Umay, (veya Umai; Eski Türkçe: 𐰆𐰢𐰖; Kazakça: Ұмай ана, Umay ana; Rusça: Ума́й / Ымай, Umáj / Ymaj, Türkçe: Umay (Ana)) Türk mitolojisinde ve Tengrizimde doğurganlık tanrıçasıdır ve bu nedenle kadınlar, anneler ve çocuklar ile ilgilidir. Umay, diğer çeşitli dinlerinde bulunan toprak ana tanrıçalarına benzer.
Umay, kökeni Türkçe olan en güzel isimler arasında yer almaktadır. Kız çocukları için kullanılan bir addır. Özellikle tarihi oldukça eskiye dayanan ve birçok Türk Devleti'nde kullanılan isimlerden biridir. Türk Dil Kurumu açısından bakıldığında Umay ismi 'devlet kuşu' anlamına gelmektedir.
Ayrıca Türk mitolojisine göre doğum ve bereket sembolü olan tanrının adı olduğuna inanılmaktadır. Umay İsmi Kur'an'da Geçer mi? Umay, dilimizde yer alan ve kullanılan birçok isme nazaran Türkçe kökenli bir isimdir. Ancak Umay ismi Kur'an'ı Kerim'de hiçbir ayet ve surede geçmemektedir.
Devlet kuşu. Türk mitolojisinde doğum ve bereketin sembolü olan en önemli tanrıçanın adıdır. Omay, Imay, Ubay, Humay olarak da anılır. Orhun Yazıtları'nda geçen, çocukları ve hayvan yavrularını koruduğuna inanılan kadın Tanrı.
Değerli kardeşimiz, Umay, Orhun Yazıtları'nda geçen, çocukları ve hayvan yavrularını koruduğuna inanılan kadın Tanrıça'ya verilen isimdir. Bu açıdan, Umay isminin çocuklara verilmesi uygun değildir.
İlgili 34 soru bulundu
' uyarısında bulunan Samsun Müftüsü Hayrettin Öztürk, 'Sanem, Bekir, Aleyna, Kezban, Kayra, Rümeysa, Samed, Melis, Jülide, Resul, Gülsüm, Nebi, Bade' gibi isimlerin çocuklara konulmasının dinen sakıncalı ve anlamsız olduğunu açıkladı. Yrd. Doç.
İslam'da isim koyma pratiğinde önemli olan, ismin olumsuz anlamlar taşımaması ve dinin temel kavramlarına saygısızlık etmemesidir. Omay, olumlu bir anlam taşıdığı ve herhangi bir olumsuz çağrışım yapmadığı için İslam inancına göre caizdir.
Umay Kur'an'da geçiyor mu sorusu da anne babaların merak ettikleri arasında yer alıyor. Umay ismi Kur'an'da geçmez fakat anlam güzelliği dolayısıyla çocuklara verilmesi dinen caiz olan bir isimdir. Kullanılmasında bir sakınca yoktur.
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri konulmamalı, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir. Bu sadece Allah'a mahsus bir durumdur, isim olarak kullanılamaz.
Sözlükte “sakınmak, kaçınmak, çekinmek” anlamındaki vera' kelimesi terim olarak “haram ve günah olup olmadığı şüpheli hususlardan özenle kaçınıp helâl ve mubahların bir kısmından feragat etmek” anlamında kullanılır.
Umay ana dişi olarak betimlenmiştir. İyilikler yapar. Doğacak çocukları belirler.
Umay (Kazakça: Ұмай ана, Rusça: Ума́й veya Ымай), Türk mitolojisinde doğum ve bereketin sembolü olan en önemli kutsal varlıktır. Omay, Imay, Ubay, Humay olarak da anılır. (Um/Om) kökünden türemiştir. Ummak, Dilemek, Korkutmak kökünden gelir.
Erva ismi, anlam olarak letafet ve güzellik anlamlarında kullanılmaktadır. Bu isim, çok genç ve güzel insanlar anlamına da gelmektedir. Aynı zamanda yiğitlik ve cesaret olarak da kullanılır. Eski şiirlerde susuz kalan kimselere su veren güzel kız anlamında kullanılmıştır.
Umay, kadının hamilelik döneminde, doğum sırasında hem de doğumdan sonra çocuğun büyüyünceye kadar ki geçen süresi içerisinde onu kötü iyelerin her türlü kötülüklerinden koruyup gözettiğine, himaye ettiğine inanılan bir iyedir.
Türkiye'de Beyza ismini kullanan 86.921 kişi bulunmaktadır. İstanbul'da Beyza ismini kullanan 17.387 kişi bulunmaktadır. Ankara'da Beyza ismini kullanan 6.696 kişi bulunmaktadır. İzmir'de Beyza ismini kullanan 3.787 kişi bulunmaktadır.
Hz.
Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) Ya'la, Bereket, Eflah, Yesâr, Nâfi ve benzeri isimlerin kullanılmasını yasaklamayı arzu etmişti.
İbni Âbidînde buyuruluyor ki: “Çocuğa konulacak isimler arasında en efdal olanı, Abdullah, sonra Abdurrahman, sonra Muhammed, sonra Ahmet, daha sonra İbrahim'dir. Allahü teâlânın isimlerinden olan Ali, Reşit, Aziz gibi isimleri de koymak caizdir. Fakat, bu isimleri söylerken hürmet etmek lazımdır.
Lina ismi Kur'an-ı Kerim'de geçiyor. Haşr Suresinin 5. ayetinde geçmektedir. Çocuğa 'Lina' isminin verilmesinde dini açıdan herhangi bir sakınca yoktur. Lina ismi, Haşr Suresi 5. ayette 'hurma fidesi, yumuşak hurma ağacı, iyi hurma ağacı' anlamına gelmektedir.
Umay isminin karakter özellikleri
Maceraperesttir ve hayal kırıklığına uğramaktan hiç hoşlanmaz. Denemekten ise hiç vazgeçmez. Mantıklı yapısı sayesinde herkesin takdirini ve saygısını kazanır. Maceraperesttir ve hayal kırıklığına uğramaktan hiç hoşlanmaz.
Altaylarda yaşayan Türk topluluklarının inançlarına göre Umay tanrıçası kuş şeklindedir. Bu yüzden bazı Türk kavimleri bu tanrıçayı Kuş - Ene olarak da adlandırma kla dırlar. Aşağıya alınan Azerbaycan klasik şairlerinin eserlerinde de Umay tanrıçasının bir kuş şeklinde tasvir edilmiş olduğu görülmektedir.
Büşra, Kübra, Ayla, Aycan, Müjde, Müge, Azra, Bennu, Bilge, Aybike, Ceren, Derya, Nesrin, Devin, Dilber, Feyza, Gonca, Işıltı, İpek, İrem, İzel, Meltem, Kıvılcım, Meryem, Nihan, Neşe, Rabia, Öznur, Serpil, Saba, Türkü, Tilbe, Yeşim, Duru gibi isimler kızları zeki gösteren isimlere örnektir.
Az tercih edilen nadir kız isimlerinden bazıları şunlardır: Ayende, Aygen, Belur, Canel, Çilay, Dildar, İzem, Erna, Hera, Kayra, Lema, Leyal, Mehir, Özün, Peyda, Selis, Saye, Vira. Bu isimler, bazıları için hoş olabilirken, diğerleri için yaygın olmadığından garip gelebilir.
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, ''Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri çocuklara verilmemeli, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir.
Ahsen ismi Kur'an'da geçer. Ahsen'i takvim: en güzel şekil anlamı üzerinden bilinmektedir. Üstelik Ahsen kelimesi Kur'an-ı Kerim'de toplamda 50 ayette geçer. Hem kız hem de erkek çocuklar için kullanılabilecek en özel ve güzel isimler arasında yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri