Alüminyum pasivasyon tabakası nedeniyle yüksek oksidasyon ve korozyon direncine sahiptir. Alüminyum oksitlendiğinde, yüzeyi beyazlaşacak ve bazen çukurlaşacaktır. Bazı aşırı asidik veya baz ortamlarda, Alüminyum felaket sonuçlarla hızlı bir şekilde paslanabilir.
Alüminyum, özellikle hafifliği ve sağlamlığı nedeniyle birçok uygulamada tercih edilen bir materyaldir. Yoğunluğu, çeliğin sadece üçte biri olan bu metal, aynı zamanda oldukça dayanıklıdır. Bu iki özellik bir araya geldiğinde, alüminyum, mükemmel bir mukavemet-ağırlık oranına sahip bir malzeme oluşturur.
Alüminyum ve Çelik Karşılaştırma
Paslanmaz çelik demir, krom, nikel, manganez ve bakırdan yapılmıştır ve korozyona karşı direnci fazladır fakat alüminyum, yüksek oksidasyon ve korozyon direncine sahip olduğu için aşırı asidik ve baz ortamlarda hızlı bir şekilde paslanma gösterebilir.
Güç açısından, çelik tartışmasız kazanır. Yoldaki otomobil ve kamyonların büyük çoğunluğu bu nedenle çelik çerçevelere sahiptir. Alüminyumdan daha güçlü ve daha dayanıklıdır, bu da onu otomotiv ve benzer uygulamalarda tercih edilen seçenek haline getirir.
Hafif ve Sağlam
Alüminyum, hafif bir elementtir. Çeliğin yaklaşık üçte biri kadar ağırlığa sahip çok hafif bir metaldir. Alüminyumun hafif olması, üretim maliyetlerinin azalmasını sağlar. Alüminyum ayrıca yüksek süneklik özelliğine sahiptir.
İlgili 26 soru bulundu
Alüminyum, evlerde kullanılan, özellikle mutfakta geniş bir kullanım alanına sahip olan bir malzemedir. Ancak alüminyum eşyalar doğru bir şekilde temizlenmediği takdirde, kısa sürede kararmaya başlar. Ayrıca renginin solması da sık sık yaşanan durumlardan biridir.
Normal sağlıklı insanlarda alüminyum böbrek yolu ile vücut dışına atılmaktadır. Kronik böbrek yetmezliği olan dializ hastalarında serum alüminyum seviyesi 30 µg/L seviyesine çıkabilmektedir. Alüminyumun çözünür mineral tuzları ve organik türevleri oldukça irritandır.
Alüminyum korkulukların en çok tercih edilen modeli yuvarlak boru şeklinde olanıdır. Montajının daha kolay olması, bununla beraber fiyatınında daha düşük tutulması buna sebep gösterilebilir. Fakat ahşap tutamaklı ve camlı olarak kullanma seçenekleri de mevcuttur. Alüminyum korkuluklar kesinlikle paslanmazdır.
Ağırlık açısından kıyaslandığında, 7075 alüminyum, 6061 alüminyumdan daha yüksek mukavemet-ağırlık oranlarına sahiptir. Bu nedenle 7075 alüminyum, 6061 alüminyuma tercih edilir, çünkü üstün kullanım ve daha fazla savaş menzili için hafif çerçeveler oluşturabilirler.
En iyi iletken: Alüminyum
Alüminyumun iletkenliği bakırın iletkenliğiyle karşılaştırıldığında %39'luk bir kayıp söz konusudur. Ancak buna karşılık olarak alüminyumun avantajı, bakırdan %70 daha hafif olmasıdır. Yani aynı elektrik direncine sahip bir alüminyum tel, bakır telden iki kat daha hafiftir.
Alüminyum, yumuşak ve hafif bir metal olup mat gümüşümsü renktedir. Bu renk, havaya maruz kaldığında üzerinde oluşan ince oksit tabakasından ileri gelir. Alüminyum, zehirleyici ve manyetik değildir.
Kararan alüminyum nesneleri sıcak sabunlu su ile yıkayarak başlayabilirsiniz. Yumuşak bir sünger veya bez kullanarak yüzeyi nazikçe temizleyin. Limon suyu ve tuz karışımı, alüminyum yüzeylerin kararmasını gidermede etkili olabilir.
Korozif ortamlarda alüminyumun yüzeyi bir oksit tabakası ile kaplanarak, alüminyumun korozyona dayanıklılığını sağlar ve bu özelliğinden dolayı alüminyum pek çok korozif ortamda kullanılabilir. Alüminyumun, sıcak ve soğuk şekillendirilebilme kabiliyeti iyidir.
Kolaylıkla dövülebilir, makinede işlenebilir ve dökülebilir. Çok üstün korozyon özelliklerine sahip olması, üzerinde oluşan oksit tabakasının koruyucu olmasındandır. Elektrik iletkenliği %64,94 IACS'dir (saf Al, 2 °C'de). Erime sıcaklığı 660 °C, kaynama sıcaklığı ise 2519 °C'dir.
Alüminyum tipik olarak paslanmaz çelikten daha ucuzdur. 5. İşlenebilirlik. Alüminyum oldukça yumuşaktır ve kesilmesi ve biçimlendirilmesi kolaydır.
Alüminyum, paslanmaz çeliğe kıyasla çok iyi bir elektrik iletkendir. Mukavemet açısından, Paslanmaz çelik, Alüminyumdan daha güçlüdür. Paslanmaz çelik, nötr kimyasal bileşimi nedeniyle gıdalarla daha az reaktiftir. 304 Paslanmaz çelik , tezgah üstü ve gıda saklama kapları gibi pişirme uygulamaları için daha uygundur.
Total Materia veritabanı tüm dünyadaki 30,000'den fazla alüminyum sınıflandırılmasını barındırmaktadır Kimyasal bileşenler, mekanik ve fiziksel özellikler, çapraz-referanslar ve daha fazla birçok özellik, tek tıklama ile temin edilebilmektedir.
Özgül ağırlığı düşük olan alüminyum bakıra göre yaklaşık olarak yarı yarıya daha hafiftir.
Paslanmaz çelik ve krom ile karşılaştırıldığında, alüminyum çok daha uygun maliyetli bir çözümdür. Yani bir bütçeniz varsa, alüminyum mobilya ayakları iyi bir seçenek olabilir. Diğer metaller kadar dayanıklı olmasa da, alüminyumun birçok faydası vardır.
Alüminyum, mükemmel işlene bilirlik özellikleri olan hafif, gümüşi, paslanmaya karşı dirençli bir metaldir—oksijen ve silisyumdan sonra en çok rastlanan (en çok bilinen) elementtir.
Alüminyum derin tencere, daha kalın ve daha derindir. Bu nedenle daha büyük porsiyonlu yemekler, güveç ya da kavurmalar için idealdir. Alüminyumun hızlı ısı iletimi sayesinde, yemeklerin hem hızlı hem de eşit bir şekilde pişmesi mümkündür.
Döküm sektöründe, demir ve çelik gibi malzemelere göre alüminyum daha yaygın bir şekilde kullanılır. Buna karşın alüminyumun, demir ve çelik gibi malzemelere karşı zayıf bir noktası da vardır. Buda sıcaklık dayanımıdır. Alüminyum döküm sıcaklığı 600-800°C derecelerde seyreder.
Alüminyum tencere 50 cm ebatındaki ürünler salça ve sos yapımında aynı zamanda da kamplarda kullanılır. Alüminyum tencere 60 cm boyutunda bulunan ürünler konservelik domates ya da biber yapımı için ideal olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri