12 Mart 1971 tarihinde yapılan askeri müdahale sonrasında, Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu'nun önde gelen üç ismi; Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan mahkeme tarafından idam cezasına çarptırıldı ve 6 Mayıs 1972 tarihinde Ulucanlar Cezaevi'nde idam edildi.
29 Eylül 1999'da başlatılan Hayata Dönüş Operasyonu sırasında cezaevinde 10 kişi öldü, 100'e yakın kişi de yaralandı. Ulucanlar Cezaevi 1 Temmuz 2006'da kapatıldı. Daha sonra restore edilerek müzeye dönüştürüldü.
Ulucanlar Cezaevi Müzesi'nde 81 yıl boyunca düşünceleri yüzünden hapse girmiş gazeteci, yazar, şair, siyasetçi gibi kişilerin ayrıntılı bilgileri, ailelerinden temin edilmiş özel eşyaları ve cezaevinde iken çekilmiş fotoğrafların sergilendiği avlular bulunmaktadır.
Ulucanlar Cezaevi Müzesi Hakkında Bilgi
Mekânın bulunduğu alan 1925 senesinden önce at çiftliği ve silah deposu olarak kullanılmıştır. Açık kaldığı 81 senede 18 idamın yaşandığı kasvetli yapı, günümüzde mahkûmların değil ziyaretçilerin girebildiği bir yer olarak kullanılıyor.
Sinop Cezaevinde Çekilen Film ve Diziler
Refik Halit Karay, Mustafa Suphi, Ahmet Bedevî Kuran, Refik Cevat Ulunay, Hüseyin Hilmi, Burhan Felek, Osman Cemal Kaygılı, Sabahattin Ali, Kerim Korcan, Osman Deniz, Zekeriya Sertel bunlardan bazılarıdır.
İlgili 19 soru bulundu
Sinop Valisi Dr. Ahmet CENGİZ, bir bölümü Tarihi Sinop Cezaevinde çekilmeye başlanan ve özel bir televizyon kanalında yayınlanacak 'Tatar Ramazan' adlı dizinin film setine ziyarette bulundu.
Fadime'nin çığlık çığlığa karşı koymasıyla savuşturduğu bu olayın haberi Sinop Cezaevi'ne kadar varır. Sandıkçı Şükrü olanları duyduğu gece o zamana kadar kimsenin yapamadığı bir şeyi yaparak Sinop Cezaevi'nden arkadaşlarıyla birlikte kaçar. Dağları yurt edinip Rize'ye kadar varır Şükrü.
Burada Muhsin Yazıcıoğlu'nun seccadesi ile takkesi bulunur. Mustafa Pehlivanoğlu'nun kardeşi için yazmış olduğu mektup, Deniz Gezmiş'in ders notları, Bülent Ecevit'in şapkası ile kravatı yer alır. Ulucanlar Cezaevi Müzesi yetişkinler için 7 TL ve öğrenciler için 2 TL'dir.
Ulucanlar Cezaevi, Altındağ Belediyesi tarafından müze ve kültür sanat merkezine dönüştürüldü. Türkiye'de bir ilki gerçekleştiren Altındağ Belediyesi, cezaevinin yıkılmasına izin vermeyerek, Ankara'ya önemli bir eser kazandırdı”.
Tarihî Sinop Kapalı Cezaevi ya da resmi adıyla Tarihi Cezaevi, bir dönem "Anadolu'nun Alkatrazı" tabiri ile de tanınan ve 1999 yılında kapatılmış cezaevidir. 2000'de müzeye çevrilmiştir. 2020'de yerleşkenin içi ve çevresinde restorasyon çalışmalarına başlanmıştır.
F tipi cezaevi, yüksek güvenlikli bir cezaevi olarak ifade edilebilir. Türk ceza sistemine göre devlete karşı işlenen suçlara ve organize işlerden dolayı suçlu olan kişilerin yerleştirildiği cezaevleridir. F tipi cezaevlerinin diğer cezaevlerine göre geleneksel bir tarzda olmadığı da söylenebilir.
Merhabalar 13 yaş altı çocukların tek başına girmelerine izin vermiyoruz fakat aileler sorumluluk bizimdir bizimle beraber gezebilirler derlerse çocuklar aileleriyle beraber gezebiliyorlar. Yardımcı oldu mu? Çocuklar için herhangi bir kısıtlama yok. Yardımcı oldu mu?
Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan, Erdal Eren gibi isimlerin idam edildiği cezaevinden Yılmaz Güney, Nazım Hikmet, Behice Boran, Bülent Ecevit, Necip Fazıl Kısakürek, Edip Yüksel, Sırrı Süreyya Önder gibi isimlerin de yolu geçti. Ulucanlar Cezaevi'nde ondan fazla koğuş, tecrit odaları ve geniş bir avlu bulunuyor.
Dizinin bölümlerinin büyük çoğunluğu İstanbul'da çekilmesine rağmen bazı bölümleri KKTC, Hırvatistan ve İngiltere'de, dizideki cezaevi sahneleri ise Ankara'daki Ulucanlar Cezaevi'nde çekilmiştir.
Tecrit, tek bir kişinin kapalı bir mekanda, ortak alanlardan yararlanmaksızın ve günün makul bir bölümünü başka mahpuslarla sosyal ve kültürel iletişim kurmaksızın geçirdiği durumdur.
Ulucanlar Cezaevi Müzesi, bir zamanlar hapishane olarak işletilmiş, 2011 senesinde ise müzeye çevrilmiş tarih kokan bir mekândır. Ankara'da bulunan bu mekân, müzeye dönüştürülmeden önce birçok siyasetçi, oyuncu, yazar gibi önemli kişilere ev sahipliği yapmıştır.
Merhaba Ulucanlar Cezaevi müzesi Pazartesi gunu hariç, hergün acıktır.
Kelime Müzesi'ni Pazartesi günleri hariç, her gün 10.00 – 17.00 saatlerinde ziyaret edebilirsiniz. Giriş ücretini de söylememiz gerekirse Öğrenci 30 TL, Tam 60 TL şeklindedir.
Cezaevi tarifesi: 1 günlük hapis cezası 20 lira.
Hayır geçerli değil.Alacağınız biletle Rahmi Koç müzesini ve Ulucanlar Cezaevi müzesini indirimli gezebiliyorsunuz. Keyifli gezmeler.
Aldırma Gönül ya da Hapishane Şarkısı V, yazar ve şair Sabahattin Ali tarafından halk dilinden yararlanarak 1933 yılında yazılmış ünlü bir şiir ve şarkıdır. Şairin, Sinop Cezaevi' nde hükümlü bulunduğu sırada yazdığı ve adlandırmak yerine numaralandırdığı Hapishane Şarkısı adlı beş şiirinin sonuncusu ve en bilinenidir.
Sinop hapishanesi coğrafi konumu ve yüksek duvarlarla çevrili bir kaleden meydana gelmesi nedeniyle buradan kaçmanın imkânsızlığı yüzünden mahkûmların korkulu rüyası olmuş, Sinop şehri de hapishanesi ile anılmaya başlamıştır. 1997'de mahkûmlar yeni cezaevine taşınmış, Tarihi Sinop hapishanesi günümüzde müze olarak ...
Topluma karşı ağır suçlar işleyenler, devlete ve devletin organlarına yönelik suç işleyenler, uyuşturucu tacirleri, satıcıları ve kaçakçıları F tipi cezaevinde ağır suçlardan yargılanan veya ceza almış mahkumlardır ve bu tip cezaevinde yatmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri