Umut kelimesinin eş anlamlısı Umut kelimesinin ise iki adet eş anlamlı kelimesi vardır. Bu kelimeler beklenti ve ümit kelimesidir.
Beklemek fiilinden türetilen beklenti sözcüğü, cümle içerisinde umut kelimesinin yerine kullanılabilir.
Yazılış ve okunuşları farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Eş anlamlı kelimeler, cümlede birbirleri ile yer değiştirdikleri zaman cümlenin anlamında herhangi bir değişiklik ve bozulma olmaz.
inatçı, hırçın, huysuz.
Yurt kelimesinin eş anlamlı kelimesi de bulunmaktadır. Yurt kelimesinin eş anlamlısı vatan kelimesidir.
İlgili 37 soru bulundu
Kalp, “yürek, hayat merkezi sayılan organ, duygu ve teessür merkezi olan gönül, bir şeyin ortası, merkezi, kalp hastalığı, sevgi, gönül olarak tanımlanmıştır.
Beyaz eş anlamlısı olan sözcük ak sözcüğüdür.
Yaşadığı ve gözlemlediği olaylara olumlu tarafından bakan kişilere iyimser denir. İsim (iyi) + Ek (mse) ile oluşturulan kelime, Farsça kökenli nikbin ile eş anlamlıdır. Fransızca bir sözcük olan optimist de iyimser sözcüğünün yerine kullanılabilir.
Fikir kelimesinin; düşünce, görüş ve kuruntu olmak üzere farklı eş anlamları bulunmaktadır.
Meydan kelimesi yerine, alan kelimesi tercih edilebiliyor. Alan veya meydan kelimesi aynı anlamda olan kelime türleridir.
Kolay kelimesinin eş anlamlıları basit, hafif, emeksiz, asan, zahmetsiz kelimeleri olarak öne çıkıyor.
Güç kelimesinin eş anlamlı kelimeleri birden fazladır. Bu kelimeler ağır, bilek, can, çetin, derman, fer, hâl, hız, kudret, kuvvet, mecal, meşkül, sarp, takat, zor, efor kelimeleridir.
Zor kelimesi için Türk Dil Kurumu açısından ele alınan eş anlamlı sözcük 'güçlük' ya da 'sıkıntı' şeklinde geçmektedir. Okunuşları ve yazılışları farklı olan bu kelimeleri aynı anlam üzerinden amaca uygun kullanabilirsiniz.
Türk Dil Kurumu ise umut sözcüğünü "Ummaktan doğan güven duygusu, ümit" veya "Bu duyguyu veren kimse veya şey" olarak tanımlamaktadır. Ummak ise aynı TDK sözlüğünce "Bir şeyin olmasını istemek, beklemek" veya "Sanmak, tahmin etmek" olarak tanımlanmıştır.
Özlem kelimesi için Türk Dil Kurumu açısından eş anlamlı olarak 'hasret' sözcüğü karşımıza çıkıyor.
Orijinal dilinde ''agenda'' şeklinde yazılan ajanda da defter ile eş anlamlıdır.
Dil araştırmalarında “anlamdaş, eş manalı, eş anlamlı, müteradif, sinonim” terimleriyle karşılanan eş anlamlılığın tanımı genellikle sözlüksel bağlamda yapılmaktadır.
Bu anlam doğrultusunda TDK için öğrenci sözcüğünün eş anlamlısı olarak, 'talebe' kelimesini kullanabilirsiniz.
İhtiyar kelimesinin birkaç farklı eş anlamlısı bulunmaktadır. Bu kelimeler yaşlı, karı, koca, moruk, pir, seçme, kocamış, erkinlik ve özerklik kelimeleridir. Cümle içerisinde ihtiyar kelimesi yerine aynı anlam barındırdığı için yaşlı kelimesi de kullanılabilir.
engel, güçlük, zorluk.
Değer, bir şeyin önemini belirtmek için kullanıldığında “kıymet” ile anlamdaş olmaktadır. Bir şeyin para ya da benzer bir ölçüyle değerlendirildiği durumda ise eş anlamı “paha” olmaktadır. Paha ile anlamdaş olarak da bedel sözcüğünün kullanıldığı görülmektedir.
Faydalı kelimesi ise eş değer anlama sahip olan birden fazla sözcük vardır. Bunlardan en yaygın olanı yarar kelimesi olup diğer sözcükler ise hayır, iyilik ve yardım sözcükleridir.
Hediye kelimesinin eş anlamlısı 'armağan' olarak karşımıza çıkıyor. Her iki kelime de bir insana maddi manevi bir mutluluk sunmak anlamı taşımaktadır. Amaca uygun olarak armağan kelimesini hediye sözcüğünün yerine cümle içerisinde geçirebilirsiniz.
Yaşam kelimesinin hayat kelimesi dışında başka eş anlamlı kelimeleri de bulunmaktadır. Hayat kelimesi haricinde olan yaşam kelimesinin eş anlamlıları ömür ve durmuş kelimeleridir.
Barış kelimesinin yakın anlamı ve eş anlamı ise sulh, hazar, musalaha kelimeleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri