Eğer bu kabarcık kendi kendine patlarsa deriyi soymamalı, bölgeyi temiz ve kapalı tutmalısınız. Vazelin ile su toplamış deriyi düzenli olarak nemlendirebilirsiniz. Ayrıca birçok cilt sorunu için kullanılan sarı kantaronu da su toplamış yanıklar için kullanabilirsiniz.
Kabarcık Yırtılmışsa: Normal şartlarda, bu bölgeye antibiyotikli merhem uygulayın. Eğer aktivitenize devam etmeniz gerekiyorsa, kabarcıkların üzerini önce iyotlu bir temizleyici ile silerek, ardından yaranın üzerini yapışmayacak bir bez ile kapatın.
Su toplamasının geçmesi için su toplayan yeri gazlı bez ile sarmak ve sonrasında gazlı bezi çıkararak bölgeyi havalandırmak gerekir. Bir diğer iyi gelen yöntem ise vazelin sürmektedir. Vazelini su toplayan bölgeye sürerek kısa sürede derinin yumuşaması ve suyun patlayarak derinin yumuşamasına sebep olur.
Derece yanık:
Şiddeti ağrı ve su toplayan baloncuklar görülür. Bu baloncuklar hekim tarafından patlatılır ama üzerindeki deri pansuman olarak korunur. Bu tipte genellikle kapalı pansuman yapılır ve 2-3 günde bir değiştirilir. İyileşmeyi hızlandırmak için hidrojeller, kolloidler gibi pansuman malzemeleri kullanılabilir.
Su Toplayan Yer Patlatılır Mı? Doktorunuzun önerceği ıslak pansumanlar uygulanarak su toplamalarının düzelmesi hızlanabilir. İçi su dolu şişlik çok büyük olursa doktorunuz içini boşaltabilir. Kendiniz içi su dolu şişlikleri patlatmayınız.
İlgili 44 soru bulundu
Su Toplaması Patlatılır Mı? Su toplamasını patlatmak herkesin isteyerek ya da istemeyerek karşılaştığı bir durumdur. Su toplamasını patlatmak isteyenlerin bu işlemi korunaklı bir şekilde yapmaları gerekir. Steril bir alan sağlanmalı ve bölge mikroplardan korunmalıdır.
Bu sorunu yaşayanların cevabını en çok merak ettiği soru su toplaması kaç günde geçer sorusudur. Temiz tutulup havalandırılırsa 2-3 gün içerisinde geçmesi beklenen deride su toplaması yukarıda adını verdiğimiz bitkiler ve bitkisel ürünler sayesinde daha da hızlı bir iyileşme gösterebilir.
Su toplamalarına ne iyi gelir sorusunun bir cevabı deriyi rahatlatmaktır. Su toplaması nasıl geçer el için neler yapılır diyorsanız evde mutlaka vazelin bulundurun. Vazelin su toplayan dokunun hızla onarılmasına yardım eder. Ayaklarda oluşan su toplaması için de vazelin kullanmanız önerilir.
Yanığa bağlı oluşan su kabarcıkları asla patlatılmaz. Yanık oluşan bölgeye merhem, ilaç veya herhangi bir karışım sürülmez. Derece Yanık tespit edilen durumlarda bölge temiz bir bez ile örtülür. Hastanın şoka görmemesi için gereken önlemler alınır.
İkinci derece yanıklar sıklıkla sıcak su, kızgın yağ gibi sıvıya temas ile oluşur. Deride içi su dolu kabarcıklar (bül) oluşur ve ağrılıdır. Zaman içerisinde bu kabarcıklar dökülür ve derinin kendini yenilemesiyle yanık iyileşir.
Silverdin: Yanık tedavisinde en çok bilinen reçetesiz kremlerdendir. Bakterilerin cilt üzerinde çoğalmalarını ve büyümelerini engeller. Eczanelerden kolaylıkla alabileceğiniz krem, yanıklar üzerinde iltihaplanmanın önlenmesinde inanılmaz bir başarı gösterir.
Su toplaması olan yerler başta olmak üzere tüm yanık bölümü antiseptik yara bakım ürünleriyle temizlenir, pansuman yapılır. Eğer deri kaybı ve cilt altı dokularının açıkta kalması söz konusuysa lokal antibiyotikli ilaçlar kullanılması gerekebilir. Genellikle 2 – 3 hafta içerisinde yara iyileşmesi tamamlanır.
Plörezinin oluşmasına sebep olan durumun enfeksiyon kaynaklı oluşması durumunda antibiyotik takviyeli ilaç tedavisi ile hastalık kolay bir şekilde atlatılmaktadır. Verem hastalarında ise plöreziyi giderecek ilaç tedavisi, uzman doktorun da görüşü alınarak ana tedaviyi destekleyecek şekilde uygulanır.
✓Su toplamış yerler patlatılmaz. ✓Yanık üzerine hiçbir madde sürülmemelidir. yapışma gelişebilir.
Ayak çıbanı, stafilokok bakterilerinin kıl köklerinde enfeksiyona sebep olmasıyla oluşmaktadır. Çıban beyaz-sarı iltihaplı, kırmızı tümsek görünümündedir. Ağrılı olan bu tümsekler özellikle ayakları terleyen ve yeterli hijyenin sağlanmadığı ayaklarda görülebilir.
Bu kabarcıklar yaranın iyileşme sürecinde alttaki cildi korumaktadır ve bu nedenle su toplayan yerleri patlatmak iyileşme sürecini yavaşlatabilir. Eğer bu kabarcık kendi kendine patlarsa deriyi soymamalı, bölgeyi temiz ve kapalı tutmalısınız. Vazelin ile su toplamış deriyi düzenli olarak nemlendirebilirsiniz.
Yanık bölgesindeki giysiler dikkatli bir şekilde yanık bölgesine zarar vermeden çıkartılmalı, daha sonra bu bölge temizlendikten sonra steril bir bandaj ya da temiz bir örtüyle kapatılmalı, eğer yanıkta kabarcıklar varsa bunların üzeri yavaşça kapatılarak boşaltmaya çalışılmadan en yakın sağlık birimine gidilmelidir.
Yanık vakası meydana geldiğinde alınacak en hızlı aksiyon yanık olan bölgeyi soğuk suya batırmaktır. Soğuk su ve soğuk kompres uygulayarak yanığın şiddetini azaltabilirsiniz. Ancak aşırı soğuk suya batırmamak, yanığın tahriş olmaması adına önemlidir.
Hazır soslar, yapay tatlandırıcılar, bazı baharatlar, alkollü içecekler, bol kafeinli içecekler vücutta ödem oluşumunu artırır. Birçok ağrı kesici ilaç ve romatizma ilacı da vücutta su ve tuz tutarak ödeme yol açar. Birçok hormon ilacı, özellikle de kortizonlu ilaçlar vücutta aşırı su ve tuz tutulumuna neden olur.
Eğer aşağıda ki şikayetlerden bir ya da birkaçını sık sık yaşıyorsanız Dermatoloji (Cildiye – Deri Hastalıkları) uzmanlarına başvurmalısınız.
Bası ve sürtünmeye bağlı büller: Ayaklarımızda bası ve sürtünmeye bağlı sıvı dolu kabarcıklar görülebilmektedir. Halk arasında su toplaması olacakta bilinmektedir. Bunlar; özellikle sıkı ya da sert ayakkabıların kullanımında, fazla yürüme gibi durumlarda oluşmaktadır.
Kişinin akciğerlerinde sıvı birikmeye başladığında ilk olarak kendisini göğüs bölgesinde hissedilen ağrılarla gösterir. Bununla birlikte nefes darlığı veya solunum esnasında hissedilen batma da bu rahatsızlığın belirtileri arasındadır. Çoğu vakada öksürük de bu belirtilere eşlik eder.
Vücut ağırlığının artması, yüzük ve ayakkabıların sıkması, çorapların iz bırakması, yüzün şişmesi, kollarda ve bacak cildinde gerginlik ve sertlik, ödemin belirtileri olarak sıralanıyor. Bu belirtiler, vücudunuzda en az 4-5 litre fazla su olduğu anlamına gelebiliyor.
Güneş yanığı nedeniyle cildin su toplaması durumunda bölgenin mümkünse açık bırakılmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Su baloncuklarının patlatılmaması ve açık yaraya dönüşmemesi de dikkat edilmesi gerekmektedir. Bölgenin korunması durumunda birkaç gün içerisinde su toplayan bölge kendiliğinden iyileşecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri