Pazaryeri Kalitesi: Müşteri taleplerini yerine getiren nitelikli ürünlerin sınıflandırılmasıdır. Tasarım Kalitesi: Çoğunlukla toplumun potansiyel gereksinimlerini karşılayan ürünlerinin bölümünün sınıflandırılmasıdır. Uygunluk Kalitesi: Tasarım ya da şartnameye uygun nitelikli ürünün derecesidir.
3 aşama şu şekildedir: kalite planlama, kalite kontrol ve kalite geliştirme. Bu 3 temel aşama ve unsur kalite yönetim sistemi kurmak için gerekli olan temel yapılardır.
Kalite Kavramı
Kalite kavramının temel özelliği, bir malın veya hizmetin müşteri tatminine yönelik; *Tasarımda kusursuzluk *Kullanımda kusursuzluk *Fiyatta kusursuzluk *Teslim süresinde kusursuzluk *Satış süresinde kusursuzluk gibi bazı önemli özellikleri bünyesinde toplamasıdır.
İlgili 20 soru bulundu
Günümüzde iki temel kalite türü vardır: ürün kalitesi ve süreç kalitesi. Ürün kalitesi, bir malın veya hizmetin kullanım özellikleri ve maddi özellikleri ile ilgilidir. Öte yandan, süreç kalitesi, ürünün veya hizmetin geliştirilmesi, üretilmesi, dağıtımı ve destek süreçlerinin verimliliği ve etkililiği ile ilgilidir.
Genel bir tanım olarak; kalite, bir ürün veya hizmetin belirlenen veya olabilecek ihtiyaçları karşılama kabiliyetine dayanan özelliklerin toplamıdır. Dr. Joseph Juran'a göre kalite, kullanıma uygunluktur.
Tüketicilerin beklentilerine bağlı olarak, kalite kavramı topluma, toplumun kültürel gelişimine, beğeni ve alışkanlıklarına göre değişen bir kavramdır. Amaç müşteri beğeni ve gereksinimlerini daha iyi yakalamak ve rakiplerinden daha iyi mal / hizmet üretmektir.
Joseph M. Juran, kalite yönetimi için "kalite üçlemesi” olarak adlandırılan üç yönetim süreci tanımlamıştır. Bu üç süreç; "kalite planlama”, "kalite kontrol” ve "kalite geliştirme”dir.
Garvin 1987 yılında tam da bu konuda, kalitenin daha iyi anlaşılması ve değerlendirilmesi adına çalışmalar yürütmüş ve günümüzde hala geçerliliğini koruyan kalitenin sekiz boyutunu belirlemiştir. Bunlar; performans, özellik, güvenilirlik, uygunluk, dayanıklılık, hizmet görme yeteneği ,estetik ve algılanan kalitedir.
Gıda kalite kriterleri, fiziksel, kimyasal ve biyolojik olarak değerlendirilebilir. Fiziksel kriterler ürünün boyutları, hacmi, kıvamı ve tekstürüdür. Kimyasal kriterler ürünün protein, karbonhidrat ve yağ değerleridir. Biyolojik kriterler ise, ürünün mikrobiyal ve enzimatik özellikleridir.
Lehtinen (1991) hizmet kalitesini; fiziksel kalite, işletme kalitesi ve etkileşim kalitesi olarak tanımlamıştır. Cunningham tarafından 1991 yılında yapılan çalışmada; hastanelerde hizmet kalitesi üç boyut altında incelenmiştir.
Kalite anlayışı ülke, yaşam düzeyi, kültürel yapı, toplumsal yapı, eğitim, bürokrasi gibi pek çok faktöre bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bu bakımdan herhangi bir ürünün üretiminde müşterinin arayacağı niteliklerin göz önüne alınması gerekir. Bu açıdan kalite öznel bir kavramdır.
ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemleri - Şartlar: ISO 9001 Standardı, bir kuruluşun müşteri şartlarını ve uygulanabilir mevzuat şartlarını karşılayan ürünleri sağlama yeteneği olduğunu kanıtlaması gerektiğinde ve müşteri memnuniyetini artırmayı amaçladığında uyacağı kalite yönetim sisteminin şartlarını belirtir.
“Kalite, bir ürünün veya hizmetin, belirlenen veya olabilecek ihtiyaçları karşılama kabiliyetine dayanan, özelliklerin toplamı.” Diğer tanımların aksine bu tanım, kaliteye ilişkin özelliklerin ya da niteliklerin (karakteristiklerin) somut bütünlüğünden yola çıktığı için, açıklayıcı gücü daha yüksektir.
Kalite, ürün veya hizmetin belirlenmiş veya olabilecek ihtiyaçları karşılama kabiliyetine cevap verebilen özelliklerin tamamına denir. Daha kısa ve anlaşılır bir tabirle kalite kullanıma uygunluktur, verimliliktir, yaşam tarzıdır. Kalite, farklı yaklaşımlara konu olan ve insanlık tarihi kadar eski bir kavramdır.
Sübjektif hizmet kalitesi, müşteri tarafından beklenen yararların çalışma sonuçları ile uygunluğunu algılanmasıdır; Bunun yanında müşterinin ilk fikri ve çalışanın hizmet sunma yeteneği de sübjektif hizmet kalitesinin bileşenleridir.
Belirli bir ürün, hizmet, sözleşme veya proje ile ilgili özel kalite uygulamalarının kaynaklarını faaliyet sıralarını veren bir dokümandır.
Kalite denetimleri, iç tetkik ve dış tetkik olarak yapılır. İç tetkik, işletmenin kendi personelinin bir başka birimde yaptığı kalite denetimidir. Dış tetkik ise, kaliteyi denetleyecek ve kalite belgelendirmesini yapacak bir başka kuruluşun, tamamen yabancı denetçiler ile tüm işletmeye yaptığı denetimdir.
Kalite Kontrol aşamasında kalite problemlerini çözmekte oldukça etkili olan 7 kalite aracı bulunmaktadır. Bunlar; Balık Kılçığı Diyagramı, Kontrol Diyagramı, Pareto Analizi, Akış Diyagramı, Serpilme Diyagramı, Histogram ve Kontrol Çizelgesi'dir.
KALİTE YÖNETİMİ NEDİR? » Kalite sisteminin temel ilkelerinin tanımlanması ve yorumlanması » Kalite sistemi müşteri talepleri ile başlar. olduğu andan tasarım , üretim, pazara sunum ve hatta ürünün geri dönüşüme alınmasını içeren tüm sürecin yönetilmesidir.
Kalite hedefleri, kuruluşun kalite politikası ile tutarlı olmalı ve ürün ve hizmetlerin uygunluğu ve müşteri memnuniyetinin artırılması ile ilgili olmalıdır. Kalite hedefleri ölçülebilir olmalı, geçerli gereklilikleri hesaba katmalı ve karşılanıp karşılanmadığını belirlemek için izlenmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri