Ceviz kurdu önlemleri alınmazsa, cevize kabuğunun renginin solmasından yemişinin yok olmasına kadar pek çok zarar verebilir. Cevizlerin kurtlanmasının sebepleri arasında ceviz sineklerine yol açan doğal ortamlar, cevizin çürümüş kabukları ve iyi saklama koşullarının sağlanamaması sayılabilir.
Cevizler nohut büyüklüğünde iken ikili çatal olanlar henüz birbirine değmeden önce iç kurdu için etkili maddesi chlorpyrıfos-ethyl olan dursban 4 ve benzeri ilaçlar kullanılmalı.En doğru gözlem ise: Geçen yıl dalında kalan kurtlu cevizlerden 10-15 Adet toplanarak kanaviçe ya da tül perdeden yapılmış kese içerisine ...
İlkbaharda bulundukları yer ve iklim koşullarına bağlı olarak Ceviz İç Kurdu zararlısı olan kurtçuklar çıkarlar. Çıkan kurtçuklar birkaç saat içerisinde meyvenin sapa yakın kısmından veya meyvenin birbirine temas noktasından girer ve çekirdek evine doğru galeri açarak beslenmesini devam ettirir.
Ceviz iç kurdu, meyve kalitesini olumsuz etkileyen zararlılardan biridir. Ekteki fotolarda görüldüğü üzere; Nedeni; böcek yumurtalarının larvaya dönüşerek meyve dış kabuğundan içeri girmesidir.
Güzelce olgunlaşmış, etli ve lezzetli bir ceviz ise hele ceviz kurdunun keyfine diyecek yok! O da önce aç karnını doyurur, sonra yedikçe keyiflenmeye başlar yani kendine ait bu güzel cevizi bir güzel yer. Ama o artık “Bu kadar yemek, bu kadar keyif bana yeter.” dediği zaman bir türlü çıkamaz kabuğun içinden dışarı.
İlgili 45 soru bulundu
Ceviz kurdu, ceviz ağaçlarının meyvelerine zarar verebilen bir böcek türüdür. Larvaları ceviz içine girerek meyve etini besler ve meyvelerin düşmesine neden olabilir.
Yeşil kabuğundan ayrılmış olan cevizler, suyla yıkanır. Daha sonra, gölge bir yerde ve bir çarşaf üzerine ince bir biçimde serilerek kuruması beklenir. Altta kalan bölümlerinin de kuruması için ara ara karıştırılmalıdır. Kurutma işleminin çok daha kolay yapılması için ise, tel ızgara da kullanmak mümkündür.
Ahşabı kaliteli bir emprenye maddesi ile koruyabilir, içinde ağaç kurdu ve ağaç kurdunun barınabileceği nemli bir ortam oluşmasını engelleyebiliriz. Haşereler arasında mücadele edilmesi en zoru ağaç kurdudur. Tahta kurusu ilacı ahşabın iç kısmına kadar iyice nüfuz etmelidir ancak bu zor bir iştir.
Birinci İlaçlama: Tomurcukların yeni patlamaya başladığı, yaprakçıkların kedi kulağı olduğu dönemde, İkinci İlaçlama: Yapraklardaki, yaprakçıkların yarı büyüklüğünü aldığı dönemde, Üçüncü İlaçlama: Meyvelerin fındık büyüklüğünü aldığı dönemde yapılır.
Genellikle havaların ısınmaya başlaması ile bitkilerinizi ilaçlamaya başlayabilirsiniz. Şubat sonu veya mart başı başlayabileceğiniz bu ilaçlama işlemine havaların iyice soğuduğu ve bitkilerinize zarar veren organizmaların oldukça azaldığı sonbahar kış aylarına kadar devam etmelisiniz.
Bu ilaçlamada m-45, mantar antakroz ilacı ve yanında mümkünse iç kurdu ilacı, tırtıl ilacı atmakta fayda vardır. Bu şekilde yapacağımız bakımlar cevizin iç kalitesini etkiler.
Tuzluluğu sevmeyen ceviz ağaçlarında içinde klor bulunan potasyumlu gübre veya kompoze kullanmayınız. Cevizin yenen kısmında % yağ, % protein ve aroma artışı için potasyum sülfatlı taban gübreleri tercih ediniz. Toros Tarım'ın Gold 15-‐15-‐15 veya Süper Gold 10-‐20-‐20+Zn gübrelerini tercih ediniz.
Tuzak kontrolleri, ilk kelebek yakalanıncaya kadar haftada 2, daha sonra 1 kez olmak üzere yapılmalıdır. Tuzaklarda ilk ergin yakalandıktan 15-20 gün sonra ilk ilaçlama yapılmalı; bunu takiben ilaçların etki süresi dikkate alınarak 2 ilaçlama daha yapılır.
“Ceviz ağacının kökleri zehirli madde salgıladığı için, altında kendi fidanları dahil, odunsu başka fidan yaşatmaz. Ceviz ağacı sülfür gazı salgıladığı için altında oturulmaz. Çünkü sersemletir.
Ceviz içlerini, cam kavanozlarda olabileceği gibi, hava almayan ve kapaklı plastik kaplara koyarak buzdolabında saklayabilirsiniz. Saklama kapları ile buzdolabında koruyacağınız ceviz içleri, uzun zaman taze ve lezzetli kalacaktır.
Genç ceviz ağaçlarının kök sistemlerini gelişmekte ve büyümekte olduğu için yaşlı ceviz ağaçlarına nazaran fazla suya ihtiyaç duyarlar. İlk birkaç yıl boyunca genç ağaçlar haftada bir veya iki kez sulama gerektirir. Sonrasında ise ağacın kök sistemi daha sağlam hale geldiği için ceviz sulama sıklığı azaltılabilir.
Tahta kurtlarıyla mücadelenizde içiniz rahat bir şekilde çözüme ulaşmak ve bu problemden sonsuza dek kurtulmak istiyorsanız, Chrysamed Worm-Ex ile tanışmalısınız. Yüzeysel istilalarda tek seferde Chrysamed Worm-Ex ile çözüm sağlayabilirsiniz.
Küçük çocuklarda görülen belirti göstermeyen kıl kurdu enfeksiyonu, tüm aileye bulaşabilir. Genellikle 14 gün arayla kullanılabilen mebendazol, pirantel pamoat veya albendazol içeren ilaçların ailece alınması sayesinde kıl kurdu tedavisi yapılabilir.
1.İlaçlama:
büyüklüğüne ulaştığında (Tahminen Mayıs ayının sonu-Haziran ayının ilk haftası).
Cevap: Worm-Ex ağaç kurdu mücadelesinde etkili bir ilaçtır.
Ağaç kurtları olarak da bilinen tahta kurtları eski ahşapların, ahşap parkelerin, masaların, ahşap kapıların, pencerelerin ve ahşap mobilyaların parça birleşim yerlerine gelirler. Yerleştikleri bu yerlerde boşluklar oluşturarak yaşamaya başlarlar. Beslenme şekilleri bu yapıların tozudur.
Kimyasal mücadelede Tarım Bakanlığı tarafından onaylanmış Acetamiprid, Chlorpyrifos ethyl ve Cypermethrin gibi ilaçlar kullanılır. Bu ilaçların da kullanım zamanı ve dozu bitki türlerine göre farklılık gösterebilir. Sebzede beyaz sinek ilacı seçenekleri, birbirine yakın bitki türlerinde kullanılır.
* Genel olarak sıcaklık ve yağış durumuna göre 10 günde, 7 günde ve çok sıcak günlerde ise 3-5 günde bir periyotlarla 15-20 Lt fidan sulaması önermekteyiz. * Sulama yapılmamasından dolayı yaşanacak su stresi fidan sırasında kök, gövde ve dal gelişimini yavaşlatarak, fidanın kurumasına yol açabilir.
Cevizlerin kurutma işlemi genellikle güneşte yapılır. Güneşte kurutulan cevizlerde kararma olur bu nedenle gölgede kurutmada fayda vardır. Eğer kurutma tesisleri varsa burada 30-35 derecede 24 saat bekletilerek kurutma işlemi tamamlanmış olur.
Türkiye'de en çok ceviz Ege, Akdeniz, Marmara Bölgesi'nde yetiştirilir. İl bazında Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Kahramanmaraş'ta cevizin verimi ve kalitesi yüksektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri