Platoların en çok bulunduğu bölgemiz İç Anadolu Bölgesidir. Bu bölgede Tuz Gölü çevresinde sıklıkla platolara rastlanmaktadır. Ancak ülkemizdeki en yüksek platolar Doğu Anadolu Bölgesinde bulunur. Çünkü toptan yükselmenin en çok olduğu bölge olma özelliğine sahiptir.
Önemli yer yüzü şekillerinden birisi olan bu platolar Türkiye'nin birçok bölgesinde yer alıyor. Türkiye'nin platoları genelde İç Anadolu Bölgesi'nde bulunuyor. Ancak Türkiye'nin farklı bölgelerinde de bulunuyor.
Platonun en yüksek yerleri ÜzecekDağı'nın doğu-kuzeydoğu kesimleri ile Karaca Dağ'ın kuzeyinde yer alan kısımlarıdır. Plato, kuzeydeki Tuz Gölünden 250, güneydeki Konya havzasının tabanında ise 150 m daha yüksektir. Platoyu oluşturan tabakalar çok zaman yatay ve yataya yakın duruştadır.
Ülkemizin en yüksek platosu Erzurum - Kars platosudur. Yüksekliği ise 2000 metre civarında olduğundan dolayı ülkemizin oldukça önemli bir hayvancılık ve otlak sahasıdır.
Gaziantep Platosu, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin batı kesiminde bulunmaktadır. Fırat Nehri ile Doğu Anadolu Fayı kenarında yükselen Kartal Dağı ve Gani Dağı arasında 800–1000 m yükseltide uzanır.
İlgili 33 soru bulundu
Eski aşınma yüzeylerinin akarsular tarafından parçalanıp yarılmasıyla oluşmuşlardır. Örneğin; Çatalca-Kocaeli platosu ve Karadeniz Bölgesinde yer alan Perşembe Platosu gibi. NOT: Türkiye'nin platoları içinde en alçak plato Çatalca Kocaeli platosudur.
1.000 km'ye 2.500 km'lik bir yer kaplayan bu platonun ortalama yükseltisi 4.500 m civarındadır. 2,5 milyon kilometre karelik bu plato Dünya'nın en yüksek ve büyük platosudur ve "Dünya'nın Çatısı" diye anılır.
Uzunyayla, Türkiye'de, İç Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Kızılırmak Bölümü'nde bulunan yüksek düzlük alan. Genel olarak Seyhan Nehri'nin kolu Zamantı Irmağı çevresindeki düzlüklerden oluşur.
Bu ovalar genellikle Büyük Menderes dolaylarına yayılmıştır. İlde platolar da geniş alan kaplamaktadır. Platolar il alanının % 15,6'sını oluşturmaktadır. Aydın'ın en önemli platosu adını ilin kuzeyinde bulunan tarihi “Trallles Kenti Harabeleri”nden alan Tralles Yaylasıdır (Kalkınma Bankası Aydın Raporu 2000: 5-6).
Taşeli Platosu, Güney Anadolu'da Orta Toroslarda yer alır.
Türkiye'de İç Anadolu Platosu'nun kalbinde yer alan Kapadokya, sıra dışı volkanik manzarası ve kaya evleriyle ünlüdür.
Yayla veya plato, yüksek yerlerdeki derin akarsu vadileriyle yarılmış, deniz yüzeyinden yüksekte kalan, düz arazi şeklidir.
Oluşumu. Arap levhasının ve Anadolu Levhasının çarpışması sırasında Tetis Okyanusunun kapanması sırasında oluşmuştur. Kıtasal çarpışma ve yerkabuğunun kalınlaşması sonucu yükselme gerçekleşmiştir.
İç Anadolu Bölgesinde yer alan Obruk Platosu, Konya Ovası ile Tuz Gölü'nü birbirinden mor- folojik olarak ayırmakla birlikte iki havza arasındaki hidrolojik bağlantıyı karstik yapısı ile sağlamaktadır.
Plato yükseklikleri bölgelerimizin coğrafi özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Platoların en çok bulunduğu bölgemiz İç Anadolu Bölgesidir. Bu bölgede Tuz Gölü çevresinde sıklıkla platolara rastlanmaktadır. Ancak ülkemizdeki en yüksek platolar Doğu Anadolu Bölgesinde bulunur.
Çatalca-Kocaeli platosu, Çatalca-Kocaeli yarımadasında yer alan, akarsuların aşındırmasıyla peneplenleşmeye uğramış alçak plato. Yüzeyi hafif dalgalı olan plato yüzeyinin ortalama yükseltisi 150 m'dir.
Alanın Tanımı: Antalya ve Mersin illeri arasında uzanan Taşeli Platosu, doğuda Göksu Nehri ile kuzeyde Göksu'nun kollarından biri olan Ermenek Çayı tarafından yarılmış karstik bir platodur. Batı kesiminde 2100 metrelerde olan yükseklik doğuda 1300 metrelere düşer. En yüksek noktası Bahadır Tepesi'dir.
PLATO BULUNUR:
Akdeniz Bölgesinde yer yer plato alanları bulunur. Bunlardan biri Antalya Körfezinin batısındaki Teke Platosu, diğeri de Anamur Burnunun gerisindeki Taşeli Plâtosudur. Antalya Körfezinin batısındaki dağlarla ve platolarla kaplı karstik arazi Teke Yöresi olarak adlandırılır.
Eskişehir ve Ankara bu bölümde yer alıyor. İç Anadolu'nun Çankırı'dan Toroslar'a kadar uzanan Orta Kızılırmak Bölümü, bölgenin orta kesimini oluşturuyor. Geniş Kızılırmak platosunu barındıran bu bölümün güneyinde Hasan, Erciyes ve Merlendiz sönmüş volkanları bulunuyor.
Ankara çekim platoları olarak Anka Plato, Ankara'nın tek minimalist fotoğraf platosu olarak bilinmektedir. Bu plato ile hem iç hem de dış fotoğraf çekimlerinde çeşitlilik yaratabilmek mümkündür.
Uzunyayla platosunun Eskişehir iline bağlı olduğu söylenebilir. Uzunyayla platosunun aynı zamanda Sivas ve Kayseri illerinin ortasında yer alan bir plato olduğunu söylemekte mümkün olmaktadır. İç Anadolu bölgesinin yukarı Kızılırmak bölümünde yer alır.
Azerbaycan'ın altı bölgesinde (Ağcabedi, Deveçi, Neftçala, Şamahı ve Ucar rayonlarında ve Bakü'nün Ahmetli Kasabası'nda).
Alana düşen yağmur suları ve eriyen kar, kalkerli yapının gözeneklerinden hızla süzülüp yeraltına girdiği için plato yüzeyinde su bulunmaz. Bu nedenle alan, insan nüfusunun en düşük düzeyde kaldığı yerlerden biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri