Ancak televizyonlar stand-by'da kaldığı her saat için 4-5 watt enerji tüketmeye devam ediyor. Sözgelimi çalışan bir aile her gün tv başında 5 saat geçirse kalan 19 saat boyunca televizyon stand-by konumunda kalıyor. Bu da günde 95 watt'lık bir enerji anlamına geliyor.
Fişe takılı olan cihazlar kapalıyken de elektrik harcıyor. Bunların başında uydu alıcıları, televizyon, bilgisayar, ketıl, çay ve kahve makinası, çamaşır ve bulaşık makinası, klima ve sinema ses sistemleri geliyor. Ayrıca cep telefonu şarj aletleri de fişe takılı olduğu anlarda elektrik tüketiyor.
Ortalama bir televizyonun aylık elektrik masrafı, yaklaşık 70-100 TL'dir. Elektrik masrafı için dikkat edilmesi gerekenler: Televizyonun boyutu: Televizyonun ekran boyutu, enerji tüketimini etkileyebilir. Büyük ekranlı televizyonlar daha fazla enerji tüketebilir.
24" VEYA 60 EKRAN TELEVİZYONLAR ORTALAMA SAATTE 36 WATT ELEKTRİK HARCAR. 32" YANİ 80 EKRAN LED TELEVİZYONAR SAATTE 50 WATT ORTALAMA İLE ELEKTRİK TÜKETİR. 40" VEYA 102 EKRAN LED TELEVİZYONUN TÜKETTİĞİ ELEKTRİK SAATTE ORTALAMA 65 WATT CİVARIDIR.
· 60 ekran televizyon, saatte ortalama 36 Watt, · 80 ekran LED özellikli televizyon saatte 50 Watt, · 108 ekran LED televizyon saatte ortalama 75 Watt, · 164 ekran LED televizyon ise saatte ortalama 150 Watt, elektrik harcar.
İlgili 43 soru bulundu
Televizyonların uzun süre açık kalmasının LED panellerinin yanmasına sebep olabileceği, bunun da vatandaşa yüklü bir masraf çıkarttığı belirtiliyor.Teknolojinin gelişmesiyle birlikte birçok yeteneğe sahip yeni nesil televizyonların, tamirleri de bir o kadar masraflı oluyor.
tv nin fisini cekmek zarar vermez kapaliyken düsük miktarda da olsa kullandigi elektrikten tasarruf etmenizi saglar. yeni model tv lerde aradigin tuslar tv nin altinda oluyor.
Prizler şalterden kapatıldığında enerji direkt durdurulur. Fakat bu durumun tam tersi olarak prizde takılı şarj aletinin ucunda cihaz olsun olmasın fark etmeksizin şalter açıksa elektrik harcanmaya devam eder.
Cep telefonu şarjı, telefon şarjdayken ortalama 2W ila 6W elektrik harcar.
Evde en fazla enerji tüketen kalemler aydınlatma, beyaz eşyalar (buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırınlar ve ocaklar), ısıtıcılar ve ütüdür. Evlerimize satın alacağımız/aldığımız ev aletlerinin (çamaşır ve bulaşık makinesi, musluklar, rezervuarlar) verimli su tüketmelerine dikkat etmeliyiz.
Yukarıda belirttiğimiz tüketim bedelleri dikkate alındığında normal bir buzdolabının aylık elektrik tüketim bedeli 45-90 TL arasında olacaktır. Tabi bu fiyat 2023 yılı için belirlenen ortalama fiyatlardır.
Maksimum güçte kullanılan 24000 BTU bir salon tipi klimanın saatlik enerji tüketimi 2,19 kWh'tir. Bu klimanın günde 10 saat çalıştırıldığı düşünülürse günlük tüketim 21,9 kWh, aylık tüketim ise 657 kW olarak bulunmuş olur.
Ütüler genellikle 1000 wat ile 2400 watt arasındadır. 2000 watt gücünde olan bir ev ütüsünün 12 saatte ne kadar elektrik tükettiği şu şekilde hesaplanabilir: 2000 watt = 2 kW yapar (saatlik). 12 saatlik tüketim ise 12 x 2 = 24 kW yapar.
Bu soruyu sorduğunuz için teşekkürler çünkü genelde ben de dahil çok dikkat etmediğimiz, gözden kaçırdığımız bir olay. Sorunuzun cevabı evet elektrik harcamaya devam eder. İçinde transformatör olan her cihaz ister kullanılsın ister kullanılmasın prizde kaldığı müddetçe elektrik tüketmeye devam eder.
Çoğu kişi az sayıda çamaşır için bile makinesini çalıştırmaktadır. Çamaşır yıkarken en önemli tasarruf yöntemlerinden biri de makinenizi kısa programda çalıştırmaktadır. Uzun programlar hem makinenizin ömrünü kısaltmakta hem de gereğinden fazla elektrik harcamaktadır.
Yani telefonumuzun şarjı 3 saatte doluyorsa cebimizden yaklaşık 12 kuruş çıkıyor. Her gün şarj ettiğimizi düşünürsek aylık 30 x 12kr = 3,6 TL şarj maliyetimiz oluyor.
Boşta Olan Şarj Aleti Ne Kadar Elektrik Tüketir? Şarj aletleri ve içerisinde transformatör bulunan diğer cihaz ve aygıtların, boşta olduğunda tükettiği elektrik 1 volt ila 5 volt arasındadır.
Evet, prizde şarj aleti bırakmak elektrik tüketir. Ancak bu durum her cihaz için geçerli değil. Bazı cihazlar, şarj aletini prizde bıraktığınızda kendilerini beklemeye alır. Bu durumda şarj aleti, cihazın pil seviyesini izler ve pilin tamamen dolması durumunda enerji akışını keser.
Türkiye'de de sıklıkla kullanılan üçlü priz tarzı aygıtlar takılı kaldıkları takdirde enerji kullanmazlar, dolayısıyla boş prizler elektrik harcamaz. Ancak prize takılı olarak bırakılan bir şarj cihazı dahi kendine bağlı bir telefon olsun ya da olmasın elektrik kullanmaya devam eder.
Klimayı sürekli açıp kapatmak doğru değil
Klimanızı sürekli açıp kapatırsanız cihazlarınız tüm sistemlerini yeniden başlattığı için neredeyse birkaç katı fazla enerji harcıyor.
Bilgisayar kapalıyken elektrik harcar mı? Bilgisayarlarınızı kapatıp fişten çekmediğiniz taktirde ne kadar elektrik ziyanı yaptığınızı öğrenmek ister misiniz? Bir bilgisayar kapalı vaziyette yılda 31.6 KW elektrik harcar. Uydu alıcılarından sonra fişe takılı olduğu için en çok enerji harcayan cihaz bilgisayardır.
Hiç bir problem olmaz ama mutlaka televizyonun üzerindeki düğmeden kapatma yapmayı ihmal etmeyin en azından elektrik tasarrufu yapmış olursunuz, düğmeden kapatılmayan cihazlar stand by süresince enerji harcamaya devam ederler.
Televizyonu Camın Karşısına Koymak
Televizyon için en iyi yer, boş bir duvardır. Pencere önüne veya pencereye yakın bir yere televizyonu yerleştirmeyin. Camın karşısına konumlandırılan televizyon yansımadan dolayı size sağlıklı bir görüntü veremez.
Mikrofiber bez ile televizyon temizliği
Televizyonunuzu temizlerken öncelikle televizyonunuzu kapatmalısınız. Eğer televizyonunuz çalışırken televizyon temizliği yapmaya kalkarsanız, piksellerini bozabilirsiniz. Bu durum cihazınızın kullanılmaz hale gelmesine sebep olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri