Bir imalatçı için uluslararası pazarlara girmenin en kolay yolu lisans anlaşmasıdır. Firmaların sahip oldukları maddi olmayan varlıklarını lisans ücreti veya işletme payı karşılığında başka ülkede faaliyette bulunan bir işletmeye belirli bir süre için kullanma hakkının verilmesidir.
Lisans Anlaşmaları (Licensing)
Bir firma sahip olduğu teknolojik know-how, tasarım ve fikrî mülkiyet hakkını, bir sözleşmeye bağlı olarak yabancı bir firmaya, bir ödeme şekli veya telif karşılığında devredebilir. Lisans anlaşmaları yabancı pazarlara hızlı bir girişe imkân sağlamaktadır.
Günümüzde uluslararası pazarlara girişin şu temel yaklaşımları kullanılmaktadır: 1) İhracat, 2) Lisans Verme, 3) Yönetim Sözleşmesi, 4) Ortak Girişim, 5) Doğrudan Yatırım vb (Perreault, Cannon ve McCarthy: 2013, 265).
Pazara Giriş Stratejisi Nedir? Pazara giriş stratejisi, isminden de anlaşılacağı üzere girişiminizin hedef pazara girmesi ve adını duyurmasıdır. Bu stratejiler ürün lansmanları, yeni pazarlara açılma ve hatta yeni özelliklerin duyurulmasıyla ilgili olabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Yeni bir yabancı pazara girmek isteyen şirketlerin benimseyebileceği üç temel giriş stratejisi bulunmaktadır. Bunlar, yeni pazara ihracat yoluyla giriş, girilecek piyasadaki partnerlerle ürün, hizmet ve marka kullanım anlaşmaları yaparak sözleşme yoluyla giriş ve doğrudan yatırım yaparak giriş stratejileridir.
Sözleşmeye Dayalı Giriş Stratejileri dendiğinde akla gelen yöntemler, Lisans verme, Franchising, Sözleşmeli Üretim ve Yönetim sözleşmesidir. Ülkemizde de bu strateji modelini kullanarak dış pazarlara giriş yapmış firmalarımız bulunmaktadır.
Pazara giriş belgesi, akredite edilmiş kuruluşlardan alınan ve bir ülke pazarına girişte zorunlu olan veya avantaj sağlayan; kalite belgeleri / çevre belgeleri/sertifikaları /insan can, mal emniyeti ve güvenliğini gösterir işaretleri /tarım ürünlerine ilişkin laboratuvar analizlerini ve/veya test/analiz raporlarıdır.
Pazara giriş engelleri; tarifeler, tarife dışı tedbir ve diğer idari uygulamalardan kaynaklanan, uluslararası ticaretin normal gelişme seyrini etkileyen her türlü politika ve uygulamaları ifade etmektedir.
Doğrudan ihracat yapmak için, ihracatçı firma bünyesinde bir ihracat departmanı oluşturmalıdır. İhracat yapmak isteyen ancak gerekli personel ve kaynağı olmayan şirketler, dış pazara; komisyoncular, acenteler, Sektörel Dış Ticaret Şirketleri, Dış Ticaret Şirketleri, yerel alım ofisleri vasıtasıyla ihracat yapabilirler.
Uluslararası pazar, üretimin gerçekleştiği mevcut ülke dışındaki alanların tümünü kapsayan bir kavramdır. Yabancı ülkelere taşınan mal ve hizmetler, işletmelerin küresel çapta genişlemesine yardımcı olur. Uluslararası pazar, ülkenin rekabet durumuna ve fırsat kaynaklarına göre yatırımcılara farklı fırsatlar sunar.
İhracat: Günümüzde firmaların büyük çoğunluğu, uluslararası pazarlardaki faaliyetlerine ihracat ile başlar. Bu yöntem uluslararası pazarlara girmenin en kolay ve hızlı yöntemidir. İhracat ülke ekonomisi ve firmalar açısından büyümeyi sağlayan en önemli unsurdur.
Uluslararası Pazar Araştırması Nedir? Şirketler için pazar araştırması ilgili pazarlara girmeden önce tamamlanması gereken, bir ürünün ilgili pazara uygunluğunu ölçümleyen bir araştırmadır. Kaynağı verimli ve doğru kullanma konusunda şirketlerinize yol göstermektedir.
Uluslararası Pazarlama Yöneticisi Olmak İçin Gerekenler
Üniversitelerde ön lisans programı olarak okutulan dış ticaret, uluslararası işletmecilik, ithalat, ihracat, pazarlama bölümü mezunları uluslararası pazarlama yöneticisi olabilir. Yönetici kadrosunda istihdam edilecek olan kişiler için deneyim şartı da aranır.
Uluslararası pazarlama, marka düzeyinde daha fazla temas, ürün bilinirliği ve saha fazla satış için bir fırsattır. Yurt dışındaki fırsatlar sayısızdır ve bir işletmenin yurt içinde veya herhangi bir yerde iş yapması durumunda erişebileceğinden daha geniş bir kitleye erişmesini sağlar.
Uluslararası pazarlama yönelimleri incelendiğinde dört farklı yönelim gözlenmektedir. Bu yönelimler, Kendine odaklı (Ethnocentric) yönelim, Çok odaklı (Polycentric) yönelim, Bölge odaklıyönelim (Regiocentric) ve Dünya odaklı yönelim (Geocentric)dir.
Doğal giriş engelleri iki nedenden doğal tekeller yaratmaktadır. Birincisi, bir arz kaynağına (hammaddeye) sahip olmaktır. Örneğin bir su kaynağına sahip olmak gibi. İkinci bir doğal neden, tek firmanın bütün piyasaya düşük fiyatta arz edebilme olanağıdır.
Görünmez engeller; ülkelerin halk sağlığını veya kamu güvenliği sağlamak amacıyla gerçekleştirdiği müdahalelerdir. Bu durumda idari, teknik düzenleme veya standartlar söz konusu olmaktadır.
Şirketlerin üretimini ve/veya ihracatını yaptıkları ürünlere ilişkin aldıkları pazara giriş belgeleri ile ruhsatlandırma ve kayıt işlemlerine ilişkin giderleri, 5973 sayılı İhracat Destekleri Hakkında Karar'ın 3. maddesi kapsamında %50 oranında ve şirket başına yıllık 4.000.000 TL'ye kadar desteklenir.
Destek ödeme başvuruları “Yurt dışı Pazar Araştırması Desteği Başvuru Bilgi ve Belgeleri” ile birlikte, şirket çalışanının Türkiye'ye giriş tarihinden itibaren en geç 3 ay içerisinde DYS üzerinden incelemeci kuruluşa(İhracatçı Birliği) yapılır.
Başvuruların şirket KEP hesabı üzerinden [email protected] adresine gönderilmesi gerekmektedir.
Küresel pazarlar, sadece tüketici ürünleri için değil, bütün dünyanın ihtiyacını karşılayan nihai mallar için varolan pazarlardır. Bu ürünler petrol ürünleri, tahıllar, madenler, türev piyasalarıdır.
Köken ülkenin itici faktörleri arasında yer alan iç piyasa koşullarının yetersizliği, iç yasal engeller, iç ekonomik tıkanıklıklar, pazardaki şiddetli rekabet ve pazarın doyması gibi faktörler işletmeleri uluslararası pazarlara yöneltmektedir.
Pazara nüfuz etme, mevcut üründe herhangi bir değişiklik yapmadan mevcut pazarda eskisine oran- la daha çok satış yapma (mevcut kapasitesini artırma yoluyla) amacına yönelik bir büyüme stratejisidir (Şim- şek ve Çelik, 2011:67).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri