Pilot Hatası; Pilot hataları uçak kazalarında en büyük role sahip kazalardır. Uçak kazalarının %50'si pilotların hatalarından meydana gelmektedir. Uçaklar yapıları gereği çok karmaşık hava yolu araçlarıdır.
Bir uçak kazasında ölme ihtimaliniz 11 milyonda 1'dir. Bir uçuş esnasında işlerin gerçekten çok kötü gitme ihtimali ise milyonda 1'dir. Gelişmiş bir ülkeye uçarken bir uçak kazasında ölme ihtimaliniz ise 30 milyonda 1'dir.
Türbülans, uçağın uçmasına yardımcı unsurlardan biri olan hava akışının bozulması nedeniyle uçağın sallanması anlamına gelir. Ayrıca türbülans, hava cebi olarak da tanımlanabilir ve uçağın ani olarak bir miktar irtifa kaybetmesine neden olur.
Yapılan araştırmalara göre bir uçak kazasına denk gelme ihtimaliniz 11 milyonda 1. İstatistikler uçaklara olan güvenimi kanıtlar nitelikteler. Yılda sadece 3-4 kez ciddi uçak kazası olurken, kara yolunda her saniye benzer bir olayla karşılaşabiliyorsunuz.
Türk Hava Yolları Uçuş 278, 29 Aralık 1994 tarihinde gerçekleşen uçak kazasıdır. Havacılık kazası, Türk Hava Yolları (THY) Boeing 737 ile Ankara - Van uçuşunu gerçekleştiren uçağın, sis ve kar yağışlarına rağmen uçuşa devam etmesiyle gerçekleşmiştir.
İlgili 33 soru bulundu
En çok kaza kalkış ve inişte
ABD'li havacılık şirketi Boeing'in araştırmasına göre uçakların kalkış ve iniş evreleri, uçak seyahati sırasındaki diğer evrelerden istatistik olarak daha tehlikeli. Çünkü bu iki evrede pilotların ortaya çıkan bir sorunu düzeltmek için sahip oldukları zaman çok daha az.
Türk Hava Yolları'nın İstanbul-Amsterdam seferini yapan yolcu uçağı, 127 yolcu ve 7 kişilik mürettebatıyla Schiphol Havaalanı'na inişte piste ulaşamadan tarlaya düştü ve 3 parçaya ayrıldı. Dışişleri Bakanlığı, kazada 3'ü pilot, 1'i hostes 10 kişinin öldüğünü, 20'si ağır 50 kişinin yaralandığını açıkladı.
Bu faktörler dikkate alındığında, bir uçağın hizmet ömrü genellikle 20 ila 30 yıl arasında değişir. Ancak bazı özel durumlarda uçaklar daha uzun sürelerle hizmet verebilirken, bazıları da daha kısa ömre sahip olabilir.
Rapor pilot hatalarını gözler önüne serdi. Sabiha Gökçen Havalimanı'nda 5 Şubat 2020 akşamı İzmir-İstanbul seferini yapan Pegasus Hava Yolları'na ait yolcu uçağı, inişinden sonra pistten çıkıp topraklık alana düştü. 3 parçaya bölünen uçakta 3 yolcu öldü, aralarında mürettebatın da bulunduğu 180 kişi yaralandı.
En sık rastlanan etkiyse Juliane'in söz ettiği vertigo, yani yön duygusu kaybı. Ancak hayatını kaybedenlerin büyük bölümü basınç ve oksijensizlikten bilinç kaybı yaşayıp olanları hissetmez bile. 1992'de Vietnam'da düşen bir uçaktan sağ çıkan Annette Herfkens ise “Bir anda nefes alışverişlerimi kontrol edemez oldum.
Türbülans tehlikeli midir? Bilinmesi gereken en önemli şey türbülansın tehlikeli olmadığıdır. Türbülanslar biraz rahatsız edici olabilir ama uçaklar en kötü durumlarla başa çıkabilecek şekilde üretilir. En şiddetli türbülansta bile aslında uçak sizin hissettiğiniz kadar fazla hareket etmez.
Uçağa Yıldırım Düşerse Ne Olur? Uçaklar Faraday kafesi konseptine uygun olarak tasarlanır. Yani yolcu uçağına yıldırım düşmesi durumunda yıldırım, uçak içine zarar vermeden havaya karışır.
Yanibir uçakta deprem bölgesinin üzerinden uçarsanız hiçbir şey hissetmezsiniz. Sismik dalgalar o kadar zayıflar ki, onları uçağınızın kükreyen motorunun sesinin üzerinde duymazsınız. Yani depremler havada,denizlerdeki tsunami gibi oluşumlar yaratmıyor. Bu yüzden depremlerde en güvenli yer uçaklar oluyor.
Kanatlar ve arka sıralar daha güvenli
Uçağın kanat bölgesinde ve arka sıralarda bulunan koltuklar ise olası bir kazada daha az hasar gören yani daha güvenli bölgeler. Yapılan araştırmalara göre bu bölgelerde oturan yolcuların yara almadan kurtulma ihtimalleri %56 ile %69 arasında değişiklik gösteriyor.
İnsanlar, arabalar içinde 1.6 milyar kilometre kat ettiklerinde, ortalamada 7.28 kişi ölmektedir. Dünya genelindeki uçaklarda ise aynı yol kat edildiğinde sadece 0.07 kişi ölmektedir. Bu bakımdan, kat edilen yol başına arabada ölme riski, uçakta ölme riskinden 104 kat fazladır.
Singapur Hava Yolları, dünyanın en uzun direkt uçuşunu gerçekleştirdi. Şirket, ilk Singapur-New York seferini 17 saat 25 dakikada tamamladı. Singapur'daki Changi Havalimanı'ndan kalkan uçak ABD'deki Newark Havalimanı'na indi.
İnişten yaklaşık 15 dakika önce uçak alçalmaya başlar. Doğal olarak uçağın hızı da azalır. Uçağın sağlıklı şekilde yere inmesi için hızının 270 km/s olması gerekir.
'Ultra uzun mesafe uçuş yarışı'
Halihazırda dünyanın en uzun seferleri Singapur Havayolları tarafından Singapur-New York arasında yapılıyor. 15,344 kilometre süren en uzun ticari sefer, rüzgar hızı ve hava koşullarına bağlı olarak 18 saat 25 dakikaya kadar çıkıyor.
1. Bir uçağın güvenle piste iniş yapabilmesi için yere 120 m/s hızla değmesi ve 5 m/s2 ivmeyle yavaşlaması gerekiyor.
Eğer uçağı hava yolu şirketinden kaynaklanan bir gecikme nedeniyle uçağını kaçırdıysan hava yolu şirketi yeni uçak bileti fiyatlarına ve uçuşun mesafesine bağlı olarak da tazminat ödemesi yapacaktır. Eğer uçağını kaçırma durumu senden kaynaklanıyorsa yalnızca havalimanı vergi iadesi alabilirsin.
Normal bir doğa olayı olması ve sık sık görülmesine rağmen bazı durumlarda tehlikeli olabilir. Çünkü türbülans açık ve bulutsuz havalarda da ortaya çıkabilir, çoğunlukla tahmin edilmesi ve uçakların radarları tarafından tespit edilmesi mümkün değildir. Genellikle yüksek irtifalarda görülür.
"TAM 346 KAYIP" - THY'nin Karıştığı En Ölümcül Kaza | DC-10 Uçağı Fransa'da Düştü | Uçuş 981 - YouTube. Dünyanın en ölümcül 4. uçak kazası, Türk Havayolları'na ait bir uçak olan Dc-10 uçağı ile yaşandı.
Pilotların ifadesi
Uçağın kaza yapmasının nedeni olarak iniş sırasında uçağı kontrol eden ikinci pilotun yaptığı bir hata olduğu düşünülüyor. İniş sırasında ikinci pilot İrfan Yavuz'un kazara "Pas geçme" sistemini açtığı için uçak indikten sonra uçağın tekrar havalanmaya çalıştığı için uçağın durdurulamadı.
2022 yılında toplam 9 uçak kazası meydana geldi. Bu kazalarda 186 kişi hayatını kaybetti. 2021 yılında ise 26 uçak kazası olmuştu. Ama can kaybı 121 kişi ile bu yıldan daha azdı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri