Diğer bir hadiste ise: "Eşya da uğursuzluk yoktur, safer ayında uğursuzluk yoktur, baykuşun ötmesinde bir uğursuzluk yoktur" (Müslim, Selâm, 102) buyurulmuştur.
İslâmiyet'in asıl ilkesi tevhiddir. Hayır ve şer Allah'tan beklendiğine göre eşya kendi kendine uğurlu veya uğursuz olamaz; onun iyi kullanılması hayır, kötü kullanılması şer getirir. Kullanımdan kaynaklanan hataları nesne ve olaylara atfederek onları uğursuz kabul etmek doğru değildir.
Uğursuzluk, bir şeyi veya bir olayı kötüye yorumlamaktır. Dinimizde uğursuzluk yoktur.
Bayram günleri de oruç tutmak haram olduğu için, uğursuz denmez. Allah Teâlâ uğursuz gün ve uğursuz ay yaratmamıştır. Yarattığı hiçbir şey de lüzumsuz değildir.
“Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'u bir 'Salı' günü fetheylemiştir. Ondan sonra Rumlarca matem günü sayılmış olan salı günü zamanla matemlik mahiyetini kaybede kaybede 'uğursuz' bir gün olarak hurafelere geçmiştir.
İlgili 32 soru bulundu
- Çarşamba ve Salı günleri çamaşır yıkanmaz. Uğursuz bir Çarşamba vardır. Uğursuz Çarşamba da çamaşır yıkanırsa insan ya malını ya da canını yitirir. Temralar için ayet yazılması da Çarşamba günün de olur.
Bir hadiste şöyle denilmiştir: “Allah toprağı cumartesi, dağları pazar, ağaçları pazartesi, mekruh şeyleri salı, nuru çarşamba günü yaratmış, binek hayvanlarını perşembe günü yaymış ve Âdem'i cuma günü ikindi vaktinden sonra gündüzün en son saatinde en son mahlûk olarak yaratmıştır” (Müslim, “Ṣıfâtü'l-münâfiḳīn”, 27).
13 sayısının uğursuzluğunun, asal sayı olmasından geldiğine inananlar da var. 12 sayısı birçok sayıya bölünürken, özellikle paranın olmadığı dönemlerde 13 parçalık bir malı pay etmek her zaman sorunlara ve kanlı kavgalara yol açınca bu sayı, uğursuz olarak ilan edilmiş.
Konuyla ilgili olarak, Amerika'nın New York eyaletinde yer alan Buffalo Üniversitesi antropoloji doçenti Philips Stevens Jr. ile 2004 yılında yapılan bir röportajda, 13 sayısının uğursuz kabul edilme nedenlerinden bahsedilmiştir.
13'üncü Cuma, Batı'nın hurafe anlayışında şanssız bir gün olarak kabul edilir. Miladi takvimde ayın 13. günü, her yıl en az bir kez olan ancak aynı yıl içinde üç defaya kadar meydana gelebilen bir Cuma gününe denk geldiğinde ortaya çıkar.
Ayrıca çatlak, kırık ya da bozuk ne varsa onları da mutlaka atmak gerekir. Bazı inanışlara göre bu tür eşyalar uğursuzluk getirir. Hatta çatlayan eşyaların negatif enerjiden ve nazardan dolayı beklenmedik anlarda çatlayıp kırıldığına inanılır. Buna kuru çiçekler de dahildir.
Bölgede yaşayan Aleviler, Allah'ın dünyayı yedi günde yarattığına, kötülükler ve belaları ise Çarşamba günü yarattığına inanıyor. Bu nedenle bu tarihler arasına rast gelen çarşambalara “Kara Çarşamba” deniyor. Kara Çarşambalarda bölgede yaşayanlar, kutsal kabul edilen ziyaretgahlara akın ediyor.
Safer, kamerî/hicrî takvimin Muharrem ayından sonra gelen ikinci ayıdır. Safer ayının uğursuz olduğu ve bu ayda bela ve musibetlerin çokça meydana geldiği şeklinde ki anlayış Câhiliye dönemine ait olup (Ebû Dâvûd, Tıb, 24 [3914-3915]; bkz.
Koyun ve kuzuların barındırıldığı yerde güvercin bulunması uğursuzluk getirir. (KK. 46). Kirpi beslemek uğursuzluk getirir. (KK. 47). Eve “cırdon” (büyük fare) girmesi uğursuzluk getirir. (KK. 30, KK. 71). Kara kedi uğursuzluk getirir. (KK. 5, KK. 11, KK. 40, KK. 55, KK. 79, KK. 81, KK. 97, KK. 100).
Özellikle bir aynanın kırılması uğursuzlukla ilişkilendirilir. Bu batıl inancın Yunanlılar ve özellikle Romalılar'dan geldiği düşünülüyor. Yunanlılar, bir kişinin sudaki yansımasının kişinin ruhunu açığa çıkardığına inanıyordu. Yansımayı sağlayan kırık bir ayna, saf ruhun bozulması demekti.
Batı kültüründeki en yaygın batıl inançlardan biri olarak 13. Cuma korkusu (Friggatriskaidekaphobia) kabul ediliyor. Bu tarihte bazı insanlar evden çıkmıyor, uçağa binmiyor, iş anlaşması yapmıyor. Ayrıca bazıları 13 kişilik masada yemek yemiyor, binaların 13. katında durmayıp 14'e çıkıyor.
DİNEN 13 SAYISI UĞURSUZ MU? Müslümanlıkta uğur ya da uğursuzluk gibi inanışlar bulunmamaktadır. Bu konu hakkında din alimleri 13 rakamı, merdiven altından geçmek, iki bayram arası düğün yapmak gibi inanışların İslam dininde karşılığı olmadığını belirtiyor.
7 yaşından küçükler ancak aileleriyle birlikte gelirlerse bu filmi izleyebilir deniyor. 13+, yani 13 yaş üzeri olanlar izleyebilirler var, 13A var. 13A ne demek? Tahmin edeceğiniz gibi 13 yaşından küçükler ancak aileleriyle birlikte gelirlerse bu filmi izleyebilirler. 15+ var, yani 15 yaş ve üzerindekiler izleyebilir.
17 numarası İtalyan kültüründe uğursuz kabul edilmesinin sebebi de biraz paranoyakça.17 sayısının Roma rakamlarıyla yazılışı XVII şeklindedir. Neden böyle bir şey yaptıklarını çözemesek de bu rakamlarla biraz oynayıp “VIXI” anagramını elde etmişlerdir.
Orada, 4 rakamı uğursuz sayılıyor. 4 rakamının okunuşu “Ölüm ve felaket” anlamına geldiği için, birçok yerde bu numarayı kullanmamaya özen gösterirler. Otellerde, asansörlerde ve oda kapılarında 39 dan sonra 50 devam eder. 4'üncü kat yoktur, 3'ten sonra 5 gelir.
Bu rivayetlere göre "Allah'ın ilk yarattığı şey, kalemdir".
Nitekim bazı rivayetlerde ilk yaratılan varlığın kalem olduğu belirtilirken diğer bazı rivayetlerde Allah'ın ilk yarattığı şeyin akıl veya bir cevher olduğu bildirilmiştir. Bu ise akıl, kalem ve cevherin aynı şey olduğunu gösterir.
konudaki sözleri şu mahiyettedir: Allah'ın ilk yarattığı ruh-ı müdebbirdir, bu da Hz. Peygamber (a.s.) bütün varlıkların hakikati, aslı, esası olarak ilk yaratılan ruhtur.
11. Akşama yakın, akşam ile yatsı arasındaki vakitlerde banyoya girilmemelidir. 12. Banyoda su dökünürken ayakta su dökünmelidir. Oturarak su dökünmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri