4857 Sayılı İş Kanunumuzda bu yönde bir düzenleme yapılmamış olmakla birlikte ücretsiz izinle ilgili olarak işçinin rızası ile yazılı olarak işverenden ücretsiz izin talebinde bulunması yeterlidir. Ancak ücretsiz izin işverenin de işçinin bu talebini kabul etmesi halinde uygulanabilmektedir.
Ücretsiz izin hakkı çalışanlara İş Kanunu tarafından tanınmış bir hak olmasının yanında iş yükünün azalması halinde işyerini koruma amacıyla işverene de verilen bir haktır. İşbu hakkın kanuna uygun olarak kullanılabilmesi için belli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir.
Bu maddenin yürürlüğe girmesi ile birlikte 3 aylık süreyi geçmemek şartı ile işveren işçiyi tamamen veya kısmen ücretsiz ine çıkarabilmektedir. Kamuda çalışanlara ise 2 defa kullanmak üzere toplamda bir yıl ücretsiz izin hakkı verilmektedir.
Bununla birlikte çoğunlukla işletmelerin, ekonomik sebepler veya mevsimsel daralmalar nedeniyle çalışanlarının bir kısmını veya tamamını belli bir süre için ücretsiz izne çıkarmak istediklerine rastlanmaktadır. İşçinin rızasına bağlı ücretsiz izin uygulamasında belirli bir süre sınırı yoktur.
İlgili 28 soru bulundu
A.
4857 Sayılı İş Kanunumuzda bu yönde bir düzenleme yapılmamış olmakla birlikte ücretsiz izinle ilgili olarak işçinin rızası ile yazılı olarak işverenden ücretsiz izin talebinde bulunması yeterlidir. Ancak ücretsiz izin işverenin de işçinin bu talebini kabul etmesi halinde uygulanabilmektedir.
108 inci maddenin (E) bendinde: " E) Memura, yıllık izinde esas alınan süreler itibarıyla beş hizmet yılını tamamlamış olması ve isteği hâlinde memuriyeti boyunca ve en fazla iki defada kullanılmak üzere, toplam bir yıla kadar aylıksız izin verilebilir.
Ücretsiz İzne Çıkan İşçiye Maaş Ödenir mi? Ücretsiz izin süresince işçi çalışmayacak ve iş sözleşmesi askıda kalacaktır. Bu nedenledir ki ücretsiz izne çıkan işçiye maaş ödenmez. İşçi daha sonra ücretsiz izinde olduğu sürelerde ücret ödenmediğinden bahisle herhangi bir talepte bulunamayacaktır.
Özel sektörde ücretsiz izin en fazla üç ay olabilmektedir. 3 aylık süreyi geçmemek üzere işveren işçiyi tamamen veya kısmen ücretsiz izne ayırabilir. Ücretsiz izin hesaplama da en çok merak edilen konulardan biri doğum izni hesaplamadır. Doğum izninde hamilelik süreci 40 hafta olarak baz alınır.
Taraflar aralarında anlaşarak ücretsiz izin süresini uzatabilirler. Ancak borçlanılabilecek süre kanuni ücretsiz doğum izni süresi ile sınırlıdır. Aşan süre ise doğum tarihinden itibaren iki yıllık sürenin içinde kalmak kay- dıyla borçlanılabilir.
Ücretsiz izne çıkarılan herkes, ücretsiz izne başvurabiliyor. Bağlı olunan firma aracılığı ile de başvurular gerçekleşebiliyor. Önceden işsizlik maaşı aldıysanız, kısa ödenek desteğinden tam anlamıyla yararlanamıyorsunuz ancak ücretsiz izinde böyle bir kural bulunmuyor.
Kanunun aradığı anlamda şartları oluşmadığı halde çalışanın ücretsiz ine çıkarılmış olması karşısında çalışanın iş akdini haklı nedenlerle fesih hakkı bulunmaktadır. Bu durumda çalışanın kıdem tazminatı dahil olmak üzere, tüm hak ve alacaklarını talep ve dava etme hakkı saklıdır.
Doğum Sonrası Ücretsiz İzin Hakkı Kimleri Kapsıyor? Doğum sonrası ücretsiz izin hakkı, çalışan ve doğum yapmış kadınları kapsıyor. Ancak bu izin herkese değil, talepte bulunan annelere verilir. Ayrıca 3 yaşından küçük bebeği evlat edinmiş annelere veya babalara da ücretsiz izin hakkı tanınır.
Çalışan da 6 gün içerisinde ücretsiz izni kabul ettiğini yine yazılı şekilde beyan etmelidir. Eğer 6 gün içerisinde çalışan ücretsiz izni kabul ettiğini yazılı bir şekilde bildirmezse, o halde bu izni kabul etmediğini söylemiş olur.
Madde metninde belirtilen altı aylık süre azami bir süredir. Başka bir deyişle kadın işçinin, daha kısa bir süre için ücretsiz izin talep etmesi mümkündür. İşverenin altı aya kadar istenen ücretsiz izinde takdir hakkı yoktur.
Memura, yıllık izinde esas alınan süreler itibarıyla beş hizmet yılını tamamlamış olması ve isteği hâlinde memuriyeti boyunca ve en fazla iki defada kullanılmak üzere, toplam bir yıla kadar aylıksız izin verilebilir.
Göreve başladığı tarihten sonra aybaşında (15'inde) maaşı peşin ödenir. (657 S. DMK-Madde 164) (Ücretsiz izin dönüşü göreve başlayan personel için de aynı işlem uygulanır.)
Yasal değişiklik yapılmadığı sürece, bu süre uzatılamaz. 4- 24 aydan az izin alınabilir mi? Aylıksız izin memurun isteğine bağlı olduğundan, memur isterse 24 aydan az izin alması mümkündür.
Normal ücretsiz izinde işçinin onayı alınması veya işçiden gelen bir talep olması gerektiği için bu süreler yıllık ücretli izin hesabında çalışılmış gibi sayılmayacaktır. Ücretsiz izinde olunan sürelerde işçilerin iş sözleşmeleri askıda olduğundan yıllık ücretli izne esas kıdem süreleri işlememektedir.
E-Devlet üzerinden ücretsiz izin ödeneği sorgulama işlemi yapabilirsiniz. İlk olarak ücretsiz izne çıkarılan işçiler destekten yararlanabilecek.
Bakan Selçuk, “Koronavirüsle mücadele sürecinde, işçilerimize ücretsiz izinde bulundukları veya işsiz kaldıkları süre boyunca aylık 1.177 TL gelir desteği sağlıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Ücretsiz izinde geçen sürelerde iş sözleşmesi askıda sayıldığı için kıdem tazminatı hesabında bu süreler çalışma sürelerine dahil edilmeyecektir.
Ücretsiz izne ayrılmak için; İlgili personel, ücretsiz izin talebini içeren dilekçesini birimine iletir. Ücretsiz izin talebi, ilgili birim tarafından Personel Daire Başkanlığı'na gönderilir. Personel Daire Başkanlığı gelen talebi, Rektörlük Makamının onayına sunar.
Memurların bu haktan faydalanabilmesi için çalıştıkları işte en az beş senelik çalışma süresini doldurmuş olmaları gerekir. Ayrıca bu izin talebini yazılı olarak bildirmeleri en önemli koşulların başında gelir. Memurların toplam izin süresi 1 seneye kadardır. Bu süreyi en çok 2 parçada kullanma hakları vardır.
Ücretsiz izin döneminde prim ödenmese de iş sözleşmesi sona ermeyip askıda devam ettiğinden, son 120 gün hizmet akdine tabi olma şartını olumsuz etkilemez. İşsizlik ödeneğinden yararlanma hakkı kaybolmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri