Uçağın kanat bölgesinde ve arka sıralarda bulunan koltuklar ise olası bir kazada daha az hasar gören yani daha güvenli bölgeler. Yapılan araştırmalara göre bu bölgelerde oturan yolcuların yara almadan kurtulma ihtimalleri %56 ile %69 arasında değişiklik gösteriyor. Ön sıralarda oturan yolcular için bu olasılık ise %49.
Bu uçaklarda ki en iyi yerde 1A sınıfı koltuk oluyor. Bu koltuk diğer koltuklara bakarak daha geniş ve pencere kenarı olması ile rahat oluyor. Bu sayede hem uyurken, hem otururken rahat olacak, dışarıyı görme fırsatını elde edeceksiniz.
Amerikan Federal Havacılık İdaresi'nin verilerini inceleyen Time Dergisi, son 35 yılın kaza raporlarına bakarak uçağın arkasındaki orta koltukların kaza sırasında daha iyi sonuç verdiğini belirtiyor.
Brickhouse'a göre güvenli olarak adlandırılabilecek kısımların uçağın arka kısmı ve kanatlara yakın olan koltuklar.
En arka sıra
Uçağın en arka sırasında bulunan koltuklar da birçok yolcu tarafından istenmeyen yerlerden birisi. Bunun nedeni ise bu koltukların geriye yatma alanlarının sınırlı olması ve yine uzun mesafe uçuşlarında daha rahat dinlenip uyumayı engellemesi.
İlgili 26 soru bulundu
Uçakta sarsıntı en az orta bölümlerde ve sağ kısımlarda hissedilir. Koltuk seçerken bu yerleri tercih edebilirsiniz. Bulantı hissedildiğinde baş hareketleri azaltılıp arkaya yaslanmak iyi gelebilir.
Brickhouse'a göre güvenli olarak adlandırılabilecek kısımların uçağın arka kısmı ve kanatlara yakın olan koltuklar.
Uçak içerisinde koltuk seçimi yaparken öncelikle cam kenarında mı yoksa koridora yakın mı oturmak istediğinizi belirlemeniz gerekir. Uzun bacak boyuna sahip iseniz koridora yakın şekilde koltuk seçimi yapabilirsiniz. Bu sayede uçak içerisinde rahat bir pozisyonda oturabilirsiniz.
Uçağın Arkası Sallanır
Ancak arka koltuklarda bağlı olsanız da sallanmayı herkesten fazla hissedersiniz. Ekonomi bölümünde görevli kabin personeli de uçağın arka kısmı çok sallandığı için şansızlar. Evet herhangi bir hava olayında en fazla etkilenen uçağın arka bölümü olur.
Koltuk Haritası Detayları
Business Class koltuklar 1 ile 9 arasındaki sıralardadır. 1, 3, 5, 7 ve 9 numaralı sıralarda soldan sağa koltuk düzeni A, koridor, D, G, koridor, K şeklindedir.
Yolcuların uçaklara sol taraftan inip binmesi geleneğini kalıcı hale getiren şey ise, ilk kez 1959 yılında ABD'deki havalimanlarında kullanılmaya başlanan yolcu biniş köprüleri oldu. Yolcu biniş köprüleri tasarlanırken, yine geleneğe uyuldu ve yolcuların iniş-binişleri için uçakların sol yani iskele tarafı esas alındı.
Koltuk seçimi uygulaması, grup yolcular (10 veya daha fazla yolcu bulunan rezervasyonlar) için yalnızca çağrı merkezi, satış ofisleri ve yetkili acenteler vasıtasıyla satın alınabilir. Bir uçuştaki ücretli seçilebilen koltuk sayısı uçak tipine, talep yoğunluğuna ve zamana bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Türbülans akşam ya da gece uçuşlarına göre, sabah saatlerinde daha az olur. Uçak içinde en fazla hissedilen yer uçağın arkası olurken, en az hissedilen yer ise kanatların olduğu yer ve ön koltuklardır.
Buna göre Türk Hava Yolları, AtlasJet ve Pegasus gibi şirketlerin filolarında yer alan ve genelde kısa mesafeli uçuşlarda kullanılan Airbus A320'lerde en iyi koltuk 1A. Çünkü 1A, diğer koltuklara göre daha geniş ve pencere kenarı. Ayrıca host ve hostesler ilk ikramı burada oturan yolculara yapıyor.
Su içmek ve sakız çiğnemek gibi eylemler, çene kaslarını hareket ettirecek, östaki borusunu açarak kulak içindeki basıncı dengelemenize yardımcı olacaktır. Üst solunum yolu enfeksiyonu olanlar, uçağa binmeden önce burun tıkanıklığına iyi gelen deniz suyu ya da burun içi sprey kullanmayı düşünebilirler.
Hâl böyle olunca, sismik dalgalar 30.000 fit (9.144 metre) gibi tipik seyir yüksekliğine ulaştığında, dalgalar o kadar azalacaklardı ki, uçağın kendisinin gürültüsü ve hareketi bile dalgaları bastıracaktır. Bu sebeple, uçaktan depremi duymazsınız ve hissetmezsiniz.
Yapılan araştırmalara göre bir uçak kazasına denk gelme ihtimaliniz 11 milyonda 1. İstatistikler uçaklara olan güvenimi kanıtlar nitelikteler. Yılda sadece 3-4 kez ciddi uçak kazası olurken, kara yolunda her saniye benzer bir olayla karşılaşabiliyorsunuz.
Uçakların düşme ihtimali oldukça düşüktür. Yolcu uçakları için bu ihtimal %0.00005, kargo uçakları için ise %0.0001'dir. Bu sebeple uçak seyahatleri genellikle güvenli bir ulaşım şeklidir.
Yani türbülans sırasında emniyet kemerinizin bağlı olduğundan emin olup türbülansın bitmesini beklemeniz yeterli. Türbülans nedeniyle uçak yolculuğu bir süreliğine konforsuz olabilir. Bu da türbülans sırasında uçağın sallanması ile alakalı bir durumdur ve normal kabul edilir.
31 ila 38. sıralar için soldan sağa koltuk düzeni A, B, C, koridor, D, E, F, G, koridor, H, J, K şeklindedir.
Seul- Inchon Havalimanında 4, 9 ve 44 numaralı gatelerin olmadığı bilinmektedir. Sebebi ise Koreli yolcuların bu sayıların uğursuzluğuna inandıkları için kullanmak istememeleridir. Alitalia Havayolları uğursuzluğuna inandıkları 17 sayısı için uçaklarında koltuk sıra numarası olarak kullanmamaktadır.
Koltuk Seçimi olanağı, yolcuya otomatik atanan koltuğu tercih etmemesi durumunda ücretli şekilde yapılabilir. Yolcu, koltuk seçimini uçuşa 6 saat kalana kadar yapabilir. Koltuk seçimleri esnasında yolculara sunulan seçenekler mevcut check-in prosedürleri paralelindedir.
Uçak düştüğünde, panik yapmak yerine soğukkanlılıkla hareket etmek hayati önem taşır. Acil durum çıkışlarını bulmak ve kullanmak, kurtuluş için kritik bir adımdır. Ayrıca, uçak düştüğünde kemerinizi sıkıca bağlamak ve başınızı öne eğmek, olası yaralanmaları en aza indirmenin yanı sıra hayatta kalma şansını artırabilir.
Uçuşlar için koltuk atamaları check-in işlemi sırasında otomatik olarak yapılmaktadır. Dilediğiniz koltukta uçmak istiyorsanız bilet satın alma aşamasında ücretli koltuk seçimi yapabilirsiniz.
Uçmak kesinlikle seyahat etmenin en güvenli (gerçekten en güvenli) yoludur: Bir uçak kazasında ölme ihtimaliniz 11 milyonda 1'dir. Bir uçuş esnasında işlerin gerçekten çok kötü gitme ihtimali ise milyonda 1'dir. Gelişmiş bir ülkeye uçarken bir uçak kazasında ölme ihtimaliniz ise 30 milyonda 1'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri