If'de olduğu gibi, unless'den sonra bir 'present tense', 'past tense', veya 'past perfect tense' gelir (hiçbir zaman 'conditional' gelmez). Unless tüm şartlı cümle tiplerinde if...not yerine kullanılır. Unless kullanılan cümlelerde cümle sırası önemli değildir.
Unless = If not
Unless anlam olarak “if not” ile aynı anlama sahip olup, anlamca “eğer … olmazsa” kalıbını ifade eder. Bu kalıplarda hiç bir zaman “conditional” kullanılmazken, unless'in kullanım yerinin bir önemi yoktur. Örnek : Unless she practiced very hard, she wouldn't be in the volleyball team.
İngilizce bağlaçlar Türkçede de olduğu gibi cümle içerisinde önemli konuma sahiptirler. Bu bağlaçlardan birisi de “unless” kelimesidir.
Unless çoğunlukla type 1 ile ve olumsuz cümlelerde kullanılır. Örnek: You can't get a job unless you've got experience. = Tecrüben olmazsa bir iş bulamazsın. Örnek: Most wild animals won't attack unless they are provoked.
Yukarıdaki örneklerde de dikkat ettiyseniz ''unless'' den sonraki cümle olumlu olduğu halde olumsuz bir anlam veriyor. Bu olumsuzluk anlamını ''unless'' cümleye katmaktadır. Yukarıdaki cümleleri tamamlarsak; - Unless you come, I won't go. (Sen gelmedikçe, ben gitmeyeceğim.) - Unless you phone me, I won't wait for you.
İlgili 21 soru bulundu
Eylemin gerçekleştiği ve yüklemin -mez - maz eklerinden birini almadığı cümlelere olumlu cümle denir. Bu tür cümleleri olumsuz tümcelerden ayırt etmek için yükleme ne oldu ya da ne yaptı sorusu sorulur. Eğer cümledeki eylem ya da oluş gerçekleştirilmemişse o cümle olumsuzdur.
Either olumlu bir anlama sahipken (asıl anlama bir değer katar), neither olumsuz bir anlama sahiptir.
'Type 2 conditional' olası olmayan veya varsayımsal bir şartı ve bu şartın olası sonucunu belirtir. Bu cümleler gerçek durumlara dayalı değildir. 'Type 2 conditional' cümlelerde, zaman şu an veya her zaman ve durum varsayımsaldır.
If clause: Type 0
Type 0 ile cümle kurmak istiyorsanız “If” dedikten sonra koşulunuzu simple present tense ile belirtmeli, sonrasında ise bu koşulun sonucunu da yine aynı şekilde herhangi bir yardımcı fiil kullanmanıza gerek kalmadan simple present tense ile kurmalısınız.
Conditionals cümlelerinde belli bir olayın gerçekleşmesi şartı ile, başka bir olayın gerçekleşeceğini belirtiriz. Bu şartların ve sonuçların arkasındaki anlam ve zaman farkları karşımıza farklı tiplerde Conditionals cümleler olarak çıkar.
Time conjunctions yani zaman bağlaçları (when, while, as, just as, as soon as, by, by the time vb.) İngilizcede en sık kullanılan bağlaçlar grubundadır.
Burada “ if ” bağlacı yerine “ when/whenever ” bağlaçları da kullanılabilir.
Since, for kelimesinin aksine sadece Perfect Tense ile kullanılarak ve temelde “-den beri” anlamını taşır. Olayın ne zaman başladığının anlatıldığı yani eylemin bir zaman diliminde geçtiği cümleler için kullanılır. She has lived here since she was a child – O çocukluğundan beri burada yaşıyor.
“Although” ise cümle başında veya ortasında kullanılabilir ancak arkasından virgül konulmaz.
Simple present tense cümle kurarken, “o” anlamını veren tekil zamirlerde (he, she, it) fiillere “s” ya da “es” eklerini ekliyoruz. Örneğin, he works, she plays, it breaks gibi. Sonu “s” ile biten fiillerde “es” kullanıyoruz. Örneğin “it hisses, she kisses” gibi.
'Past perfect' kipi şu andan önceki bir zamandan önce olan bir zamanı ifade eder. Geçmişte bir olayın başka bir olaydan önce gerçekleştiğini açıklamak için kullanılır. Hangi olayın ilk önce belirtildiğinin bir önemi yoktur - zaman kipi hangisinin önce gerçekleştiğini açıklığa kavuşturur.
Future perfect tense “-e kadar” anlamını veren “by”, “by the time” zarfları ve “when” ifadesiyle kullanılabilirler. “By the time” yan cümleyle kullanılırken, “by” zaman belirten bir kelimeyle birlikte kullanılır.
İşin özünde hatırlaman gereken şey şu: Could, geniş zamanda veya gelecek zamanda gerçekleşebilecek veya yapılabilecek bir şeyi anlatır. Geçmiş zamanda ise bir yetenek veya beceri belirtir. Would, belli şartlar altında olabilecek bir şeyi anlatır veya geçmiş zamanda konuşulduğunda, eskiden yapılan bir eylemi anlatır.
'Type 3 conditional' geçmişteki imkansız bir şartı ve bu şartın olası sonucunu belirtir. Bu cümleler tamamen varsayımsalı ve gerçek dışıdır, çünkü bu şartın veya sonucunun varolması için artık çok geçtir. 'Type 3 conditional' cümlelerde her zaman bir pişmanlık iması bulunur. Gerçek, cümlenin ifade ettiğinin tersidir.
Gerçek olmayan bir durumun olası sonucu olan sonuçlanmamış veya devam eden bir eylem veya durum belirtir.
Gramer olarak “neither… nor…” kullanımı olumsuz anlam içermektedir. Bu yüzden ayrıca “not” kullanılmaz. Anlam doğrudan olumsuzdur.
both, iki şey için kullanılır ve "her ikisi de" demektir. either, iki şey için kullanılır ve "ikisinden biri" demektir. neither, iki şey için kullanılır ve "ikisinden hiçbiri" demektir.
Zamir olarak görev aldıklarında, Either 'biri ve diğeri' anlamına gelirken 'Neither' 'ne biri ne de diğeri' anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri