Uluhiyet veya ilahi olan; bir ilahla ilgili, ona adanmış veya ondan kaynaklanan şeylerdir. Neyin ilahi olup olmadığı, farklı inanç sistemleri tarafından farklı kullanıldığı için net bir şekilde tanımlanamaz.
Uluhiyet, var olması için hiçbir varlığa ihtiyaç duymamak, kendi kendisinin nedeni olmak, her şeye gücü ve kudreti olmak anlamına gelir. Dinimize göre tüm yaratılmışlar muhtaç varlıklardır. Allah'ın ilmi ve kudreti her şeyi çepeçevre kuşatmıştır. Allah'ın bir şeyi yaratması için 'Ol' demesi kafidir.
"Uluhiyet", Allah'ın kâinattaki tasarruf ve hâkimiyeti ile her şeyi kendisine ibadet ve itaat ettirmesi anlamına gelmektedir. Bunu da ilahlık sıfatları ile yapmaktadır; bu sıfatlar ilim, irade, kudret, sem, basar, kelam ve hayat sıfatlarıdır.
Bu münasebetin Allah'tan insana yönelik olanı “ulûhiyyet”; insandan Allah'a yönelik olanı da “ubûdiyyet” olarak kavramsallaşmıştır. Biz bunlardan ilkini konu edinerek, tabi ki insana yönelik bağlamıyla ve Allah'ın şu sıfatları üzerinden ele aldık: Allah hayat veren, hayatta tutan, hayata yön veren ve hesap görendir.
"Ulûhiyet, ilâhî âlem, yüce âlem." İlâh kelimesinden, vav ve te harflerinin ilavesiyle oluşan bir kelimedir. Sofilere göre varlık tecellisinin ilk mertebesi olan "ehadiyet âlemi"ne denir. Bu mertebede Allah'ın bütün isimleri ve sıfatları zatında mevcuttur.
İlgili 31 soru bulundu
İslâmî literatürde insanın Allah'a karşı hürmet, tevazu, sevgi ve itaatini göstermek, rızasını elde etmek niyetiyle ortaya koyduğu dinî içerikli davranışlar için ibâdet, hayatını daima Allah'a karşı saygı ve itaat bilinci içinde sürdürmesi şeklindeki kulluk duyarlılığı için de ubûdiyyet ve ubûdet kelimeleri ...
Lâhût Alemi : Bu âleme Birinci Hazret, Lâ taayyün Âlemi, Sırf Zât Âlemi de derler. Bu Âlem, Mutlak Gayb Âlemi olup diğer bütün âlemle- rin esasıdır. Yine bu sebebple bu âleme Zât Âlemi denmiştir. Çünkü, ken- di varlığında ve kendi dairesinde olan bir şeye (Zât) denir.
Rububiyet, Cenab-ı Hakk'ın her zaman her mahlukla, her yerde, muhtaç olduğu şeyleri vermesi, tedbir ve terbiye etmesi, mâlikiyyeti ve besleyiciliği keyfiyyeti arttırmak anlamına da gelir.
Rububiyet kainatın işleyişindeki fiileri ve Allah'ın bu fiillerle eşyayı terbiye edişini anlatırken; Uluhiyet ise bu işleyiş sırasında ortaya çıkan bütün mahsulatın yine Allah'a ait olduğunu ifade eder.
İstiğna zengin olmak ve tamah etmemek manasına gelirken, müstağni de elindekilerle yetinmesini bilen, daha fazlasını istemeyen, tok gözlü kimse demektir. Çevresindeki olaylara karşı kayıtsız olan, ilgisiz insanlar da müstağni olarak nitelendirilir.
Tevhid Allah'ın varlığına, tekliğine, tüm yetkin niteliklerin kendisinde toplandığına, eşi ve benzeri bulunmadığına inanmaktır. Bu inancı açıklayan Lâ İlâhe İllallah cümlesine kelime-i tevhid denir ve sık sık tekrarlanır. Tevhide inanan kişi mümin ve muvahhit adını alır.
Daha üstünü olmayan her boyun eğiş, ubûdiyet kavramı içinde değerlendirilmektedir. Kişinin yüksek ve galebe sahibi birine karşı baş eğmesi, itaat etmesi, isyanı terketmesi, tam bir bağlılıkla boyun eğmesi ubûdiyetin anlamları içinde bulunmaktadır.
Yani Vahidiyet; yaratılışdaki tezahüratın birliği ve neticede kaynak olan sıfatların birliği... vahdaniyet ise; uluhiyet cihetiyle zatı ilahinin birliği anlamındadır.
Tevhid-i ulûhiyet, Cenâb-ı Hakk'ın zâtını bir bilmek, O'nu her türlü şerikten tenzih etmek. Zaten, tevhid denilince akla hemen gelen de budur. "Lâ ilâhe illâllah" kelâmı, bu tevhidi ifade eder.
Dinî literatürde “ubûdiyet” kavramıyla kulun Allah'a olan teslimiyeti, bağlılığı ve kullukta bulunması kastedilir.
ULUHİYYET: İlahlık, tanrılık, ibadet edilen varlık ve mabut. İslam'a göre sadece Allah”a (c.c) ait olan makamdır.
TEVHİD: Birlik, birlemek. Allah'ın varlığını, birliğini, tüm yetkin nitelikleri kendisinde toplandığını, eşi ve benzeri bulunmadığını bilmek ve buna inanmak. Bu bilgi ve inanç en özlü biçimde "Lâ İlâhe İllallah" (Allah'tan başka ilah yoktur) cümlesiyle ifade edilir.
“Rububiyet ve ulûhiyetin şuunatı” denildiğinde, “Allah'ın her şeyi terbiye etmesi ve her varlığın İlâhı olmasının gerektirdiği durumlar” mânâsı anlaşılır.
Esma ve Sıfatların Tevhidi. Allah'ı isim ve sıfatları ile birlemenin manası: Allah'ın en güzel isimlerin sahibi olup bütün kemal sıfatlarla muttasıf, bütün noksan sıfatlardan münezzeh olduğuna; O'nun isim ve sıfatları ile yaratılmışların hepsinden ayrıldığına ve tek olduğuna kesin iman etmektir.
Tezahür-ü rububiyet, Allah'ın, Rab ismini tecelli ettirmekle, terbiye ediciliğini göstermesi, ilim dairesindeki bir varlığı zahire çıkarması, başka varlıkların da temaşasına ve tefekkürüne açması demektir.
Masiva, dünya, kainat, tasavvufta alem demektir. 5 çeşit alem kabul edilmektedir: lahut alemi, ceberut alemi, melekut alemi, anasır alemi, insanı kamil alemi. İnsan, masivanın zübdesidir. Genel olarak zahir alemi görünen alemdir ve maddedir, batın alemi ise soyuttur, ruhlar alemidir.
Gayb âlemini veya vücûd mertebelerinden birini ifade eden tasavvuf terimi. Kâinat üzerindeki ilâhî güç ve hâkimiyeti ifade eden bir terim. Akıl ve duyular yoluyla hakkında bilgi edinilemeyen varlık alanı.
Edebiyatımızda On sekiz bin âlem çokluk arz eden her durum için kullanılan bir mefhumdur. Evrenin yaratılışı, genişliği, evrende var olan her şey on sekiz bin âlem mefhumu içinde ele alınır. Tasavvufî olarak insan kalbinin evrendeki âlemleri algılama yeteneğini izah etmek için kullanılır.
Ubûdiyyet mükabede (sıkıntı) sahibi içindir. Çünkü o hal sahibidir ve rıza, teslimiyet içindedir. Ubûdet ise Hakk'a teveccüh ve murakabede bulunan müşahede ehlinin sıfatıdır ve tam teslimiyet ve muhabbet üzeredir (Kuşeyrî, s. 341). Buna göre ubûdet sülûkte ulaşılan son mertebelerden biridir.
Makamların zirvesi Allah'a kulluk makamıdır! Bu bakımdan Peygamberler, önce kul insandırlar. Allah'a kulluğun zirvesindedirler. Peygamber Efendimiz de (asm) Allah'a kullukta zirve noktadaydı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri