Bir üçgen düzlemde birbirine doğrusal olmayan üç noktayı birleştiren üç doğru parçasının birleşimidir. Üçgene müselles ve üçbucak da denir. Üçgen Herhangi bir üçgen.
Üç kenarı, üç köşesi ve üç iç açısı vardır. Üçgenler; kenarlarına göre; eşkenar üçgen, çeşitkenar üçgen, ikizkenar üçgen gibi adlar alırken; açılarına göre de; eşit açılı (eşkenar) üçgen, dar açılı üçgen, geniş açılı üçgen, dik açılı üçgen ...
Üçgene müselles veya üçbucak adı da verilmektedir. Düzlem geometrisinin esas şekillerinden bir tanesi üçgen olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir üçgenin üç adet köşesi ve bu köşeleri birleştiren doğru parçalarından oluşan üç kenarı bulunmaktadır.
Açılarına ve kenarlarına göre üçgenler oluşturur, oluşturulmuş farklı üçgenleri kenar ve açı özelliklerine göre sınıflandırır.
Şimdi üçgenin bu özelliklerine bakacağız ve inceleyeceğiz. İşte 5. sınıf matematik açılarına ve kenarlarına göre üçgenler konu anlatımı. Kenarları ve açılarına bağlı olarak üçgenler farklı isimlerle adlandırılırlar. Buna bağlı olarak üçgenler hem kenar hem de açı bakımından değişik özellikler gösterirler.
İlgili 15 soru bulundu
Üçgen Herhangi bir üçgen. Düzlem geometrisinin temel şekillerinden biridir. Bir üçgenin üç köşesi ve bu köşeleri birleştiren doğru parçalarından oluşan üç kenarı vardır. Bir üçgenin iç açılarının toplamı 180°, dış açılarının toplamı 360°'dir.
Kenarlarına Göre Üçgenler
Üçgenleri kenar uzunluklarına göre üçe ayırabiliriz. • Eşkenar Üçgen: Üç kenar uzunluğu da birbirine eşit olan üçgenlere denir. İkizkenar Üçgen: İki kenar uzunluğu birbirine eşit olan üçgenlere denir. Çeşitkenar Üçgen:Üç kenar uzunluğu da birbirinden farklı olan üçgenlere denir.
Geometrinin en temel konusu özel üçgenler ise üç gruba ayrılır. Bunlar sırasıyla dik üçgen, ikizkenar üçgen ve eşkenar üçgendir.
Üçgeni alanı, taban çarpı yükseklik bölü 2'ye eşit.
Açılarına göre özel üçgenler; 30-60-90 üçgeni, 30-30-120 üçgeni, 45-45-90 üçgeni, 15-75-90 üçgeni olarak dörde ayrılırken, kenarlarına göre üçgenler ise 3-4-5 üçgeni, 8-15-17 üçgeni, 5-12-13 üçgeni ve 7-24-25 üçgeni olarak sınıflandırılmıştır.
Osmanlı döneminde üçgene müselles, alana Mesaha-i sathiye, dik açıya zaviye-i kaime, yüksekliğe kaide irtifaı deniliyordu.
Üçgen prizmalar yüz sayısı 5 olan prizmalardır. 2 taban sayısı ve 3 yanal yüz sayısı bulunan bu prizma çeşidinin 6 köşesi bulunur. Taban ayrıt sayısı 6, yanal ayrıt sayısı 3'tür. Toplamda 9 ayrıt sayısından oluşan üçgen prizmaların yanal yüzey kısımları ise dikdörtgen şeklindedir.
Üçgenin alan formülü, taban çarpı yüksekliğin yarısıdır, bu da bir paralelkenarın alanının yarısına eşittir.
❖ 6 yüzü, ❖ 8 köşesi, ❖ 12 ayrıtı vardır.
n tane noktanın birleştirilmesiyle oluşturulan çokgenler ngen olarak adlandırılır; üçgen, dörtgen gibi.
Kenar uzunlukları x, y ve z olursa çevre formülü şu şekilde olmaktadır: x+y+z.
Bütün üçgenler için alan formülü taban ve yüksekliğin çarpılması ve çarpımdan çıkan sonucun yarıya bölünmesi ile oluşmaktadır. Bunun nedeni ise iki üçgen aslında bir dörtgen oluşturmasıyla alakalıdır. Taban ve yüksekliğin çarpılması bir dörtgen alanı verirken ikiye bölme işlemi bir üçgen alanı vermektedir.
Pisagor teoremi, herhangi bir dik üçgende kenarlar arasındaki bağıntıya verilen addır. Bu bağıntıya göre, dik kenarların karelerinin toplamı, hipotenüsün karesine eşittir.
Bir dik üçgenin hipotenüsü, daima dik açının karşısındaki kenardır. Bu, bir dik üçgendeki en uzun kenardır. Diğer iki kenar karşı kenar ve komşu kenar olarak adlandırılır.
Üçgenin üç köşesi ve üç kenarı vardır . Üçgenin içinin dolu hâli üçgensel bölgedir .
ABC üçgeni ABC şeklinde gösterilir. Üçgenler açılarına göre, dik açılı, dar açılı ve geniş açılı üçgen olarak adlandırılır.
Bir üçgenin de 3 adet iç açısı bulunur. Üçgenin iç açılarının toplamı ise 180 derecedir. Üçgende bir dış açı, kendisine komşu olmayan durumdaki iki iç açının toplamına eşit durumdadır. Tüm kenarları eşit durumda olan üçgen olup iç açılarının her biri 60°'dir.
2)İkizkenar Üçgen: İki kenarı eşit ve dolayısıyla bu eşit kenarlar karşısındaki açıları da birbirine eşit olan üçgenlerdir.
Eşkenar üçgen, kenar uzunlukları birbirine eşit olan üçgendir. İç açıları da birbirine eşit ve her biri 60 derecedir. İndirilen yükseklik aynı zamanda açıortay, kenarortay ve kenar orta dikmedir.
Kosinüs teoremi ile de üçgenin bilinmeyen kenarının bulunması mümkündür. Bir üçgenin kenar uzunlukları a, b, c olarak ifade edildiği zaman kosinüs teoremi c2=a2 + b2 - 2abcos(C) şeklinde olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri