İlk gerçek doğum günü pastasının Orta Çağ Almanyası'nda yapıldığına inanılıyor. Almanlar, çocukların doğum günlerini pastayla kutlayarak bu eğlenceye “Kinderfest” yani “Çocuk Partisi” adını verirlerdi.
Eğer bilmiyorsanız hemen cevaplayalım, doğum günü kutlamanın insanlık tarihinde bilinen ilk örneği Eski Mısır döneminde Mısır Firavunları tarafından yapılmıştır.
Günümüzde her yaştan insanın kutladığı doğum günü ve kesilen pasta işte o zamanların bir adetinin devamıdır. Doğum günü pastasının üstündeki mumları bir üfleyişte söndürmek, bu arada bir dilek tutmak, eğer dilek gerçekleşirse bunu kimseye söylememek adetleri de o günlerden kalmadır.
Yaş günü kutlamak ibadet değil âdettir. Bu âdet Hristiyanlardan gelmiş olsa bile, ibadet olmadığı için Müslümanların, doğum günü, evlilik yıldönümü gibi günler tertip etmesinde mahzur yoktur. Fakat gayrı müslimlerin ibadet olarak yaptıkları şeyleri, mesela bayramlarını kutlamak caiz olmaz.
Sevdiklerimizin özel gününü kutlarken evde etli yemek vermek ya da dışarıda yemeğe çıkmak gibi küçük aktiviteler ayarlanabilir. Ancak diğer kültürleri taklit ederek pasta almak ya da pastanın üzerine mum koyup üfletme gibi davranışlar dinimizce uygun görülmeyen davranışlar arasındadır.
İlgili 27 soru bulundu
Resulullah efendimiz, mevlid gecelerinde Eshab-ı kirama ziyafet verir, dünyayı teşrifindeki ve çocukluk zamanındaki şeyleri anlatırdı. Hazret-i Ebu Bekir de, halifeyken, Eshab-ı kiramı toplar, Resulullah efendimizin doğumundaki olağanüstü hâlleri konuşurlardı.
Annemize hediyeler alarak sevgimizi gösterdiğimiz bu günün kutlanılmasında dinen bi sakınca yoktur. İslam'a karşı ters düşen bir durum olmadığından dolayı kutlanılması caizdir. Fakat Anneler gününü sadece bir güne mahsus olarak hatırlamak, dinimize göre tavsiye edilen bir şey değildir.
Kutlamanın meşru ölçüler içinde yapılması şartıyla, bu tür kutlamalarda bulunmanın dinen bir sakıncası olmaz. Ancak, kutlamalara hakim olan öğenin, yabancı kültüre imrenme ve onları taklit duygusu olması durumunda ise caiz değildir.
Mesela devletlerarası protokolde zaruret olduğu için kutlamak caiz olur. Fakat, Noel ile ilgisi olmayan yılbaşında bir Müslümana tebrik kartı yazıp, yeni bir yılın insanlık için, Müslümanlar için hayırlı olmasını dilemek günah değildir. Yahut, (yeni yılın kutlu olsun) diyene, (seninki de kutlu olsun) demek günah olmaz.
Mum yakmanın dindeki yeri nedir? Özellikle mum yakmanın bir sakıncası yoktur. Yakılan mum filan dinin uygulamalarından birini taklide benziyorsa sakıncası olur. Bunun haricinde sakınca olmaz.
Örneğin; pastanın yuvarlak oluşu bir inanışa göre güneşi ve ayı sembolize ederken dairesel şeklinden ötürü de yaşam döngüsüyle ilişkilendirilirdi. Antik Keltler de baharın gelişini kutlamak için ilkbaharın ilk gününde güneşe benzeyen şekillerde pastalar yaparlardı.
Yunanlılar büyük olasılıkla doğum günü kutlaması fikrini Mısırlılardan aldı, çünkü firavunların tanrı olarak tekrar doğmalarının kutlanması gibi, Yunanlılar da tanrı ve tanrıçalarını kutluyorlardı. Bazı eski kültürlere göre mumun üflenmesiyle ortaya çıkan duman aracılığıyla insanların duaları tanrılara ulaşıyordu.
Yunan mitolojisinde; her ayın altıncı gününde Artemis'e tapmak için yanan mumlarla süslenen bir pasta pişirilirdi. Antik çağlarda, insanlar doğum günlerinde kötü ruhlar tarafından ziyaret edildiğini düşünür ve onları kovmak için de mum yakarlardı. Bu inanış, 18. yüzyılda Almanlar arasında da yaygınlaştı.
Tarihte Yapılan İlk Doğum Günü Kutlaması
Eğer bilmiyorsanız hemen cevaplayalım, doğum günü kutlamanın insanlık tarihinde bilinen ilk örneği Eski Mısır döneminde Mısır Firavunları tarafından yapılmıştır.
Toya benzer bir başka kutlama da “Ad Günü”, yani Türkiye'deki doğum günü. Bildiğimiz kadarıyla eski Türk geleneğinde ad günü çocukların doğumundan sonra adlarının konduğu gün. Eski Türkler çocuğa ad koymaya çocuğun doğumundan daha fazla önem verirlermiş.
Doğum günü ya da yaş günü, miladi veya herhangi başka bir takvime göre, bir insanın doğduğu gündür. Doğum günü kavramı ile genellikle bu günde gerçekleşen kutlamalar da kastedilir.
Hristiyanların inancına göre Hz. İsa Peygamberin doğum haftasında yapılan etkinlikleri kapsayan Noel'de Hindi kesme, Christmas, Noel Baba gibi Batı'dan gelen adetler öne çıkarılmaktadır. Başka dinlerin adetlerine özenerek onlar gibi davranmak, dinimizde kesinlikle yasaklanmıştır.
"Kim herhangi bir gruba benzeşirse o da onlardandır." (Ebu Davûd, Libas 4) hadisinde de belirtildiği gibi, Hristiyanlar'ın adetlerine uyum sağlamak ve onlara benzeşmek, İslam dininde yasaklanmıştır. Diyanet İşleri Başkanlığı Müslümanların gelenek ve göreneklerinde cam ağacı süslemenin bulunmadığı belirtti.
Sual: Yılbaşı kutlamak insanı dinden çıkarır mı? Yılbaşı ve Noel aynı günler midir? Cevap: Hayır.
Daha pek çok hadîste, başka dinlerle ilişkisi veya sembolik değeri/fonksiyonu bulunan âdet ve uygulamaları Müslümanlara yasakladı. Bununla beraber gayri müslimlere benzeme amacı olmadan sevgililer günü, doğum günü ve evlilik günü gibi günlerde kişinin hanımına hediye almasının bir sakıncası yoktur.
Caiz görmek, uygun bulmak; caiz olmak; yapılması mahzurlu olmamak, dînen yasaklanmamış olmak gibi anlamlarda kullanılır. Bunun tersi olan "caiz değildir" sözü ise, caiz olmamak, yani yapılması mahzurlu olmak, doğru olmamak veya dînen yasaklanmış olmak demektir.
Diyanet'ten yılbaşı fetvası: Pasta caiz değil, içki satmak ve aracılık etmek de günah.
İslam dinine göre babalar gününü kutlamanın bir mahsuru yoktur. Yeter ki bu tek bir gün ile sınırlandırılmasın. Hatta anneler ve babalarla çocukları arasında yakınlaşmaya ve sevgiye vesile olduğu için, kişi böyle bir günde sevap da kazanabilir. Bu bir sevgi vesilesidir.
Yaş günü kutlamak ibadet değil âdettir. Bu âdet Hristiyanlardan gelmiş olsa bile, ibadet olmadığı için Müslümanların, doğum günü, evlilik yıldönümü gibi günler tertip etmesinde mahzur yoktur. Fakat gayrı müslimlerin ibadet olarak yaptıkları şeyleri, mesela bayramlarını kutlamak caiz olmaz.
Babasının doğum günü olan 5 Haziran'ın Babalar Günü ilan edilmesi için çalışmalara başlamış ama bu çalışmalar o tarihe yetişemeyerek kutlamalar haziran ayının üçüncü pazar gününe ertelenmiştir. Babalar Günü ilk kez 19 Haziran 1910'da Washington'un Spokane şehrinde kutlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri