Ultrasonografi ile testisler görüntülenerek skrotum ve testis yapısı incelenir ve damarların yapısına bakılır. Aynı zamanda üreme kanalların da sorun olup olmadığı incelenir. Skrotal ultrasonografi sıklıkla uygulanan radyolojik görüntülerden biridir. Genellikle hasta ağrı şikâyeti ile doktora başvurur.
Karaciğer, böbrekler, pankreas, safra kesesi, dalak, mesane, testis ve yumurtalıklar gibi iç organların görüntülemesinde. Kalp kapakçıklarının işlevi, kalpteki anormallikler, kapak yetersizliği veya kapakçıklardan kan sızmasını değerlendirebilir.
Skrotal ultrasonografi yönteminde skrotum kesesi içerisinde yer alan testislerin değerlendirilmesi yapılır. Ses dalgaları ile elde edilen görüntüler bilgisayar ekranından takip edilir ve incelenir. Erkeklerde testislerde şişlik, sertlik, ağrı ve kızarıklık durumları olduğunda acil olarak yapılması gerekir.
Karın içinde bulunan karaciğer, dalak, safra kesesi ve safra yolları, pankreas, böbrekler, böbrek üstü bezleri, mesane, erkeklerde prostat, kadınlarda rahim ve yumurtalıklar incelenir.
İlgili 19 soru bulundu
Ayrıntılı ultrasonda beyin, akciğer, kalp, omurga, mide ve bağırsak ve böbrek hastalıkları tespit edilebilirken kol ve bacaklardaki anomaliler de saptanabilmektedir.
Mide ve bağırsaklar dışında tüm karın içi organlar görüntülenir. Karaciğer, safra kesesi ve safra yolları, pankreas, dalak ve böbrekler incelenir. Ayrıca karın içindeki damarlar, sıvı birikimleri, lenf nodu büyümeleri de araştırılır. Hastanın 8 saattir aç olması ve su içip idrara sıkışması gereklidir.
Sayın; Mide Kanseri Ultrasonda Görünür Mü ? İlerlemiş mide kanserleri ultrason ile görülür. Ancak ultrason mide kanseri teşhisinde öncelikle kullanılan tanı yöntemi değildir.
Abdominal (Transabdominal) Ultrasonografi
Ayrıca karaciğer, safra kesesi, böbrekler, prostat, mide ve bağırsakların görüntülenmesinde de tercih edilir. 3 veya 4 boyutlu ultrason, doppler ultrasonu, renkli ultrason gibi tekniklerden uygun olanı tercih edilerek işlem gerçekleştirilebilir.
Jinekolojik ultrasonografi ile özellikle de rahimin yapısı, pozisyonu, büyüklüğü, rahimden kaynaklanmış tümörler ve myomlar, rahim iç zarı (endometrium) ve her iki yumurtalığın yapısı, yumurtalık kist ve tümörleri ayrıntılı bir şekilde değerlendirilir.
Skrotal ultrasonografisi erkeklerden ve erkek çocuklarından istenen radyolojik bir tetkiktir. Erkeklerde Skrotal tümör olup olmadığına testis ve yumurtalıkların yapısına ve etrafındaki dokunun incelenmesine bakılır.
Ultrason işlemi genellikle 15-45 dakika sürmektedir. İşlemler radyoloji uzmanı tarafından gerçekleştirilir.
Erkeklerde yumurtalıkların, çevresindeki meni kanallarının ve varikosel adı verilen damar genişlemelerinin incelenmesi için yapılır. Yumurtalık iltihapları, tümörleri, testis çevresindeki sıvı birikimleri, meni kanallarındaki kistler gibi rahatsızlıklarda ilk kullanılan görüntüleme yöntemidir.
Hastanın görüntüleme esnasında idrara sıkışık olmasının istenmesi ise yine net görüntü elde edebilmek içindir. Üriner ultrason bir uzman tarafından yapılır. Ultrasonografi sayesinde hastaların idrar yollarında enfeksiyon var mı kontrol edilir, böbrek dokusunun kalınlığına ve yoğunluğun bakılır, mesane incelenir.
Bölüm Hakkında
Üroloji, her iki cinsiyet ve her yaş grubunda idrar yollarını, erkeklerde ise üreme sistemini inceleyen tıbbi bölümdür.
Detaylı Ultrasonda Neler İncelenir
Kafa, baş içi yapıların anatomik bütünlüğü incelenir. Ardından boyun, omurga bütünlüğüne bakılır. Yüzde yarık damak dudak anomalisi varlığı, burun kemiği, küçük çene gibi anormal durumların var olup olmadığına detaylı ultrasonda bakılır.
Kolon kanserini düşündüren en basit tetkik dışkıda gizli kan pozitifliğidir. İlerlemiş kanserler tomografi ve ultrason gibi tetkiklerde de görülebilir.
Hekim tarafından gerekli görülmesi durumunda tanının desteklenmesi ve farklı hastalık olasılıklarının ekarte edilmesi amacıyla birtakım kan testleri ve ultrason, tomografi gibi görüntüleme teknikleri istenebilir.
Karın içinde bulunan karaciğer, dalak, safra kesesi ve safra yolları , pankreas, böbrekler, böbrek üstü bezleri, mesane, erkeklerde prostat, kadınlarda rahim ve yumurtalıklar incelenir.
Bağırsak kanserlerinin belirtileri, sıklıkla dışkılama alışkanlıklarında değişiklik şekilde kendini gösterir. Geçmeyen ishal ya da kabızlık, dışkıda incelme, dışkıdan ve anüsten kan gelmesi, dışkıda yumurta akına benzer bir salgı olması kolon kanserinin belirtileri arasında bulunur.
Mide ve barsaklar;
İçleri gaz ile dolu olduğundan ultrason ile inceleme için çok uygun değildir. Bununla birlikte, midenin görülebilen duvarı değerlendirilerek kalınlaşma-kitle görünümü varsa belirtilir. Ayrıca barsak hareketleri, karın içinde sıvı olup olmadığı değerlendirilir.
Memede kitle ultrasonda belli olur mu?” sorusu da merak edilenler arasında. Bu işlemle meme dokusu tarafından örtülmüş küçük kanser odakları kolaylıkla teşhis edilebilir.
Endoskopik ultrasonografi sindirim sisteminin içini ve duvarlarını görüntüleyerek buradan kaynaklanan iyi ve kötü hastalıkları teşhis etmede kullanılmaktadır. Mide, yemek borusu, bağırsak hastalıklarının yanı sıra pankreas, karaciğer, safra kesesi ve safra yollarındaki hastalıkları da teşhis eder.
Tüm Batın Usg hayati önem taşıyan bulguların atlanmadan ortaya çıkarılabilmesi son derece mühimdir. Bu nedenle radyoloji uzmanları tarafından uygulanması önemlidir. Tetkiklerib ayrıntılı olarak gerçekleşebilmesi için yaklaşık olarak 15 dakika ile yarım saat arası bir süre gerekebilmektedir.
Sıklıkla; ikili gebelik kesesi görüntüsü vajinal yoldan yapılan ultrasonografide (Son adet tarihinin ilk gününden itibaren) yaklaşık 4 hafta 5 gün ve karından yapılan ultrasonda da yaklaşık 5. gebelik haftası içinde tespit edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri