Honaz Dağı Milli Parkı, Denizli Honaz, Pamukkale ve Serinhisar ilçeleri sınırları içinde yer alan Honaz Dağı ve çevresinden oluşur. Honaz Dağı yüksekliği 2.571 metre rakımla Ege Bölgesi'nin en yüksek noktasıdır.
Alanın Tanımı: ÖDA, Denizli ilinin güneydoğusunda ve Honaz ilçesinin güneyinde yer alır. Doğuda Kara Çay, güneyde Serinhisar ilçesi, batıda ise Akdağ – Denizli ÖDA'sı ile sınırlıdır. Dağın büyük kısmı ormanlarla kaplıdır ve kuzeyinde sarp yamaçlar ve derin vadiler bulunur.
Honaz Dağı Milli Parkı Denizli şehir merkezinin güneydoğusunda Ege ve Akdeniz bölgeleri arasındaki sınırda, Büyük Menderes çöküntüsünün bir parçası olan Çürüksu Havzasının güney kenarında yer almaktadır.
Honaz Dağı Milli Parkında karaçam, kızılçam ve ardıç ağaçları yer almaktadır. Yeşil tabiatı dışında milli park içinde barındırdığı çeşitli hayvan türleri ile dikkat çekmektedir. Çeşitli doğa sporlarına ev sahipliği yapan Honaz Dağında yelken kanat ve yamaç paraşütü yapılmaktadır.
— Honaz dağı bölgesi üst üste duran tektonik birimlerden oluşmuştur.
İlgili 26 soru bulundu
Doğu Afrika'daki Çad Gölü, Victoria Gölü, Rudolf Gölü, Tanganika Gölü, Albert Gölü; Orta doğudaki Lut Gölü, Asya'daki Baykal Gölü tektonik göllerdendir.
Bu ilimiz Anadolu Yarımadası'nın güneybatısında Ege Bölgesi'nin ise de güneydoğusunda bulunmaktadır. Ege Bölgesi ile Akdeniz Bölgesi arasında yer almaktadır fakat Ege Bölgemize bağlıdır. Ama her iki bölgede de bulunan Denizli; batı sınırında Aydın ve Manisa, güney sınırında Muğla, kuzey sınırında Uşak ili ile komşudur.
Kiraz, şeftali, pamuk ve cennet elması ile meşhurdur. Pamukkale Üniversitesi'nin en büyük meslek yüksekokulu buradadır. 2660 civarında öğrenci vardır. Ayrıca 15 adet program bulunur. İlçenin en önemli tarım ürünlerinden biri kirazdır.
Diğer bir rivayete göre; Honaz'ın kelime anlamı erken olgunlaşan kirazdır. Honaz ve Honaz Ovası tarihte ve günümüzde kirazı ile ünlüdür. Bundan dolayı Honaz adının ürettiği kirazdan geldiği rivayet edilmektedir.
İlçemizin güneyinde yer alan ve 2.571 metrelik zirvesiyle Ege Bölgesinin en yüksek noktasına sahip olan Honaz Dağı geniş yer kaplar.
Honaz Dağı, Türkiye'nin Denizli ilinin güneydoğusu boyunca, Ege ve Akdeniz bölgelerini ayıran doğal sınır olarak uzanan bir dağdır. Ege Bölgesi'nin en yüksek dağı olan Honaz Dağı'nın deniz seviyesinden yüksekliği 2571 metredir. 1995 yılında millî park ilan edilmiştir.
Honaz Dağı Milli Parkı, Denizli Honaz, Pamukkale ve Serinhisar ilçeleri sınırları içinde yer alan Honaz Dağı ve çevresinden oluşur. Honaz Dağı yüksekliği 2.571 metre rakımla Ege Bölgesi'nin en yüksek noktasıdır. Akdeniz ikliminin hakim olduğu milli park; flora, fauna ve jeolojik olarak zengin özellikler göstermektedir.
Karadeniz kıyı çizgisinden başlayan dağlar, batı bölümlerinde nispeten alçak olup doğuya doğru gidildikçe yükselmekte ve Türkiye'nin en yüksek dördüncü zirvesi olan 3932 metrelik Kaçkar Dağları ile doruğa ulaşmaktadır.
Honaz Tüneli, Türkiye'nin Denizli ilinde bulunan bir karayolu tünelidir. Denizli-Acıpayam Yolu ile Denizli Çevreyolu arasında yer almakta olup çevreyolunun son halkasıdır. Yapımına 2 Kasım 2011'de başlanan tünelin 28 Ocak 2023'te hizmete girmiştir. Tünelin toplam uzunluğu 2.640 metredir.
Dağhan ismi dağ tanrısı anlamına sahiptir. Aynı zamanda Oğuz Han'ın oğullarından birisinin de adıdır. Dağhan İsminin Anlamı Nedir ve Dağhan Ne Demek? Dağhan ismi, eski zamanlarda dağ tanrısı anlamına gelmekte olan bir isimdir.
Üretimin yaklaşık yüzde 90'ı üzüm, elma, kiraz, nar ve şeftali oluşturuyor. Kentte en çok üretimi yapılan meyve üzüm.
Denizli'nin en meşhur doğa harikası yeri olan Pamukkale Travertenleri, UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilmiştir.
1883'te Sarayköy, Buldan ve Tavas İlçelerinin bağlanmasıyla "Sancak" haline getirilen Denizli, 1884'te Çal, 1888'de Acıpayam ilçelerinin katılımıyla Aydın'a bağlı mutasarrıflık, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuyla da 1923'te il olmuştur.
Denizli'nin en büyük ilçesi olan Pamukkale, 2023 yılında hem nüfus hem de turizm açısından büyük bir öneme sahiptir. Pamukkale ilçesinin nüfusu 2023 yılı itibarıyla 347,926 kişiye ulaşmıştır.
Türkler göle 'deniz' derler. Denizli adı da söylendiği gibi domuzlardan değil, bu gölden gelir. Domuzlu, Tonguzlu, Tengizli şeklinde kelimeler uydurma. Bölgede 11. yüzyıldan itibaren Türk vardır.
Denizli'nin Çardak ilçesinde bulunan Acıgöl, Türkiye'nin tek, dünyanın ise ikinci büyük, temiz ve doğal sodyum potansiyeline sahip kapalı havzasıdır. Ülkemizdeki sodyum sülfatın %98'i doğal kaynaklardan, bu miktarın ise %90'ı Denizli'deki Acıgöl'den sağlanmaktadır.
Eğirdir Gölü, Sultan ve Karakuş Dağları'nın arasında ve il alanının ortasında yer almaktadır. 517 km2 yüz ölçümü ile Türkiye'nin 4. büyük gölüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri