Her ne kadar emniyetli bir kapta saklasanız da un uzun süre hava almazsa da böceklenebilir. Bundan dolayı unu sakladığınız kabın kapağını arada bir açarak hava almasını sağlamakta fayda var. Güneş gören, sıcak ve nemli ortamlar unun böceklenmesine yol açabilir.
Böceklenmiş unu çöpe atmaya gerek kalmadan temizlenerek tüketilebilir. Ancak sararan ve tarihi geçmiş unun tüketilmesi zehirlenme riskini arttırdığından çöpe atılması gerekmektedir. Böceklenen un, geniş bir tepsiye alınarak havalandırılır ve böcekleri ayıklanarak kullanılabilir.
Unun böceklenmemesi için unu saklayacağınız kabın içerisine kuru karanfil, nergis çiçekleri veya defne yaprağı koyabilirsiniz. Sıcak havalar ve nem unun bozulması için uygun koşullardır. Bu nedenle yaz aylarında unları ağzı kapalı şekilde buzdolabında muhafaza ederek özellikle böceklenmenin önüne geçebilirsiniz.
Ununuz böceklendiyse temizleyerek kullanabilirsiniz. Unu eleyerek temizleyebilirsiniz. Unun böceklenmemesi için cam kavanozlarınız yoksa bez torbalar da kullanabilirsiniz.
Öncelikle güvenin neden oluştuğunu öğrenmeli, güvelenen tüm tahıllarınızı ve kuru bakliyatlarınızı ne yazık ki çöpe atmalısınız.
İlgili 44 soru bulundu
Unun bozuk olup olmadığını anlamak için en iyi yol koklamaktır. Taze un nötr bir kokuya sahiptir. Ancak un bozulmaya başladıkça kötü kokar. Hatta ekşi, küf ve bayat kokabilir.
Güve Neden Olur? Güveler genelde çeşidi bakliyatların saklandığı alanlarda yoğun olarak öne çıkarlar. Özellikle mercimek bulgur ve nohut gibi bakliyatların ağzının açık kalması güvelerin ortaya çıkmasına sebebiyet verir. Böylece güveler bu alanlarda saklanır, beslenir ve aynı zamanda ürer.
Kiler raflarını okaliptüs yağı veya beyaz sirke ile silin. Çünkü böcekler, bu kokuları sevmez. Kileri beyaz sirke ile sildikten sonra, okaliptüs yağını suyla seyreltin ve raflara püskürtün. Yiyeceklerinizi hava almayan kaplara koyun.
Un kurdu, Tenebrionidae familyasından kınkanatlı küçük bir kara böcektir. Fırınlarda, un fabrikalarında, un değirmenlerinde rastlanan ve cırcırböceği gibi unla beslenen bir böcek türüdür.
Boyutları küçük olmasına rağmen vücutları uzundur. Uçlarında büyük tokmağa benzeyen bölümleri olan antenleri ayırt edici özellikleridir. Dünyanın hemen hemen her köşesinde bulunabilen kozmopolitan böceklerdir. Tahıl, un, yulaf ezmesi ve pirinç kepeği gibi tahıl ürünleri için ciddi tehdit oluşturan zararlı canlılardır.
Sürekli hamurişi yapan biri değilseniz ununuz kavanoz veya paketin içerisinde uzun süre beklediği takdirde böceklenebilir veya güvelenebilir. Bunu önlemek için çok basit bir taktik bulunuyor. Unun paketini açtıktan sonra içerisine 1-2 defne yaprağı koyarsanız unun güvelenmesini önleyebilirsiniz.
Unu sakladığımız kabın kapağını arada bir açmamız unun böceklenmesini önler. Çünkü uzun süre havasız kaldığında da böceklenir. Unu saklama kabından aldıktan sonra kabın ağzını çok uzun süre açık bekletmemek gerekir. Un kullanıldıktan sonra kabın ağzı sıkıca kapatılmalı ve uygun saklama alanına yerleştirilmelidir.
Un belli koşullar altında bozulmadan uzun süre dayanabilir. Bunun yanında aslında unun saklanmasında elzem olan böceklenmesini önlemektir. Un ister cam kavanozlarda isterseniz de bez çuvallarda uzun süre saklanabilir.
Gıdalar hazırlanma sürecinde farklı bakteriler üretebiliyor. Gözle görülmese de, her gıdanın içerisinde bakteri bulunuyor. Bakteriler hava ortamlarına ve saklanma durumlarına göre çoğalabiliyor. Bakterilerin yumurta bırakmaya başlaması durumunda, kurtlanma gözlemlenebiliyor.
Çamaşır suyuyla suyu bir kâsede karıştır ve büyük kurtçuk sürülerinin üzerine dök. Plastik ya da metal bir kâsede 1 su bardağı (240 ml) çamaşır suyuyla 1 su bardağı (240 ml) suyu karıştır. Karışımı yere dökeceksen kurtçukların hepsine gelmesine dikkat ederek bulundukları yerin üzerine nazikçe dök.
Bakliyat ve pirinç saklanılan yerde kelebek ve kurt görüldüğünde bütün ortamı temizlemek gerekir. Ürünlerin tüketilmemesi gerekir.
Larvaları yumurtadan çıktıklarında gözle görmek oldukça zordur. Larvalar büyüdükçe yaklaşık 20 deri değiştirerek bir sonraki evre olan pupa evresine geçiş yapar. 3 ile 30 gün arasında çevre koşullarına(sıcaklık, nem vb.) bağlı olarak pupadan böcek haline geçiş olur ve un kurdu yaşam evlerini tamamlamış olur.
Kimyasal olarak mücadelede Bazudin, DDVP, Supracide olidal, Korthion ve Malathion gibi ilaçlar kullanılabilir. Doğal yöntemlerle unlu bitten kurtulma yolu ise çay ağacı yağı ile mümkün.
Pupadan çıktıktan 10-15 gün sonra yumurtlamaya başlarlar ve yaşam süreleri olan 3-3.5 ay yumurtlamaya devam ederler. -Yumurtalar 5-20 gün arasında açılır ve minik larvalar oluşur.
Bitkilerde bulunan unlu bit böcekleri pamuklu bit adıyla da bilinmektedir. Bitki bağışıklık sisteminin zayıf bir halde olduğu zamanlarda meydana gelmektedir. Genel olarak ani sıcaklık değişimleri ve ani ortam değişimleri gibi sebeplerden unlu bitler ile karşı karşıya kalınması mümkündür.
Evinizi mümkün olduğunca serin tutmaya çalışın. Nane ve çay ağacı gibi keskin kokulu uçucu yağlar da haşereleri uzaklaştırmada oldukça etkilidir. Bir sprey şişesinin içerisine 10 damla uçucu yağ ile su koyun ve hamam böceklerinin çıktığı yerlere düzenli aralıklarla sıkın. Bu onlar için caydırıcı bir yöntem olacaktır.
Farelerin ve böceklerin gezdiği yerleri sirkeli su ile silip uzaklaştırabilirsiniz. Sirkeli su ile silinen yüzeylerde böceklerin ve farelerin gezmesi neredeyse imkânsız hale gelecektir.
Sinek kâğıdı ve balık yağı ile evde güve tuzağı yap. Sirke karışımıyla mutfağı ve dolapları temizle. Dolabına sedir koyarak güveleri kaçır. Biberiye, kekik, karanfil, lavanta ya da defne yaprağı kullanarak güveleri uzak tut.
Üzerine hafifçe balık yağı sürdükten sonra, dolabınıza asacağınız sinek kâğıtları, güvelerin asla kaçamadığı bir tuzaktır. Balık yağı, güveleri mıknatıs gibi üzerine çeker. Dolabınızda bulunan her parçayı çamaşır makinesinde yıkayın. Henüz güve saldırısına uğramamış kıyafetleriniz, güve yumurtasıyla dolu olabilir.
Hijyenia haşere ilacı içerisinde 0,15 oranında Lambda Cyhalothrin maddesi bulunur. Bununla birlikte aynı oranda Tetramethrin ve PBO maddeleri de ilaç içerisinde yer alır. Hijyenia güve - kelebek ilacı Tetracon ultra sprey 450 ml kullananlar ürünün etkili yapısından oldukça memnundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri