Hostes Ne Kadar Maaş Alır? Hostes olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Hostes maaşı 2023 verilerine göre ortalama 34.700 TL civarındadır.
THY'de çalışan hostesler, başlangıç maaşı olarak yaklaşık 28.000 TL kazanıyorlar. Zamanla görevde yükselen hostesler ise ortalama 35.000 TL maaş alırlar.
Türkiye'de uçak hostesi maaşı, havayolu şirketi ve hostesin deneyimine göre değişebilir. Genellikle yeni başlayan bir uçak hostesi aylık ortalama 15.000 TL ile 51.000 TL arasında bir maaş alabilir.
Yapılması planlanan değişiklikle, bir önceki revizyonda yer alan ay tanımı bir takvim ayından, birbirini takip eden 28 güne dönüştürülerek; pilot ve kabin memurlarının aylık uçuş saati 110 saatten 100 saate, Yıllık uçuş saati de 1000 saatten 900 saate düşürülecek.
Hostes olmak için üniversitelerde 2 yıllık ön lisans programı şeklinde sunulan Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Bölümü okunmalıdır. Bu bölümü okumayan kişilerin ise en az lise mezunu olup yabancı dil bilmesi gerekir. Hostes olmak için gerekli eğitim, kişinin başvurduğu hava yolu şirketi tarafından verilir.
İlgili 28 soru bulundu
Kabin memuru adaylarının öncelikle hizmet sektörü tecrübesine veya yukarıda bahsedildiği gibi havacılık sektörüne uygun kişilik özelliklerine sahip olmaları beklenmektedir. Uçuş gerçekleştirilen noktalar ve bağlantılı uçuşlarımız göz önünde bulundurulduğunda adayların iyi derecede İngilizce bilmeleri olmazsa olmazdır.
Kabin görevlisi olmak için üniversite mezunu olmak şart değil. En az lise mezunu olmak yeterli. İyi derecede bir ya da iki yabancı dil bilmek tercih edilmek için önemli bir kriter.
Hostes Olmak İçin Boy Kilo Şartı
Kadınlar 45-67 kg aralığında olmalıdır. Erkekler için boy limiti 170-190 aralığında olup kadınlarda bu 160-180 aralığındadır.
Genellikle tuvalet kabinleri uçuştan hemen önce hızlı bir şekilde temizlenir, uçuş sırasında ise her yarım saatte bir kontrol edilirler.
Uçağa bağlı olarak değişse de kabin ekibinin dinlenme odaları, genellikle kokpitin arkasında, first class üzerinde bulunuyor; Boeing 777'de olduğu gibi. Gizli merdivenler, kabin ekibinin uyuyacağı yatak odalarına çıkıyor.
Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Bölümü 2023 taban puanları en düşük 179,27957, en yüksek 332,37109'dur.
Soru: Programın puan türü nedir? Cevap: Programın puan türü TYT'tir. Konu ile ilgili bilgiye ÖSYM kılavuzlarından ulaşılabilir. Soru: Hangi dersler verilmektedir?
Fakat Borçlar Kanunu'nda yıllık ücretli izin süresinin kıdem arttıkça artması gibi bir durum söz konusu değil. Borçlar Kanunu'na tabi olarak çalışanların yıllık izin süreleri 2 hafta ile sınırlı. Dolayısıyla hosteslerin kıdemi artsa da yıllık izin süreleri artmıyor.
Boy şartları genellikle 157 cm ile 190 cm arasında değişebilir. Bu aralık, uçak içindeki yerleşim düzeni nedeniyle uygun olarak belirlenmiştir ve çalışanların rahat bir şekilde yürüyebilmeleri ve uçakta bulunan diğer ekip üyeleriyle iletişim kurabilmeleri için gereklidir.
Hostesler yolcuları herhangi bir nezaketsizlik yapmamak için ellerini arkaya atarak sayaçları yolcuların görmeyeceği şekilde tutarlar. Bu sayede yolcuları sayan hostesler eksik yolcunun olup olmadığını kolayca belirler.
Saçlara gelince; saçların topuz yapılması çok önemli. Çünkü havacılıkta kabin memurları ya da pilotlarla ilgili hazırlanan kurallarda temel olarak acil tahliye şartları göz önüne alınır.
Genelgeyle kabin görevlilerinin kırmızı, bordo, pembe ve frapan renkli rujlar kullanamayacağı, rujun renginin tene uyumlu olması istendi. Makyaj yapmanın zorunlu tutulduğu yeni yönetmelikte, hosteslerin abartılı takma kirpik kullanmaması da istendi. Yine abartılı biçimde dövme yapılması da yönetmelikle yasaklanıyor.
En az 18 yaşında olmak.
Haftalık uçuş görev süresi 60 saattir.
Kabin memurları için daha önce yıpranma payı da göz önünde bulundurularak 55 yaş sınırı vardı. Emeklilik yaşı hesaplanırken yıpranma payı da hesaba katılarak hostesler 48 yaşına geldiklerinde emeklilik hakkı kazanıyordu. Günümüzde ise Türkiye'de kabin memurlarının emeklilik yaş sınırı 45 olarak belirlendi.
Özellikle de kabin memuru olmak istiyorsanız. Meslek hakkında eğitim alırken Türkçeyi kullanabilirsiniz ancak, sertifikaya hak kazanabilmeniz için B1 seviyesinde İngilizce bilginizin olduğunu kanıtlamak ve sertifikanızı alabilmek için yabancı dil sınavından geçmek zorundasınız.
Hosteslik mesleği oldukça keyiftiği gibi zor ve riskli bir meslek grubudur. Bu meslek grubunda çalışan bireyler, kulak rahatsızlığı, radyasyon nedeniyle kanser, düzensiz beslenme, yorgunluk, uyku rahatsızlıkları, bel-boyun ve sırt ağrıları gibi meslek hastalıklarına daha kolay yakalanırlar.
Aksesuar, küpe boyu 2cm geçmemelidir. Üçüncü küpe ve piercing kullanılması yasaktır. Çünkü acil bir durumda küpe veya piercing tehlike yaratabilir. Eller, bakımlı ve manikürlü olmalı, üniforma ciddiyeti ile bağdaşmayan renkte ojeler kesinlikle kullanılamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri