NetBIOS [UDP\137, UDP\138, TCP\137, TCP\139] Windows sistemlerde disk üzerindeki yerel kaynak (C:\ Windows\System32\drivers\etc\hosts), DNS önbelleği, DNS sorguları ve LLMNR protokolü ile bulunamayan alan adlarını çözmek için kullanılan bir protokol kümesi, API'dir.
UDP (User Datagram Protocol) kelimesinin Türkçe karşılığı Kullanıcı Veri Bloğu İletişim Kuralları olarak verilebilir. UDP, TCP/IP Protokolünün iki aktarım protokolünden bir tanesidir. UDP'nin temel işlevi veri gönderimini bağlantısız şekilde gerçekleştirmesidir.
Herkes tarafında kabul görmüş sabit port numaraları olan well-know portlar 1024 ve altındakilerdir, 1024 üstündeki portlar genelde TCP connection'ı başlatan client tarafında kaynak port olarak kullanılmaktadır.
161 SNMP (Simple Network Management Protocol): Basit ağ yönetim protokolüdür. Ağı yönetmede, ağ yöneticisine yardımcı olan basit bir protokoldür. Geniş ağlarda, cihazların yönetimini ve denetimini kolaylaştırmak için tasarlanmıştır. 443 SSL (Secure Sockets Layer): Güvenli Soket Katmanı olarak da bilinir.
Port 135 (MSRPC): Microsoft Remote Procedure Call olarak adlandırılmaktadır. Sunucu ile istemci arasındaki iletişim için kullanılıp uzaktan kod çalıştırılmayı sağlamaktadır. Port 139 (NetBIOS-SSN): MS-Windows hizmetleriyle iletişim kurmak için kullanılan ve NETBIOS Oturum Hizmeti sunan bir TCP protokolüdür.
İlgili 33 soru bulundu
- Port 80 ve 8080: Bu port'lar sırasıyla ön ve arka uç sistemlerindeki HTTP bağlantılarını kontrol ettiğinden, güvenliği ihlal edilmiş şifreler saldırganların neredeyse tüm kurumsal verilerinize erişmesine izin verebilir.
Port 143 – Şifrelenmemiş port.
SSL VPN için yaygın kullanılan 443 portu yerine daha güvenli ve az sayıda bağlantının gerçekleştiği TCP 10443 portunu kullanır. Yapılandırmak için kullanımı kolay GUI üzerinden ayarlarınızı oluşturmanızı sağlar. Ücretsiz sunduğu Forti-Client yazılımı üzerinden kolaylıkla bağlantı kurmaya yarar.
445 portu microsoftun kullandığı bir port sonuçta. Bu portu dışarıdan içeri kapattığınız zaman bir sorun yaşamazsınız. SMB portu windows sistemlerde dosya ve yazıcı paylaşım hizmeti vermesine ve makineler arası dosya paylaşımı yapılmasına olana sağlar.
UDP ve TCP arasındaki farklar
TCP'de akış kontrolü vardır, UDP'de akış kontrolü yoktur. TCP başlığı (header) 20 bayttır, UDP başlığı 8 bayttır. TCP, UDP'den daha yavaştır, çünkü verinin karşı tarafa ulaşıp ulaşmadığını kontrol eder. UDP, ses ve video gönderiminde kullanılır.
UDP'nin açılımı “User Datagram Protocol”, Türkçe anlamı ile ise “Kullanıcı Veri Bloğu İletişim Kuralları” olmaktadır. TCP/IP adı verilen protokol takımları bulunmaktadır ve UDP bu protokollerden bir tanesidir. UDP iki katmanlı bir aktarım protokolüdür.
UDP ile veri aktarımının sağlanması anlık olarak gerçekleşir. Ses dosyalarının ve videoların sorunsuz bir şekilde karşı tarafa aktarılmasını sağlar. Bu süreçte ise paylaşılan verilerin kontrolü yapılmaz ve onay gerektirmez. Bundan dolayı da pratik ve hızlı bir aktarım isteyenler tarafından tercih edilmektedir.
UDP: Ses ve video gönderiminde kullanılır. TCP'ye göre daha hızlıdır fakat güvenli değildir. Veri ismine datagram denilir. Datagramın segmentten farkı ise içerisinde sıra numarasının bulunmamasıdır.
Boş "port" bulunmaması halinde, İnternet bağlantısı yapılamaz.
Air 5050, dört adet Ethernet portu sayesinde, aynı anda dört bilgisayarla Internet'e bağlanabilmenizi sağlar. Anti-DOS SPI Firewall sayesinde yüksek güvenlik seviyesi sağlayan Air 5050, IP, MAC ve URL bazında yapabildiği filtreleme özellikleri ile gelişmiş kullanıcı kontrolü olanağı sunar.
VPN ayarlarında hızlı bağlantı için UDP 1194 portu ve TCP için de 443 portu kullanılıyor. Bu aslında, güvenli web sitesi bağlantıları için SSL şifreleme desteği sağlayan HTTPS protokolünün kullandığı porttur.
İstemci cihazların Bulutfon sunucumuza bağlantı kurabilmesi için kullanılan portlar, modeminiz üzerinde veya internet servis sağlayıcınız üzerinde kapalı olabilir. Voice ip için standart olarak UDP 5060 portu kullanılmaktadır.
1434 sql browser servisi tarafından kullanılan bir porttur. ihtiyacınız olursa başka port denemelisiniz.
993 Nolu Port: 993 nolu port ise IMAP bağlantısını şifreleme yöntemiyle kullanmak isteyen kullanıcıların tercih edeceği seçenektir. Burada bağlantı türünü “SSL” olarak seçmeniz gerekmektedir. Ancak bu bağlantı türünü sunucunun desteklemesi ve ilgili portun sunucu üzerinde açık olması gerekmektedir.
Windows tabanlı işletim sistemlerinde uzaktan erişim (remote desktop) için standart 3389 nolu port kullanılmaktadır. Uzak erişim portunuzu değiştirerek sunucu güvenliğinizi belirli bir oranda arttırmış olursunuz. Sunucunuzun 3389 portuna gelen uzak erişim isteklerini bu şekilde engellemiş olursunuz.
Port 443: HTTP Güvenli (HTTPS). HTTPS, HTTP'nin güvenli ve şifreli sürümüdür. Tüm HTTPS web trafiği 443 numaralı bağlantı noktasına gider. HTTPS üzerinden DNS gibi şifreleme için HTTPS kullanan ağ hizmetleri de bu bağlantı noktasına bağlanır.
5432 Postgres
Postgres veritabanına bağlantı yapmak için kullanılan port numarası.
(İstemci, UDP 53. port ve TCP arasında bir "kavşak" oluşturarak belli alan adlarına ait sorguların, bir web adresi üzerinden sorgulanmasını sağlar.) UDP53-TCP Kavşağı yardımıyla güvenlik veya hız kaygısı duymadan bütün sitelere erişim sağlayabilirsiniz. Program dns değiştirmez, proxy, tünel veya vpn kullanmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri