Her ne kadar bedeniniz uykuya dalıyor gibi gözükse de henüz uykuya hazır olmayan bir beyin vardır. Aşırı düşünmek ve kaygılanmak, beynin vücuda uyarı vermesine sebep olur. Ayrıca kaslarınız da bu uyarıdan etkilenerek kasılır. Böylelikle uykusuzlukla beraber görülen uykudayken sıçrama ve titreme de gerçekleşmiş olur.
Uykuda sıçrama durumu uykuya dalarken beynimizin bedenimizdeki kaslarımıza ani, kısa süreli elektrik uyarıları göndermesi sonucunda oluşur ve çeşitli şekillerde ortaya çıkabilmektedir. Buna parasomni adı verilmektedir. Vücudun belli bölgesinde kasılma hareketi, düşme hissi, ağlama hissi, şaşkınlık hissi olabilir.
Eğer uykuya dalarken aniden sıçrama ve vücut kasılması yaşıyorsanız, hipnic sıçrama yaşıyorsunuz demektir. Uyku ile uyanıklık arasındaki süreçte görülen bu seğirmeler, korktuğumuz zaman yaşadığımız sıçramalara fazlasıyla benzemektedir. Hipnojik sarsıntılar oldukça yaygın görülen problemlerdir.
Oldukça yaygın olan bu hisse beyindeki iki bölgenin kontrol çatışması neden oluyor. Bunu bir rüyanın parçasıymış gibi algılıyorsak boşlukta düşüyormuş hissi oluşur; buna hipnik seğirme denir. Beynimiz uyku için çevreyle bağlantısını keserken ortaya çıkan bir çatışmanın göstergesidir bu.
İlgili 39 soru bulundu
İrkilme, tüm memeliler için temel bir uyanık olma reaksiyonudur. Gönüllü olarak ortaya çıkarılamaz ve hızlı bir refleks yanıtıdır. Yetişkinlerde kişiler arası küçük farklılıklar dışında bu yanıt, başın bükülmesi, omuzların yükselmesi, dirseklerin, gövdenin ve dizlerin bükülmesinden oluşan bir motor patternde görülür.
Hipnik seğirmeler genellikle zararsızdır ve genellikle ciddi bir tıbbi durumun belirtisi değildir. Ancak, hipnik seğirmeler bazı durumlarda rahatsızlık verebilir ve uyku kalitesini etkileyebilir. Hipnik seğirmelerin zararlı veya tehlikeli olup olmadığına dair net bir kanıt bulunmamaktadır.
Halk arasında uyku hastalığı olarak da bilinen narkolepsi, gündüzleri aşırı uyku hali ve ani uyku atakları ile kendini gösteren nörolojik (sinir sistemi ile alakalı) bir hastalıktır. Narkolepsi kronik bir hastalıktır ve bazı durumlarda fark edilmesi güç olabilir.
Bu hastalık aslında 'Parasomniler' adı verilen bir grup uyku hastalığının alt grubudur. Bu sesler ağrıyla ilişkili olmasa da kişide ani uyarılma ve korku duygularına yol açmaktadır. Patlayan kafa sendromu yaşayan çoğu kişi, bunu kafalarında bir patlama veya gök gürültüsü gibi sesler duyma olarak tanımlamaktadır.
Ayrıca araştırmalar göz kasları dışındaki bütün kasların pasif durumda olduğu REM uykusu sırasında da insanların konuşabildiğini gösteriyor. Bu, uykunun bu aşamasında beynin kasların tamamen pasif halde kalmasını sağlayamadığı anlamına gelebilir.
Vücudumuzu uykuya terk ederken beynimizden giden ani seğirme emirleriyle kol ve bacaklarımız istem dışı bir şekilde sarsılabilir. Bazıları bunu şaşırtıcı, bazıları ise utandırıcı bulur. Aslında hipnik kas seğirmesi çok ilginç bir olgudur. Buna neyin yol açtığını kimse bilmiyor.
Bireyin uyku düzenini bozan ve parasomnia olarak da adlandırılan gece terörü hastalığı; uykuya dalarken, uyku esnasında, uyku aşamalarında ve uyanma sırasında ortaya çıkabilen anormal hareketleri, davranışları, algıları, duyguları ve hayalleri içerir. Birçok insan hayatlarının bir evresinde gece terörü ile yüzleşir.
Uyku felci veya halk arasındaki ismiyle karabasan, rüya görülen evre olan REM uykusu sırasında uyanık veya uykuya yeni dalındığı an beynin vücudu kilitlediği, kişinin hem hareket edemediği hem de konuşamadığı uyku problemidir.
Yatmadan önce sıcak duş alıp, kitap okuyup, müzik dinleyip, nefes egzersizi, yoga ya da esneme hareketleri yapıp kendinize bir rutin oluşturun. Böylelikle beyninize uykuya geçiş için sakinleşmesi sinyali verirsiniz.
Hipnagogik duyular, uykuya dalarken veya uyanırken dokunsal, işitsel ve görsel sanrılar için kullanılan genel bir bir ifadedir. Bu duyular, vücudun geçici bir felç ile hareketsiz kaldığı uyku felciyle birlikte de yaşanabilir. Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir.
Kadınlarda erkeklere oranla daha fazla rastlanan patlayan kafa sendromu kişiyi tüm hayatı boyunca etkileyebiliyor. Genellikle 50 yaş üstündeki yetişkinler ve 10 yaş altı çocuklar yüksek risk altında.
İlerleyen yaşlarda bu durum oldukça tehlikeli bir sonuç olan ani kalp durmalarına yol açabilir. Uykuda ani ölümler görülebilir. Hastalar genelde gece boyunca sık sık idrara çıkma ihtiyacı hisseder.
Uyurken Ses Duyup Uyanmak
Rahatsızlığı, uyurken kafasının içerisinde bomba patlamışçasına tanımlayan hastaların sayısı bir hayli yüksektir. Bu sendrom adını da bu şekilde almıştır. Bazı hastalar da, beyinlerinin içinde yıldırım düşmesi sesi duyduğunu söylerler. Genel olarak hastalığı tanımlayan semptom budur.
Narkolepsi belirtileri nelerdir? İngilizcede Chees yani satranca denk gelen kısaltma ile beş ana belirti sayılır. Bunlar, katapleksi, halüsinasyonlar, aşırı gündüz uyku hali, uyku felci ve uyku bozukluğudur. Narkolepsili hastaların tamamı gündüz aşırı uykululuk yaşarken, 5 semptomun hepsini yaşamayabilirler.
Narkolepsi Kimlerde Görülür? Nadir olarak görülen bu hastalık, kadın ve erkeklerde eşit olarak görülmektedir.
Vakaların büyük bir çoğunluğunda katapleksi olarak bilinen beklenmedik ve geçici kas kontrolü kaybı olabilir. Bu kontrol kaybının özellikle çocuklarda diğer nöbetlerle karıştırılma olasılığı yüksektir. Narkolepsi tek başına ölümcül bir tehlikeye sahip değildir.
Miyokimi olarak da adlandırılan göz seğirmesi, göz kapağında yer alan kasların ani, tekrarlayıcı ve istemsiz kasılmaları (spazm) şeklinde gerçekleşir. Kasılmalar genellikle üst göz kapağında görülmekle birlikte bazı durumlarda her iki göz kapağında veya yalnızca alt kapakta da gerçekleşebilir.
Genellikle kısa bir süre boyunca devam ederler, ancak bazı durumlarda daha uzun sürebilirler. Seğirmelerin birçok farklı nedeni olabilir. Bu nedenler arasında stres, yorgunluk, kas yorgunluğu, kafein veya alkol tüketimi, elektrolit dengesizlikleri, bazı ilaçlar, göz kuruluğu gibi faktörler bulunabilir.
Çocukluk çağı mastürbasyonu: Sessizleşme, dalma, sürtünme, kendini sıkma, hafif kızarma ve terleme olabilir. Uyku myoklonusu: Çoğunlukla uykuya dalınan ilk yarım-bir saat içinde veya uyanırken ellerde ve bacaklarda hafif atmalar, kısa irkilme benzeri hareketler şeklinde gözlenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri