Bir akademik yıl sonbahar, bahar ve yaz yarıyıllarından oluşur. Sonbahar ve bahar yarıyılları yaklaşık 15 hafta, isteğe bağlı olan yaz yarıyılı ise yoğunlaştırılmış ders saatleriyle 5-7 hafta sürer ve sınav haftası ile son bulur.
MADDE 12 – (1) Bir eğitim-öğretim yılı dönem sonu sınavları hariç her biri on dört haftalık iki dönemden oluşur.
MADDE 6 – (1) Eğitim-öğretim yarıyıl esasına göre yapılır. Her akademik yıl güz ve bahar olmak üzere iki yarıyıldan ve her yarıyıl en az 14 hafta (en az yetmiş iş günü) dan oluşur.
MADDE 7 – (1) Üniversitede eğitim-öğretim, sınıf geçme veya ders geçme esaslarına göre yapılır. Ders geçme esası uygulanan birimlerde eğitim-öğretim dönemi, güz ve bahar yarıyıllarından oluşur. Her bir yarıyıl en az 70 iş gününden oluşur.
Üniversitede de lise gibi hafta içleri ders vardır. Ama haftanın 5 günü ders olacak diye bir zorunluluk yok. Zorunlu dersler ve seçmeli dersler okulunuzun belirlediği gün ve saatlerde olur. Zorunlu dersleri seçmeme gibi bir lüksünüz olmadığı için o gün ve saatte okula gelmek zorundasınız.
İlgili 35 soru bulundu
Üniversitenizde devam zorunluluğu var mıdır? Üniversitemizde eğitim-öğretimde derslere devam zorunluluğu vardır. Öğrenciler teorik derslerin %70'ine, uygulamalı derslerin %80'nine devam etmek zorundadır. Öğrenciler derslere, uygulamalara ve sınavlara katılmak zorundadır.
Bütün üniversiteler ilk hafta oryantasyon yapar. Yani yeni kayıt yapmış öğrencilerin üniversiteye alıştırma süreci anlamına geliyor. Oryantasyon sürecinde bütün öğretmenler ve dersler gösterilip, okul gezdiriliyor. Tıp Fakülteleri ilk hafta ders işliyor ve yoklama da alıyor.
Ne kadar sürede mezun olmam gerekir? (1) Öğrencilere öğrenimlerini tamamlamaları için tanınan program süresi, yabancı dil hazırlık sınıfı hariç, 2 yıllık ön lisans programları için 4 yarıyıl/2 yıl; 4 yıllık lisans programları için 8 yarıyıl/4 yıl; 5 yıllık lisans programları için ise 10 yarıyıl/5 yıldır.
Azami süreler ise öğrencinin kayıt yaptırdığı dönemden başlamak üzere önlisans programları için 8 yarıyıl, lisans programları için 14 yarıyıldır. Öğrenci, azami süreler boyunca öğrencilik haklarından yararlanır.
öğrenim süresi iki yıl olan önlisans programlarını azami dört yıl, öğrenim süresi dört yıl olan lisans programlarını azami yedi yıl, öğrenim süresi beş yıl olan lisans programlarını azami sekiz yıl, öğrenim süresi altı yıl olan lisans programlarını azami dokuz yıl içinde tamamlamak zorundadırlar.
Güz dönemi birinci dönemi ifade ederken bahar dönemi ikinci dönemi ifade etmektedir. Güz dönemi genellikle Eylül ya da Ekim aylarında başlarken Ocak ya da şubat aylarında sona ermektedir. Bu her üniversitede farklı aylarda ya da günlerde olabilir. Güz dönemi bitince ara tatil gelir ve bu süreç tatil dönemini kapsar.
Ülkemizde lisans ve ön lisans düzeyinde eğitim veren üniversiteler bir yıllık zaman dönemini iki ayrı dönem halinde tamamlamaktadır. Bu dönemler bahar dönemi ve güz dönemi olmak üzere iki tanedir. Ayrıca ilave olarak bütünleme ve yaz dönemi uygulayan üniversitelerde bulunmaktadır.
Bu kapsamda yaklaşık olarak I. dönem 4 ay, II. dönem ise 5 ay olarak tanımlanmıştır.
Periyotlar arası tatil yok. Dönemler arasında da 25 ya da 30 günlük bir tatil oluyor. YDMS(Yabancı Dil Muafiyet Sınavı)'ye girme hakkı kazanıp girmek istersen 25 gün. Üniversiteler MEB'e bağlı olmadığı için son dediğin uygulanmıyor.
Üniversitelerde yeni eğitim yılının Eylül ayının son haftalarına doğru başlaması bekleniyor. 2022-2023 eğitim-öğretim yılı 12 Eylül tarihinde başlayacak ve 16 Haziran 2023 tarihinde sona erecek. 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında yarıyıl tatilini ise 23 Ocak-3 Şubat 2023 tarihleri arasında planlanıyor.
d) Bir yarıyılda yarıyıl not ortalaması en az 2.00 olan öğrenciler başarılı sayılırlar. Bu durumda eğer varsa şartlı başarılı not aldıkları derslerden de başarılı sayılırlar. Fakat başarısız oldukları dersleri açıldıkları ilk yarıyılda tekrar alırlar.
Üniversitede sınıfta kalma durumu yok ancak o döneminin ortalaması 1.80'nin altında olduğu zaman bir sonraki döneminden ders alamıyorsun.
Soru: Kaç dersten başarısız olursam okulum uzar? Cevap: İki durumda öğrencinin dönemi uzayabilir.Durum1: Bir yarıyılda 11 ve üzeri AKTS (Kredi) lik derslerden FF veya FG notu ile başarısız olan öğrencilerin 1 yarıyıl okulu uzar.
Türkiye'de başka hiçbir üniversitede uygulanmayan bu farklı dönem düzeninin amacı öğrencilerimizin lisans derecelerini almadan önce elde edecekleri iş deneyiminin süresini artırmaktır. Tüm öğrencilerimiz mezun olmadan önce 3 defa ortak eğitime gider ve 1 yıla yakın iş deneyimiyle mezun olur.
Ön lisans, iki yıllık bir üniversite derecesidir. Bu derece, lise diploması ile lisans derecesi arasında yer alır. Üniversiteler tarafından verilen bir akademik unvan olan ön lisans derecesi, lisans eğitiminin ilk bölümü ve ortaöğretim programlarının devamı olarak da kabul edilir.
Üniversitede Bir Yarıyıl Ne Demektir? Türkiyede üniversitede okunan bir akademik yıl, iki yarıyıldan oluşur. Yani "yarıyıl", bir eğitim yılının yarısı anlamına gelir.
Bizim üniversite de dersler 1 saat 30 dakikadır.(çoğu üniversite de böyle diye biliyorum) 1.öğretimler için ders 9'da başlar genelde 3'te biter. Bazı günler sabah ilk dersin ya da son dersin olmayabilir. Bazı günler de sadece 1 dersin olabilir. Biraz da programa bağlı gidince daha detaylı öğrenirsin.
Öncelikle hoca geldiğinde sakın ayağa kalkmayın, üniversitede öğrenci ve öğretim kadrosunun eşitliği söz konusudur. Bilgiye ve tecrübeye saygı duyulur elbette, ancak bunun ifadesi ders öncesi ayağa kalkmak değildir.
MADDE 12 – (1) Bir ders saatinin süresi elli dakikadır. (2) Dersler; zorunlu ve seçmeli olmak üzere iki türlüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri