Patlayıcı özellik taşıyan hiçbir ekipman, yolcu uçağı kargo bölümüne kabul edilmez. Aynı zamanda sıvı yakıtlar da uçak altı bagaj bölümüne kabul edilmemektedir. Yangın söndürücüler, asitler, alkali ya da radyoaktif maddeler, kati surette uçağın içerisine alınmamaktadır.
Misafirlerin hakkı olması durumunda uçağın içine/yanına alabildiği 50x40x20 cm boyutundaki ve 8 kg ağırlığında eşyalara kabin bagajı, kontrol bölümünde incelenerek kargo bölümüne alınan eşyalara ise uçak altı bagajı denilmektedir.
İlgili 39 soru bulundu
Hangi Eşyalar El Bagajında Taşınmaz? Parfüm, deodorant, kontakt lens solüsyonu gibi yasak olmayan sıvı maddeleri, 100 ml'den daha küçük boyutlardaki orijinal kutularında olmak üzere, kabin içinde taşıyabilirsiniz. Kutu boyutu 100 ml üzerinde olan kutular, içerisinde daha az sıvı varsa bile, kabinde taşınamamaktadır.
Yiyecek ve içecekler: Belirli bir miktardaki katı gıda maddelerinizi valizinizde taşımanıza müsaade edilirken, sıvı ya da sıvıya geçişi mümkün gıda ürünlerinizi valinizde ya da el bagajınızda bulunduramazsınız.
Normal yiyecek ve içeceklerin valizde taşınmasında herhangi bir sorun yok. Ancak bu durum, her istediğimizi yanımızda götürebileceğimiz anlamına da gelmiyor. Özellikle yasaklanmadığı süre, katı, sıvı ve yarı sıvı besinler uçakta taşınabilir.
Krem, losyon, maskara, ruj gibi makyaj malzemelerinizi kabinde taşıyabilirsiniz. Özel çantasında olmak üzere, tenis ya da squash raketinizi kabinde taşıyabilirsiniz.
Uçak içerisinde yer alan ve kabin bagajı olarak bilinen bölüme parfüm koymanız da herhangi bir sakınca yoktur. Önemli olan parfümün kurallarda belirtilen miktarı geçmemesidir. Yani uçağa binerken bavulunuza parfüm koyabilirsiniz. Ancak bu parfümün 100 ml ve altında olmasına dikkat etmeniz gerekir.
Maksimum 100 ml'lik kapta ve 1 adet olacak şekilde sıvı taşınmasına izin verilmektedir. 100 ml'den daha fazla olan sıvıların el bagajına alınması mümkün değildir. Traş bıçağı, makas, jilet, şırınga, iğne gibi kesici delici aletlerin hiçbiri el bagajına kabul edilmez.
4- Şampuan ve spreyler
El bagajınızda 100 mililitreden büyük şampuan ve sprey gibi ürünler varsa, bavulunuzu en baştan uçak altı bagaja vermenizde yarar var.
Kontrol edilmiş bagaja aynı zamanda uçak altı veya kargo bagajı da denir. Bu, yolcunun uçuşunda uçağın kargo bölümünde yanlarında getirmek istediği tüm parçaları kasteder. Çoğu kişi kontrol edilmiş bagaj olarak daha büyük parçaları taşır; valizler, büyük boy parçalar, kutular, spor ekipmanları ve müzik aletleri.
Sırt çantaları genelde el bagajı olarak kabul edilir.
Bıçak gibi kesinci aletlerin yasak olduğunu sanırım herkes biliyordur ama törpü, tırnak makası hatta birden fazla çakmağın da el bagajına alınamayacağını biliyor musunuz? Çok fazla tokadan tutun, cımbız tırnak makası hatta bazen törpüye de izin çıkmıyor. Birden fazla çakmağınız varsa direk alıp atabilirler.
El bagajında taşımamanız gereken diğer bir şey ise yiyecek ve içecekler. Özellikle taze meyve ve sebze ile peynir gibi gıdaları bagajınıza alarak güvenlik kontrolünde sorun yaşayabilirsiniz.
Kek, kurabiye gibi tatlı atıştırmalıkların uçakta sizinle uçmalarında herhangi bir sakınca yoktur. Ancak duty free mağazalarından almadığınız sürece kabin bagajına baklava gibi şerbetli bir tatlının alınmayacağını bilmenizde fayda var.
Kapların şeffaf poşetler içerisine konulması gerekir ve her yolcunun yalnızca bir poşet taşıma hakkı vardır. Şurup, her türlü sos, jöle, tereyağı, turşu, çorba gibi pek çok yarı sıvı olarak kabul edilen şeyler de 100 ml'lik kaplarda toplamda 1 litreyi geçmeyecek şekilde taşınabilir.
Uçak içerisine hiçbir sebeple kesici, delici, yanıcı, yakıcı ve ezici eşyalar alınmaz. Ayrıca ilaç gibi kullanmanızın elzem olduğu bir eşyayı mutlaka reçeteli şekilde taşımalısınız. Reçete yerine doktor raporu da sunabilirsiniz. Ancak reçetesiz ve doktor raporu olmayan ilaçlar da uçak kabinine alınmaz.
Katı ve sıvı yiyecekler zaten bellidir; ancak en çok kafa karıştıran yiyecek türleri yarı sıvı olanlardır. Salça, yoğurt, tereyağı, bal, pekmez, her çeşit sos ve reçel yarı sıvı olarak kabul edilir. Bu yiyecekleri uçak bagajında taşımanızda bir sakınca yoktur.
Para ve mücevherler
Nakit para, altın, gümüş gibi değerli takılarınız ve gözlük, saat gibi önemli aksesuarlarınız her an elinizin altında, el bagajınızda olsun.
Gevşek veya yedek piller, taşınabilir şarj aletleri, elektronik sigaralar, elektronik pipolar veya diğer kişisel buharlaştırıcılar yalnızca kabin bagajınızda taşınabilir ve check-in bagajına konmalarına izin verilmez.
Güvenlik kontrolünde alarmların ötmesini istemiyorsanız, el bagajınızı X-ray cihazına bırakmadan önce anahtar ve cep telefonu gibi eşyalarınızı üzerinizden çıkarmayı unutmayın. Saatiniz, küpeleriniz, yüzüğünüz ya da kolyeniz de alarmın çalmasına neden olabilir.
Uçağa yanınızda taşıyacağınız el bagajında/çantasında sadece 1 adet, 1 litrelik ağzı kilitli torba içerisinde her biri maksimum 100 mililitrelik kaplarda sıvı, jel, aerosol taşıyabilirsiniz. Ağzı kilitli torba olarak 1 litrelik (yaklaşık 20cm x 20 cm) kilitli buzdolabı poşeti kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri