Transvajinal ultrason kadın üreme organı içine yerleştirilen ultrason probu yardımıyla yapılan ultrason tetkikidir. Bu tetkikin yapılmasını gerektiren durumlar haricinde gerekmedikçe transvajinal ultrason tetkikine başvurulmaz.
Endovajinal ultrason olarak da adlandırılan transvajinal ultrason, kadın üreme organlarını incelemek için kullanılan bir tür pelvik ultrasondur. Buna rahim, fallop tüpleri, yumurtalıklar, serviks ve vajina dahildir. “Transvajinal”, “vajina yoluyla” anlamına gelir.
Erken teşhis ve tanı konulması için en önemli yöntemlerden biridir. Transvajinal ultrasonografi yöntemi sayesinde pek çok kadın erken tanı sayesinde hastalıklarını kısa sürede atlatabilir. Vajinal olarak yapılan ultrason yöntemi kanallardaki tıkanıkların açılması için tedavi yöntemi olarak da kullanılır.
Transvajinal tetkik sırasında çubuk şeklindeki ultrason probu vajinaya sokulur. Bu prob, rahmin ve overlerin görüntülerini ultrason cihazına oradan da monitöre aktarılması ile gerçekleşir. Bu ultrason ağrısız ve tamamıyla zararsızdır ama doğası gereği, rahatsızlık veren bir tetkik olduğunu söyleyebiliriz.
TRANSVAJİNAL ULTRASONOGRAFİ tetkikinde, vajinal yoldan ince bir cihazın uygulanması ile kadın hastaların özellikle rahim (uterus), üreme tüpleri, yumurtalık (over) ve bunlara komşu organlarının hastalıkları incelenir.
İlgili 44 soru bulundu
Erken gebelikte TVUSG (Transvaginal ultrasonografi) ile ayrıca yolk kesesi, kardiyak aktivite, baş-popo mesafesi gibi oluşumlar da değerlendirilebilir. Gebelik süresi boyunca kana- ma yakınması ile hekime başvuran hasta oranı yük- sektir.
Rahmin iç zarının kalınlaşması (endometriyal hiperplazi), iç zarındaki polipler (endometriyal polip), rahimdeki myomlar, rahim anormallikleri, yumurtalıktaki kistler ve tümörler ve bu bölgedeki diğer kitleler (abse, hematom, dış gebelik vb) jinekolojik ultrason ile saptanabilir.
Transvajina Ultrason
Kesinlikle can acıtıcı değildir. Kullanım sırasında rahat olunmasına özen gösterilmeli ve hijyenik olması gerekir.
Erken Gebelik Evresinde İnceleme: Gebeliğin ilk evrelerinde fetüsün çok küçük olması dolayısıyla kesenin incelenebilmesi için transvajilan ultrason tetkikine başvurulabilir. Bu tetkik sırasında erken gebelik evresindeki annenin gebelik tespitinin kesinleştirilmesi için bu tetkik yapılır.
Bu ultrason tekniği; rahim, serviks, vajina, fallop tüpleri ve yumurtalıklar dâhil olmak üzere vajinal organların ve yapıların hızlı bir şekilde görüntülenmesini sağlamaktadır. Pelvisteki açıklanamayan ağrı, şişlik veya enfeksiyonların teşhis edilmesini ve pelvisteki büyümenin incelenmesi için en iyi test türüdür.
Jinekolojik muayene adet zamanında veya adetli değilken yapılabilir. Ancak adetli iken kanamadan dolayı rahim ağzı net görülemeyebilir ve smear testi alınamaz. Bu nedenle acil bir durum yoksa adet dışındaki dönemler tercih edilir.
Gebelik, vajinanın girişinden 14-15 cm uzaktadır. Ultrason probu ise 8-9 cm içeri kadar, rahim ağzına kadar ilerleyebilir.
Bilinenin aksine değil düşüğe sebep olmak, vajinal kanaması olan gebelerde, daha net bilgi alıp, daha erken tanı koyabilmek için tercih ederiz. Vajinadan uygulanan prob, sadece rahim ağzına ulaşır ve bunun da cinsel ilişkiden bir farkı yoktur sadece rahatsız hissetmenize neden olabilir.
Ultrason genellikle özel bir ön hazırlık istememektedir. Görüntülemesi yapılacak bölgeye göre açlık ya da mesanenin dolu veya boş olması istenebilir.
Muayene edilecek alanla ilgili soyunmanız ve aksesuarlarınızı çıkarmanız gerekebilir. İşlem sırasında hasta önlüğü giymeniz de istenebilir. Karın içi damarların değerlendirilmesi yapılacaksa, 6 – 8 saatlik açlık gerekecektir. Bunun dışında venöz ultrason için başka özel bir hazırlığa gerek yoktur.
Hafta Ayrıntılı Ultrasonografisi. Anne adayının rahminde yer alan bebeğin ayrıntılı ilk incelemesi 11 ile 13. hafta arasında yapılır. Bu ultrason işlemi bebeğe uygulanan ilk detaylı ultrasondur. İşlem karın ve vajinal yol vasıtasıyla yapılmaktadır.
Ultrason: Ultrason, rahimde enfeksiyon nedeniyle oluşabilecek anormallikleri görüntülemede faydalıdır. Ayrıca rahim ve yumurtalıkların ayrıntılı bir şekilde incelenmesine yardımcı olabilir.
Doktor, bir elin işaret ve orta parmağını vajen içinde tutup diğer eliyle de karından bastırarak bu muayeneyi gerçekleştirir. Bu sayede rahim veya yumurtalıklarda yer alan büyük kitleleri saptayabilmektedir. Ayrıca bu şekilde yapılan muayenede hassasiyet olması bazı hastalıklar için de belirleyici olabilmektedir.
Ayrıntılı ultrason hem karın bölgesinden hem de vajinal yoldan yapılmaktadır. Bu haftalar arasında yapılan renkli görüntü bebeğin tüm organlarının detaylı olarak görülmesinin yanında aynı zamanda ve bebeğin tüm organlarının tam olarak gelişip gelişmediği de tespit edilmektedir.
Yumurtalık kistlerin gözlem tedavisi ya da medikal yolla tedavisinde kistlerin boyutunu takip etmek için vajinal ultrason kullanılır.
Vajinal ultrason kadın doğum uzmanları tarafından sıklıkla tercih edilen hasta tanı yöntemlerinden birisidir. Genellikle hastalıkların tanısı alanında tercih edilmektedir; Infertilite tedavisi amacıyla tercih edilir. Gebelik kesesinin normal ultrason yolu ile görülmediği takdirde bu ultrason kullanılır.
Jinekolojik muayene ve pelvik ultrasonografi ile teşhis konulabilen yumurtalık hastalıkları, kadınlarda kısırlığın sebebi olabildiği gibi fonksiyonel kistlere ve over kanserine dahi neden olabilmektedir.
Jinekolojik muayene her dönemde yapılabilir. Ancak test PAP alınacaksa en uygun zaman adet bitiminden sonraki günlerdir. Tüm doktor muayenelerinde olduğu gibi jinekolojik incelemenin de ilk basamağı öykü (anamnez) almaktır.
Bu ultrasonda hastanın aç ya da tok olması fark etmiyor. Regl dönemindeyken de görüntüleme yapılabiliyor. Pelvik ultrason 15 ila 30 dakika arasında değişiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri