Koyunun damızlık olan erkeğine koç, dişisine marya, yavrusuna kuzu adı verilir. Bir yaşındaki koyuna toklu, 2 yaşındakine şişek denilir. Erkek koyunlardan koçların etleri sert ve lezzetsiz olduğundan kesime elverişli değildir. 1,5-2 yaş arasında kesilen koyun makbuldür ve 6 aylıktan büyük kuzular koyun sayılır.
Yavru koyunlar cinsiyet fark etmeksizin kuzu olarak adlandırılır. 6. aydan sonra kuzular, 1 yaşına gelinceye kadar toklu olarak isimlendirilir. Şişek terimi, 1 ile 2 yaş arasındaki koyunlar için kullanılır.
kuzu eti kokar mı? Öncelikle ağır kokan kuzu etidir, koyun eti ise görece daha hafif kokar. Koyun eti kokusu olarak bilinen koku daha çok kuzu etine özgüdür.
Koyun etinin kokmasındaki en temel neden ise, yediği yemlerle alakalıdır. Otlatılan koyun eti daha az kokar. Koyunlar meralarda ve otlaklarda sürekli yeşilliklerde gezerek ve her otu yiyerek beslenir. Bu otlar ise koyunun kendine has bir kokusu olmasını sağlar.
Ülkemizde, kıvırcık, dağlıç, karaman, merinos tipi koyunlar yetişiyor. Bunların içinde eti en lezzetli ve makbul olanı, kıvırcık. Beyaz dağlıç etinin lezzeti kıvırcıktan sonra ikinci sırayı alıyor. Karaman koyununun ise, ak karaman cinsinin eti daha lezzetli oluyor.
İlgili 38 soru bulundu
Kuzunun sırt kısmından çıkan filetonun dilimlenmiş halidir.
Peki Koyun Eti Kokar Mı? Koyun eti tercih etmeyenler “koktuğunu” iddia ederler ki bu bir gerçektir. Bunun sebebi, koyunun çoğunlukla açık havada çeşit çeşit ot yiyerek beslenmesinden kaynaklanır. Haliyle, yedikleri otun tadı ve kokusu hem sütlerinin, hem de etlerinin kokusunu değiştirir.
Eti kokmayan tek Koyun cinsi ROMANOV^dur.
Romanov koyunlarının literatürdeki adı 'kuzu makinesi'. Etinin kokusunun olmaması, çoklu doğumlarda 4 kuzuya 2 ay bakabilmesi en büyük özelliği.
Kuzu eti kokmaz koyun eti kokar. Bu yüzden de insanlar kuzu etine ön yargılı davranır.
“Taze ve kaliteli bir et diri görünür, yüzeyi kurumamış olmalıdır. Buna karşılık aşırı ıslaklık ve yapışkan doku da etin sağlıksız olduğunun göstergesidir. Ayrıca, piştikten sonra, kolay çiğnenebilmesi, etin parçalara bölünme kolaylığı ve çiğneme sonrası ağızda kalan miktarı etin kalitesinin göstergesidir.”
Annesi kadar gelişmiş olan ve 6 ayını doldurmuş olan kuzularda kurban olarak seçebilirsiniz. Buruna, tüylere ve gözlere dikkat! Kurbanlık alırken ister büyükbaş ister küçükbaş alın genel fiziki görüntüsüne mutlaka ayrıntılı bakın. Özellikle hayvanlarda buruna, tüylere ve gözlere de bakılması gerekir.
Kuzu, 30 veya 40 günlükken kesildiğinde “süt kuzusu” olarak adlandırılır. Kuzu eti alırken yağının rengi köpük gibi bembeyaz, et renginin açık pembe olmasına, sırt kemiklerinin (pirzola kemikleri) ise ortalama insanın serçe parmağından daha ince olmasına dikkat edilmesi gerekiyor.
Peygamberin (s.a.s.) hadis ve uygulamaları ile sabittir. Kurban edilecek hayvanın cinsiyeti, kurban ibadetinin fazileti açısından bir ölçü değildir.
Dişisi, bir yaş kuzu, iki yaş şişek, veya belindir, üç yaş bizaç'- tır. Daha yukarı yaşlardakilerine koyun diyerek söyleriz. Keçi: Erkek ise, bir yaş gıda (oğlak), iki yaş havir, üç yaş düber, ondan yukarı yaşlar da olanlar (neri) denir.
Defne yaprağı, biberiye ve taze kekik gibi birçok bitki ile kuzu eti kokusunu yok edebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken kuzu etini pişirdiğiniz sırada birkaç dal taze ya da kuru defne yaprağı eklemek... Eğer farklı bir alternatif ile kokudan kurtulmak isterseniz taze biberiye de iyi bir seçim olacaktır.
Kuzu etinin but kısmı, arka ayaklarında bulunan etlere ve etlerle beraber kemiklere verilen isimdir. Bu et bölümü, kuzu etinin en lezzetli ve en iyi yerlerinden biri olarak görülüyor. Yağsız ve yumuşak bir et yapısına sahip olan kuzu budu, kızartma, fırın yemekleri ve şiş yemekleri için ideal bir et yapısına sahiptir.
Kurban olabilmesi için sığır ve mandalar iki yaşını (24 ayını), deve beş yaşını, keçi ve koyun bir yaşını bitirmiş olmalıdır. Ancak, koyunlarda altı aylıktan sonrakilerin bir ya- şını dolduranlar kadar gelişmiş ve cüsseli olması yeterli kabul edilmiştir.
Anaçlarda canlı ağırlık 50-60 kg, süt verimi 50-60 Litre kirli yapağı verimi 2-2,5 kg. olup her 100 koyundan 95-105 kuzu alınmaktadır. Süt kesiminden sonra 3 aylık besleme ile 20-25 kg. karkas alınabilir.
Yapağı kaba karışıktır. Erkekler çoğunlukla boynuzludur. Boynuzlar büyük ve helezonidir, dişiler ise zayıf boynuzlu veya boynuzsuz olabilir.
Bunun sebebi etin, hayvanların but, boyun, kol ve omuz gibi kaslı bölgelerinden alınmış olması. Bu parçalardan kesilen etleri pişirmeden önce yumuşatma işlemlerine tabi tutmadığınızda lastik gibi sert bir sonuç elde ediliyor.
Kısır koyuna “kısır mal” denir. Kısır koyun boynuzunun kenarlarından yün dökmeye başlar, fazla silkelenir, hamile hayvan silkelenmez, kısır hayvan etlik olarak kullanılır.
Dişi tokluyu koça vermekte 18 ayı geçmemeliyiz. Sürüdeki koyunlar pratikte 6-8 yaşlarına kadar, koçlar ise 4-5 yaşlarına kadar damızlık olarak kullanılabilmektedir. Koyunlarda kızgınlık genelde mevsime bağlıdır. Kızgınlık 28-30 saat devam etmektedir.
Eti pişirirken tencereye 1 tane defne yaprağı, yarım çay kaşığı tarçın koyarsanız etin yoğun kokusu gidecektir. Korkmayın etinizde belirgin bir tarçın ve defne kokusu olmayacak. Eti pişirirken tencereye beyaz kısımlarını ayırarak limon kabuğu koyun. Çünkü kabuktaki beyazlıklar ete acılık verebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri