Uçak alçak basınçtan yüksek basınca girerken türbülans oluşur ve bu sarsıntı hissetmenize neden olur. Bu durum aslında arabayla bozuk bir yolda gitmek gibidir. Bu tür bir hava bölgesine yaklaşırken ise pilot ve uçuş ekibi sizi uyaracaktır.
Yani türbülans sırasında emniyet kemerinizin bağlı olduğundan emin olup türbülansın bitmesini beklemeniz yeterli. Türbülans nedeniyle uçak yolculuğu bir süreliğine konforsuz olabilir. Bu da türbülans sırasında uçağın sallanması ile alakalı bir durumdur ve normal kabul edilir.
Türbülans, havadaki akış dengesinin bozulması nedeniyle uçağın sarsılması anlamına gelir. Hava cebi olarak da bilinen türbülans, uçağın irtifa kaybetmesine, bu nedenle sallanmasına ve sallanma esnasında yüksek ses çıkarmasına neden olarak yolcuların korkmalarına neden olur.
Temiz hava türbülansı herhangi bir mevsimde yaşanabilecek olsa da, en sık kış aylarında görülür.
Uçakların düşme ihtimali oldukça düşüktür. Yolcu uçakları için bu ihtimal %0.00005, kargo uçakları için ise %0.0001'dir. Bu sebeple uçak seyahatleri genellikle güvenli bir ulaşım şeklidir.
İlgili 25 soru bulundu
Yapılan araştırmalara göre bir uçak kazasına denk gelme ihtimaliniz 11 milyonda 1. İstatistikler uçaklara olan güvenimi kanıtlar nitelikteler. Yılda sadece 3-4 kez ciddi uçak kazası olurken, kara yolunda her saniye benzer bir olayla karşılaşabiliyorsunuz.
Öyle ki uçakla 5 saat yolculuk yapmak otobüs ile 5 saat yolculuk yapmaktan 3,4 kat, otomobil ile 5 saat yolculuk yapmaktan 136 kat, motosiklet ile 5 saat yolculuk yapmaktan 9.285 kat daha güvenlidir.
Bir türbülans şiddetine göre 10 – 15 dakika kadar sürmektedir. Bazen bu süreler artabileceği gibi 10 dakikanın altında da olabilir.
Türbülans sırasında uçak yüzlerce metre irtifa kaybedebilir, bazen çok şiddetli sarsıntılar yaşanabilir. Bu sarsıntılar sırasında yolcular yer yer sarsılabilir. Şiddetli türbülans durumlarında ciddi yaralanmalar meydana gelebilir. Pilotlar genelilkle uçuş anında türbülans yaşanabilecek durumlarda yolculara bilgi verir.
Eğer türbülans korkusu yaşıyorsanız, mümkünse emniyet kemerinizi takılı tutmalısınız. Türbülansın tehlikeli olmadığını anlamak, bu tür durumlarla karşılaştığınızda daha sakin olmanıza yardımcı olabilir. Uçak korkusu olanlar için ise uçuş sırasında kanatlara daha yakın yerlerde oturmak, korkularını hafifletebilir.
Uçak düştüğünde, panik yapmak yerine soğukkanlılıkla hareket etmek hayati önem taşır. Acil durum çıkışlarını bulmak ve kullanmak, kurtuluş için kritik bir adımdır. Ayrıca, uçak düştüğünde kemerinizi sıkıca bağlamak ve başınızı öne eğmek, olası yaralanmaları en aza indirmenin yanı sıra hayatta kalma şansını artırabilir.
Uçağın iniş anında basınç değişikliklerine bağlı olarak kulak zarı içeriye doğru esner ve bu durum da kulaktan başlayarak baş bölgesine yayılan bir ağrıya neden olur. Uçağın kalkış anında kulaktaki hava dışarı çıkarak basınç değişimi eşitlenebiliyorken iniş anında kulağa hava pompalanması gerekmektedir.
Yani bir uçakta deprem bölgesinin üzerinden uçarsanız hiçbir şey hissetmezsiniz. Sismik dalgalar o kadar zayıflar ki, onları uçağınızın kükreyen motorunun sesinin üzerinde duymazsınız. Yani depremler havada, denizlerdeki tsunami gibi oluşumlar yaratmıyor. Bu yüzden depremlerde en güvenli yer uçaklar oluyor.
Uçağın Arkası Sallanır
Ancak arka koltuklarda bağlı olsanız da sallanmayı herkesten fazla hissedersiniz. Ekonomi bölümünde görevli kabin personeli de uçağın arka kısmı çok sallandığı için şansızlar. Evet herhangi bir hava olayında en fazla etkilenen uçağın arka bölümü olur.
Uçakta sarsıntı en az orta bölümlerde ve sağ kısımlarda hissedilir. Koltuk seçerken bu yerleri tercih edebilirsiniz. Bulantı hissedildiğinde baş hareketleri azaltılıp arkaya yaslanmak iyi gelebilir.
Kısaca belirtmek gerekirse; deprem, uçağı etkiler ama hissedilmez. Basit bir örnekle açıklamak gerekirse sismik dalgaların denizde tsunami yaratması gibi uçaklarda da deprem etkili olur ama hissedilmez.
Pilotlar gece gökyüzünde uçarken, yıldızlar ve Ay'ın güzel manzarasını en net şekilde görebilirler. Uçaklar genellikle yüksek irtifalarda seyahat ettiği için, şehir ışıklarının etkisi minimum seviyededir ve bu da gökyüzünün daha net görünmesini sağlar.
Kaymayı engellemek ve sürtünmeden dolayı oluşabilecek sorunları engellemek için pilotlar uçakları piste indirirken sert bir şekilde teker koyarlar. Gördüğünüz gibi yolcuların rahatsız olduğu sert inişler aslında pilotun beceriksizliğinden değil tam tersi becerikli olmasından kaynaklıdır.
Haftalık uçuş görev süresi 60 saattir. b) Döner Kanat ve Diğer Hava Araçları Tek veya çift pilot: Günde 10 saat uçuş görev süresi, 6 saat uçuş süresi. 1.
Ancak bilimsel verilere göre, uçakların türbülansa girmesi, düşmelerine neden olan bir durum değildir. Uçaklar, türbülansla karşılaştıklarında genellikle emniyetli bir şekilde yolculuklarına devam ederler. Türbülansa giren uçak düşer mi? Sorusunun cevabı, genellikle hayır olacaktır.
Türbülans akşam ya da gece uçuşlarına göre, sabah saatlerinde daha az olur. Uçak içinde en fazla hissedilen yer uçağın arkası olurken, en az hissedilen yer ise kanatların olduğu yer ve ön koltuklardır.
Uçak seferleri günümüzde en güvenli en az kaza riski taşıyan seyahat şeklidir. Uçak kazalarının nedenleri üç gruba ayrılır. Birincisi insan kaynaklı hatalardır; pilot hataları, diğer sorumlu personel hataları ve sabotaj kaynaklı kazalar.
Hava Yolu Araçlarında Güvenli Yolculuk Günümüzde hava yolu ulaşımı, diğer ulaşım türleri- ne göre daha güvenli, hızlı ve konforlu olduğu için insanlar tarafından tercih edilmektedir. Hava yolu ulaşımı, insanla- rın dünyadaki herhangi bir bölgeye veya ülkeye daha hızlı ve rahat seyahat etmelerine olanak sağlamaktadır.
Brickhouse'a göre güvenli olarak adlandırılabilecek kısımların uçağın arka kısmı ve kanatlara yakın olan koltuklar.
Uçağın kanat bölgesinde ve arka sıralarda bulunan koltuklar ise olası bir kazada daha az hasar gören yani daha güvenli bölgeler. Yapılan araştırmalara göre bu bölgelerde oturan yolcuların yara almadan kurtulma ihtimalleri %56 ile %69 arasında değişiklik gösteriyor. Ön sıralarda oturan yolcular için bu olasılık ise %49.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri