Peki, makarna kilo yapar mı ve kaç kalori? Diyetisyen cevaplıyor. Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, makarnanın kilo yapmayıp, aksine zayıflamaya yardımcı olduğunu bildirip, sözlerine şöyle devam ediyor: (Makarna, lezzetli ve ekonomik olmasının yanı sıra, besleyici, doyurucu öğünler için mükemmel bir tercihtir.
Uzmanların görüşü şu şekildedir: Pişirme tekniğini en sağlıklı şekilde yapıp kullanılan malzemelerin de düşük kalorili olması, makarnayı diyet sürecinde tüketilebilir bir besin yapar.
Makarna içeriğindeki karbonhidratların oldukça fazla olması nedeni ile fazla tüketildiği takdirde vücutta yağlanmaya sebep olabilecek besinlerden bir tanesidir. Makarnadan alının karbonhidrat fazlalığı akciğerlerde yağlara dönüşerek depolandığı için fazla makarna yemek vücutta yağlanmaya sebep olabilir.
Makarna, çok besleyici ve uzun süre tok tutan bir besin türüdür. Bu nedenle de doğru bir pişirme yöntemi ile yapılan ölçülü porsiyonlarda makarna tüketerek diyet yapmaya devam edebilirsiniz.
Makarnada hem yağ çok azdır hem de glisemik indeksi çok düşüktür. Kullanılan sosların içeriği kilomuzu arttırabileceğinden, formuna dikkat eden herkes hafif bir sosla yapılmış makarnayı gönül rahatlığıyla yiyebilir. Makarna hem çok doyurucudur hem de vücut için gerekli tüm vitamin ve mineralleri içerir.
İlgili 30 soru bulundu
Makarnayı akşam saatlerinde yemek eğer porsiyon miktarını aşarsanız size kilo aldırabilir. Porsiyonun yanı sıra makarnayı hazırladığınız sosun ve içindeki tuz ve yağ oranının da etkisi büyüktür. Eğer makarnanızı kepekli, tam buğday tüketir ve porsiyona dikkat ederseniz kilo alma problemi yaşamazsınız.
Ancak içerisinde A, B1, B2 vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, potasyum, protein ve demir barındıran makarna, çok sık tüketildiğinde zayıflatmanın tersine aşırı kilo alımı, ve kalp hastalıklarına sebebiyet verebiliyor. Ayrıca diyabet geliştirme riskinde vücutta artış yaşanırken yüksek tansiyon da yaratabiliyor.
Peki, makarna kilo yapar mı ve kaç kalori? Diyetisyen cevaplıyor. Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, makarnanın kilo yapmayıp, aksine zayıflamaya yardımcı olduğunu bildirip, sözlerine şöyle devam ediyor: (Makarna, lezzetli ve ekonomik olmasının yanı sıra, besleyici, doyurucu öğünler için mükemmel bir tercihtir.
1 tabak domatesli makarna: 45 dakika tempolu yürüyüş
Bu durumda da yine 45 dakika tempolu yürüyüş yapmanız yeterli oluyor.
Makarna diyeti ile birlikte istediğiniz kiloya erişmek mümkündür. Makarna diyeti kısa süre içerisinde yağ yakmanızı sağlar. Böylelikle hem karbonhidrat ile beslenmiş olur hem de zayıflayabilirsiniz.
Sporcu beslenmesinde vücutta enerji depolayabilmek ve egzersiz sürecinde daha uzun süre enerjiyi koruyabilmek için ihtiyacı olan yüksek miktarda kompleks karbonhidrat içeren besinlerin başında makarna gelir. Makarnanın kalori ve yağ oranı çok düşüktür. Genel kanının aksine, şişmanlatma riski yoktur.
Makarna dolaylı şekilde ekmeğe kıyasla daha yüksek kaloridedir çünkü yağ ve sosla harmanlanır. Makarna hacimce ekmeğe kıyasla midede daha az yer kaplar dolayısıyla tokluk daha zor hissedilir. Kilo verme dönemindeyseniz beslenmenizde ekmeğe daha sık yer vermenizi öneririm.
Diyette makarna elbette yasak değil, ama her şeyde olduğu gibi makarnada da miktar çok önemli. 1 porsiyon makarnayı çiğ olarak ortalama 100 gram gibi düşünebilirsin. Tercihen öğle öğününde yukarıdaki taktiklere dikkat ederek haftada 1 ya da 2 kez tüketebilirsin.
Makarna, sağlıklı bir besin tüketimi tablosunda mutlaka olması gereken besinlerden biridir. Makarna, tek başına kilo aldıran bir besin değildir. Haşlanmış makarnanın kalori değeri çok düşüktür.
Her besinde olduğu gibi makarnanın da porsiyonlanması çok önemli dedik. 1 ince dilim ekmek 3 yemek kaşığı makarnaya denk düşer. Haftada 1-2 gün, tercihen öğle yemeğinde 1 dilim ekmek yerine hakkınızı makarnadan kullanabilirsiniz.
Glikojen depolarını doldurulduktan ve vücudun enerji ihtiyacı da karşılandıktan sonra, aldığın fazladan enerjiler ise yağ olarak depolanacaktır. Yani 1 kilo alabilmek için ortalama 7000 kalori daha fazla alman gerekiyor ve bunu da bir gecede yapman neredeyse imkansız.
Düzenli olarak yapılan orta tempolu bir saatlik yürüyüş ortalama olarak 250 ile 350 kalori harcanmasını sağlar. Bu da ayda yaklaşık ekstradan 7500 ile 10500 kalori harcanır.
- Vücutta alınan enerjinin yağa dönüşmesi için 24 saat süreye ihtiyaç vardır, bu da dolu dolu 1 gün demektir. - Ertesi gün yapılması gerekenleri uygularsanız 1 gram bile almazsınız. - Bu süreyi aştığınızda yediğiniz yiyeceklerdeki fazla kaloriler, yağ depolarına yönelir.
Hayır çünkü makarnadaki karbonhidrat türü kompleks karbonhidrattır. Sindirilmesi uzun sürer ve kana geç karışır ve kan şekerini yavaş yükseltir. Aynı zamanda basit karbonhidratlara kıyasla yüksek lif içeriğine de sahiptir.
Sade 1 porsiyon makarna kaç kalori diye düşünenler makarnanın porsiyonunu dikkate almalıdır. 190 gramlık bir tabak sade makarnada 229 kalori vardır. 4 kaşık makarna kaç kalori diye merak edenlere 120 kalori içerdiğini söyleyebiliriz. Zira 25 gramlık bir kaşık sade makarna, yaklaşık 30 kaloridir.
Makarna diyeti, temelde doğru karbonhidratları doğru zamanda tüketerek düşük kalorili bir beslenme alışkanlığı kazanmanızı sağlar. Makarna diyetinde günlük alınan kalori miktarı genellikle 1200 – 1500 arasıdır. Bu nedenle her diyette olduğu gibi hayatınızdan şeker ve işlenmiş gıdaları çıkarmalısınız.
8. Makarna
Akşam yemeğinden sonra yenen makarna yağlı yemek olduğundan uyurken kilo almanıza neden olur; çünkü içeriğindeki karbonhidrat çok hızlı bir şekilde yağa dönüşür. Bu yüzden sağlıklı yiyecekler arıyorsanız makarnadan uzak durmalısınız.
Akşamdan önce yenen makarna vücudu toksinlerden arındırır
Lifli makarnalar sabah ve öğlen saatlerinde tüketilirse vücudu temizler ve toksinlerin dışarı atılmasına yardımcı olur.
- Makarna yoğun miktarda vitamin ve mineral içermektedir. - Makarna içerdiği yağ bileşenleri ve linoleik yağ asidi nedeni ile kolesterolü düşürücü etkiye sahiptir. - Makarnada bulunan karbonhidratlar kana daha yavaş karıştığı için kişiyi tok tutar. - Metabolizmada hemen enerjiye dönüşür ve vücuda enerji verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri