Lahana turşusunun içerisinde e vitamin oranı yüksektir. Bu yüzden de hem cilt hem de diş sağlığına fayda sağlar. Kalp hastalıklarına iyi gelir. Lahananın ağrı kesici etkisi olduğu için lahana turşusunun suyu da ağrı kesicidir.
Probiyotik etkisi olan lahana turşusu sindirim sorunlarının üstesinden gelmenize yardım ediyor. Bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor. Kanser önleyici olarak biliniyor. Kalp hastalıklarının oluşmasına engel oluyor.
Özelikle sarımsak ve karnabahar turşusunda bulunan flavonoidlerin antioksidan kapasitesi daha da yüksek. Tek bir turşu çeşidine ağırlık vermek yerine çeşitlendirmek farklı vitamin, mineral ve antioksidanların alımına olanak sağlar.
Ancak aşırıya kaçmadan her gün belli ölçülerde turşu tüketirseniz, vücudunuz yağ yakma konusunda daha hızlı sonuç verir. Turşunun içerisinde yer alan yararlı bakteriler kilo verme konusunda oldukça etkilidir.
İlgili 33 soru bulundu
Vücuttaki tuz ve sodyum eksikliğini de gidermede fayda sağlayan turşunun faydası zehirlenme ve sindirim bozukluğuna yol açar. Yani uzmanlar sindirime faydası olan bu besinin fazla tüketilmesi dahilinde sindirimi bozabilir. TURŞUNUN ZARARLARI NELERDİR? İçeriğindeki sodyum mide ve bağırsak çapını genişletir.
Düzenli olarak lahana turşusu tüketmek kilo vermenize yardımcı olabilir. Bunun nedeni çoğu sebze gibi lahana turşusunun kalorisinin düşük ve lif oranının yüksek olmasıdır. Yüksek lifli diyetler sizi daha uzun süre tok tutar, bu da her gün yediğiniz kalori miktarını doğal olarak azaltmanıza yardımcı olabilir.
{C}Sindirimi zor sebzeler arasında başı çektiği açık durumdadır. {C}Rafinozlu olarak ifade edilen lahanada kompleks şeker bulunuyor. {C}Şeker oranından kaynaklı sindirmesi zor ve gaza neden olan sebzelerden bir tanesidir.
Bu, son zamanlarda popülerliğinde artış görülen başka bir lahana turşusu şekli olan kırmızı lahana lahana turşusu da çok sayıda iyi bakteri ve yüksek C Vitamini içerir. Bu sayede kırmızı lahana turşusu tüketimi, güçlü bir bağışıklık sistemi için mükemmel bir seçimdir.
Turşu yüksek miktarda lif içerdiği için özellikle yemekle beraber tüketildiğinde besinlerin mideyi terk etme süresi yavaşlıyor, dolayısıyla tokluk hissi daha uzun süre devam etti.
Doğal Antibiyotik Deposu
Turşunun faydaları, ilk olarak hastalıklara karşı açtığı savaşta kendini gösteriyor. Turşu oluşumu sırasında kullanılan limon ve sirke, tercih edilen meyve ve sebzelerin vitaminleri ile de birleşince; doğal bir antibiyotik etkisi gösteriyor.
İçme suyunu lahanaların üzerini geçecek kadar doldurun. Son olarak limon tuzunu ilave edip kavanozun ağzını hava almayacak şekilde kapatın ve oda ısısında, güneş görmeyen bir yerde 15 gün süreyle muhafaza edin. Açıldıktan sonra buzdolabında muhafaza edin.
Bizim kurduğumuz salatalık, domates, lahana, havuç, biber, acur, kelek gibi malzemeler kesinlikle sert olmalı. Ezik, yumuşamış, berelenmiş malzemelerden yapılan turşular çabuk yumuşayacağı gibi çabuk da bozulur.
Sirke ve limonu önermiyorum. Çünkü o zaman probiyotik bir ürün olmuyor. Fermantasyonu sağlayan ana maddemiz tuzdur. Probiyotik olmasını istiyorsanız da peynir altı suyu kullanabilirsiniz.
Fermantasyon ayrıca içerik üzerinde bir etkiye sahip olabilir; İlk birkaç saatte, lahana turşusu tiroidi engelleyen maddelerin çoğunu bozar. En geç iki hafta sonra, guatrojen seviyeleri çok daha düşüktür.
Lahana turşusu bağırsaklar için iyidir ve bağırsak florasının genel durumunu iyileştirir. Lahanayı fermente eden bakterilere probiyotik denir. Aynı bakteriler bağırsaklarımızda bulunur ve toksinlere, iltihaplanmaya ve zararlı mikroorganizmalara karşı ilk savunma hattında rol oynarlar.
Katkısız ev yapımı turşu zengin içeriğiyle sağlık için birçok faydalı etkilere sahiptir. Ancak bol miktarda sodyum içerdiği için kontrollü olarak tüketilmelidir. İçeriğindeki lif yoğunluğu ile bağırsak dostu olarak bilinir. Bağışıklık sistemini güçlendirici etkileriyle kış mevsiminde sıklıkla tüketilen bir yiyecektir.
Bu durumda sürekli turşu yemek zarar verebilmektedir. Ayrıca posalı ve lifli gıdalar tüketilmelidir. Kişide aşırı tuz yeme isteği neden olur denildiği zaman akıllara ilk olarak potasyum eksikliği ile beraber yorgunluk, stres ve can.
Türk mutfağının en lezzetli, en meşhur turşu çeşitlerinden biri Çubuk turşusudur. Çubuk turşusu adını şeklinden değil yapıldığı yerden alır, bu leziz turşunun adresi Ankara'nın Çubuk ilçesidir.
Aynı zamanda da lifli yapısı tok tutma işlevi görür. Fermantasyon yöntemiyle üretildiği için bünyesindeki antioksidanlar ödem atmaya yardımcı olur.
Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu, sözlerinin arkasında durmayan ve sürekli fikir değiştiren kişileri eleştirmek için kullanılan bir deyimdir. Bu deyim daha çok sözleri ile yaptıkları taban tabana zıt olan insanlar için söylenir.
İki, üç hafta iyi bir turşunun olması için yeterli. Bu süre yeter de artar demiyorum çünkü sizin marifetinize ve saklama koşullarınıza göre değişiklik gösterebilir. Turşuyu beklerken onu sık boğaz etmeyin bu arada.
Bağırsaktaki yararlı bakteriler konusunda da olumlu etkileri olduğu biliniyor. Bu özelliği sayesinde de lahana, sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasına yardımcı oluyor. A vitamini içerdiği için düzenli olarak tüketildiğinde göz sağlığını olumlu yönde etkiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri