Üçüncü Dünya genel olarak sıralı, hiyerarşik bir yapı içinde Birinci ve ikinci dünyalardan sonra gelen, az gelişmiş, devlet olabilme yetisine bile tam haiz olmayan ülkeler olarak değerlendirilmiştir.
Somut olarak değerlendirildiğinde üçüncü dünya, coğrafi olarak tüm Asya (Japonya, Rusya hariç), Ortadoğu (İsrail hariç) ve Okyanusya (Avustralya hariç), Afrika (Güney Afrika Cumhuriyeti hariç) ve kuzey yarımkürede (Avrupa, ABD ve Kanada hariç) konumlandırılabilir (Wikipedia, 2016).
(3) Üçüncü Ülke Vatandaşı (ÜÜV) (Third Country National-TCN) ise ana ülke/evsahibi ülke dışındaki ülkelerin vatandaşıdır.
1950'lerin sonunda çıkan bu kavram, iki kutuplu dünyanın bir sonucudur. Az gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkeleri kast eden bu kavram, nüfus artış hızı yüksek olan ve ekonomik sıkıntılar yaşayan ülkeleri ifade eder. Aynı zamanda kapitalist rejimler ile Marksist rejimler arasındaki bir ara normu ifade eder.
"Üçüncü Dünya", bugün Afrika, Asya ve Latin Amerika'nın gelişmekte olan ülkeleri kabaca tanımlamak için kullanılan diğer ülkelerdir. Üçüncü Dünya terimi, kapitalist (örneğin Venezuela) ve komünist (örneğin Kuzey Kore) ülkeleri çok zengin (örneğin Suudi Arabistan) ve çok fakir (örneğin Mali) ülkeleri içerir.
İlgili 37 soru bulundu
IMF'nin 2022 yılı için paylaştığı verilere göre Türkiye'nin dünya sıralamasında 19. sırada yer aldığı görülmektedir. Uluslararası Para Fonu haricinde, Dünya Bankası'nın 2017, 2018, 2019, 2020 ve 2021 (2022 dataları sistemde yer almıyor) verileri de incelenerek her iki kurumun dataları karşılaştırıldı.
İkinci dünya ülkesi terimi Üç Dünya Teorisi'nde komünist ve eski SSCB ülkeleri için kullanılır. İkinci dünya ülkelerine Avrupa'da Doğu Bloku'nun Rusya tarafında kalan ülkeler ile Rusya, Çin, Kuzey Kore, Küba, Yemen ve Etiyopya örnek verilebilir.
Dördüncü dünya, üç dünya modelinin bir uzantısı olan bir tanımıdır. Bu terim genellikle kendine ait bir devleti olmayan ve dünyanın politik ve ekonomik sisteminden etnik ve dini açıdan tanınmayan ve dışlanan ulusları tanımlamaktadır.
Soğuk Savaş'ın bitmesiyle birinci dünya ülkesi; komünist olmayan, politik riski düşük, iyi işleyen bir demokrasiye sahip, ekonomik anlamda stabil ve yüksek yaşam standartlarına sahip ülkeleri tanımlar oldu.
Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, Pakistan nüfusunun 2050'de 300 milyonu bulacağı tahmin ediliyor. Yüz ölçümü bakımından yaklaşık 882 bin metrekare ile dünyanın 33'üncü büyük ülkesi Pakistan'da 60 civarında dil ve lehçe konuşuluyor.
Bu kanunlar, bir kişinin aynı anda birden fazla ülkenin vatandaşlık gereklerini karşılayabileceği durumlar yaratabilir. Bu durum, bir ülkenin veya diğerinin çok vatandaşlık ile ilgili yasalarının olmaması durumunda, kişinin birden fazla vatandaşlığa sahip olmasına izin vermektedir.
1. VATİKAN. Vatikan'da yalnızca ülkede veya Roma'da kardinal olarak çalışanlar, ya da Katolik Klisesi'nin resmi çalışanı olarak görev yapanlar vatandaşlık alabiliyor.
Ülkemizde ikamet eden yabancı nüfus(1) 2021 yılında 1 milyon 792 bin 36 kişi olurken, bu nüfusun %49,7'sini erkekler, %50,3'ünü ise kadınlar oluşturdu. Türkiye'de ikamet eden yabancı nüfusun vatandaşlık ülkelerine göre dağılımı incelendiğinde, %18 ile Irak vatandaşlarının ilk sırada yer aldığı görüldü.
Dünyadaki ülke sayısı, gözlemci ülke statüsünde bulunan Vatikan ve Filistin de dahil olmak üzere 208'dir. Avrupa kıtasında 64, Asya kıtasında ise 53 ülke yer alıyor. Dünyada sınırları içerisinde ülke bulunmayan tek kıta ise Antarktika'dır.
Egemen devlet tanımınıza göre değişiklik göstermekle birlikte, eğer egemen devlet tanımının ilk anlamını baz alırsanız Mısır M.Ö. 3100 yılında elde ettiği egemenliği ile dünya üzerindeki ilk egemen devlettir.
Ve işte, “Dünyanın en küçük ülkesi neresidir?” sorusunun cevabı! 0.44 km² yüz ölçümüne sahip olan Vatikan, İtalya'nın Roma şehrinin içinde bulunan bir şehir devleti.
Liberland ya da tam adı ile Özgür Liberland Cumhuriyeti, Avrupa kıtasının orta kesiminde Hırvatistan'ın Zmajevac ve Sırbistan'ın Vojvodina bölgesine bağlı Bački Monoštor kasabaları arasında, Tuna Nehri'nin Hırvatistan bölümünde kalan batı (sol) yakasında ilan edilmiş, Birleşmiş Milletler üyesi ülkeler tarafından ...
Dünyanın en iyi ülkeleri sıralamasında İsviçre birinci konuma yükseldi.
Bağlantısızlar Hareketi, kendilerini hiçbir güç blokuna dahil veya hariç olarak addetmeyen 100 üzerinde ülkenin bir araya gelerek oluşturdukları bir uluslararası oluşumdur. Soğuk Savaş döneminde Batı İttifakı ve Doğu Bloku'nun yanı sıra üçüncü bir blok olmuştur.
İhracatta Almanya, Birleşik Krallık, Irak ve İtalya A sınıfı ihracat yapılan ülkeler olarak belirlenirken; Çin, Almanya, Rusya ve ABD ithalat yapılan A sınıfı ülkeler olarak gruplanmıştır. İhracat ve ithalatta kalan diğer ülkeler ise B sınıfı ülkeler olarak belirlenmiştir.
Sadece yüzölçümüyle ölçüldüğünde ABD, Rusya ve Çin'in ardından üçüncü sırada, Kanada'nın ise hemen önünde yer almaktadır. Amerika Birleşik Devletleri, toplam yüzölçümü (kara ve su) bakımından dünyanın üçüncü veya dördüncü en büyük ülkesi olup, Rusya ve Kanada'nın gerisinde ve neredeyse Çin'e eşittir.
75 yıl önce üçüncü dünya ülkesi olan ve günümüzde ise dünyanın en gelişmiş ülkeleri arasında gösterilen Güney Kore, kalkınma konusunda dünyanın en başarılı örneklerinin başında gelir. Güney Kore dünyanın en büyük ekonomik güçleri arasında 11.sırada, Asya'da ise 4.sırada gösterilmektedir.
Almanya´nın kuzeyinde Kuzey ve Baltık Denizi, güneyinde ise Alp Dağları bulunuyor.Türkiye ile karşılaştırıldığında, Almanya Türkiye´nin ancak yarısı kadar büyüktür. Buna rağmen Almanya´da 80 milyon insan yaşıyor.
Yüzölçümlerine göre ülkeler sıralamasında birinci sırayı Rusya alıyor. Yüzölçümlerine göre ülkeler sıralamasında birinci sırayı 17.075 km2 ile Rusya alırken, Türkiye 779 km2 ile 37'nci sırada yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri