıdan sağlığımızın korunmasına katkıda bulunur.
Halk arasında tansiyonu dengelemek adına, hemen bir tuzlu ayran hazırlanır ve tansiyon hastasına verilir. Uzmanlar bu yöntemin etkili olmadığını ifade etmektedir. Tuz tansiyonu yükselten bir madde olduğu için, yüksek tansiyonlu kişilere verilmemelidir.
Ayranın uyku problemine koşulsuz iyi geldiği herkes tarafından bilinmektedir. Geceleri uyku problemi çeken kişilerin uyku vaktinden birkaç saat önce bir bardak ayran tüketmeleri o gece deliksiz bir uyku çekebilmelerine olanak sağlayacaktır.
Aç karnına tüketildiğinde daha etkili sonuçlar alınır, mideye zarar vermez.
İlgili 19 soru bulundu
Uyumadan birkaç saat önce bir bardak ayran tüketmen deliksiz bir uyku çekebilmene yardımcı olacaktır. Bazı uzmanlar ayranın sinir sistemi üzerinde de etkili olduğunu savunmaktadır.
Bir bardak limonlu ayran faydaları sayesinde, mide ekşimesinden kurtulabilirsiniz. Güçlü bir iskelet ve bağışıklık sistemi için; protein önem arz eder. Proteini alabileceğiniz en iyi seçimlerden biri de şüphesiz ayran! Ayran tüketerek vücudun protein ihtiyacını kolayca karşılayabilirsiniz.
Sütten yoğurt elde etmeyi sağlayan bakteriler vardır. Bu bakteriler metabolizma sonucu laktik asit meydana getirir. Bu nedenle laktik asit yoğurtta ve dolayısıyla ayranda oldukça fazla bulunur. Laktik asit vücutta sinirlerin gevşemesini sağlar ve insanda rahatlık hissi uyandırır.
Besin değeri en yüksek olan yoğurt süt ve süt mayasından elde edilir. İçeriğinde canlı laktik asit bakterileri sayesinde fermente yapıya sahip olan yoğurt insan sağlığına birçok fayda sağlıyor. 6000 yıldır üretilen yoğurttan elde edilen ayran ise yoğurdun sağladığı faydaların aynısını sağlar.
Ayranın mineraller bakımından da zengin olduğuna dikkat çeken Arıcan, “Ayran, kalsiyum, potasyum, fosfor, B2, B12 mineralleri bakımından çok zengindir. Dolayısıyla çocukluk döneminden başlayarak yaşamın tüm evrelerinde günde en az bir bardak tüketilmelidir.
Tansiyonu düşük olan kişilere tuzlu ayran verilmelidir. Tuzlu ayran tansiyonu kısa süre içinde yükseltir.
Kan basıncındaki düşmenin baş dönmesi, sersemleme benzeri belirtilere neden olduğu durumlarda tuzlu ayran tüketilmesi gibi uygulamalar kan basıncında dengelenmeyi sağlayabilir. Düşük tansiyondan korunmak için uygulanabilecek basit ama etkili uygulamalar ile kan basıncındaki düşüş önlenebilir.
Tansiyonu yükseltmek için tuzlu ayran içilirken, düşürmek için tuzsuz ayran tüketilmelidir. Bununla birlikte yoğurt yemesi de hastanın kendisini çok daha iyi hissetmesini sağlayabilir.
Sporcu içeceği olarak Ayran:
Dolayısıyla yoğurttan yapılan içecek olan ayranın hem whey proteinlerden zengin, hem de sıvı ve elektrolit (sodyum, klor vb.) kaynağı olduğundan sporcular ve spor yapanlar için mükemmel bir spor içeceğidir.
Üründe oluşabilecek biyolojik ve biyokimyasal reaksiyonların yavaşlatılması için ayranın soğukta depolanması zorunlu bir uygulamadır. Böylece ürünün kalitesi, üretim tarihinden itibaren 2-3 hafta kadar korunabilmektedir. Ayranın 0-10°C ± 2.5°C arasındaki değerlerde depolanması ve taşınması tavsiye edilmektedir.
Ayran; kalsiyum ve protein dışında fosfor, potasyum, A, B2, B6, B12 ve D gibi vitamin ve mineralleri de içerir.
Sağlık açısından birçok faydası olan ayranın doyurucu özelliği de vardır. İçerdiği yüksek değerdeki vitamin, mineral ve bileşenler yardımıyla başta sindirim sistemi olmak üzere kemik sağlığına, kan basıncının düzenlenmesine, kolesterole ve daha birçok açıdan sağlığımızın korunmasına katkıda bulunur.
Süt - yoğurt – ayran da gaz yapabilir. Sütü sıcak veya az şekerli muhallebi olarak, yoğurdu ise oda ısında tüketmek gaz yapıcı özelliğini biraz olsun azaltabilir.
Ancak hazır ayran tüketirken dikkatli olmak gerekir. Çünkü hazır ayranda yoğurt mayası yerine katkı maddeleri kullanılabilir. Bu da ayranın besin değerini ve faydalarını azaltabilir. Ayrıca hazır ayranda şeker, koruyucu, renklendirici gibi zararlı maddeler bulunabilir.
Özellikle yaz aylarında hararet giderici özelliği vardır. Başta sindirim sistemi olmak üzere bütün vücutta sıcaklığın dengelenmesine yardımcı olabilir. Bu yüzden yaz aylarında bolca tüketilir. Cinsel gücü arttırıyor, uyku kalitesini güçlendiriyor.
Süt ve yoğurt uykuya dalmayı kolaylaştırıyor. Yatmadan 1-2 saat önce tüketebilirsiniz. Rezene, papatya ve kedi otu gibi bitki çayları da uykuya dalmanıza yardımcı olabiliyor. Alkolün uykuya dalmayı kolaylaştırıldığı düşünülse de, yapılan çalışmalarda uyku kalitesini bozduğu kanıtlanmış.
Bir şeyler arıştırın Bal, süt ve fındık gibi atıştırmalıkların içerisinde olan bileşimler uykuyu tetikler. Germe egzersizleri yapın Germe ağrılarınızı azalttığı gibi aynı zamanda sizi sakinleştirerek uykuya hazırlar. Meditasyon yapın Meditasyon zihninizi temizleyerek sizi uykuya meyilli hale getirir.
Sıcak yaz günlerinde sıkça terlediğinizde vücudunuzda yoğun miktarda mineral kaybı yaşanır. Sodalı ayran, kaybettiğiniz mineral miktarını geri kazanmanıza yardımcı bir seçenektir. Siz de her gün 1 bardak sodalı ayran içerek vücudunuzun ihtiyacı olan günlük mineral miktarını karşılayabilir, daha dinç hissedebilirsiniz.
Türk toplumunun yemek alışkanlıkları içerisinde özellikle etin yanında ayran veya yoğurt tüketmeyi çok severiz ama bu durum demir emilimini kısmen azaltmaktadır. Bu nedenle özellikle demir içeren gıdaların süt ve süt ürünleriyle tüketilmemesine ve öğün aralarında alınımına dikkat etmek gerekiyor.
Mutfağımızla özdeşleşen efsane tatlardan ayran, yağ yakma işlevini hızlıca yerine getirdiği için gerek doğru gerekse kalıcı yollarla kilo vermek isteyenlerin gönül rahatlığıyla yararlanabileceği mucize besindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri