📌Barbaros Hayreddin Paşa çok sayıda denizci yetiştirmiş olup, bunların en ünlüleri; Turgut Reis, Salih Reis, Piri Reis, Murat Reis, Seydi Ali Reis ve Kılıç Ali Reis'tir.
Barbaros, Hızır Reis, Barbarossa… Akdeniz'de 1500'lü yıllarda bu isim tek bir kişiyi ifade ederdi: Barbaros Hayreddin Paşa. Osmanlı'nın ve Türk tarihinin en büyük denizcisi, Akdeniz'in fatihi ve Osmanlı'nın deniz hâkimiyetini sağlayan büyük denizci.
Tarihte bilinen ilk Türk denizci Çaka Bey'dir. Çaka Bey, Çağa Bey olarak da bilinmektedir. Denizci olduğu zamanlarda hem Selçuklu komutanı olmuş hem de Selçuklu'nun denizlerde ki hakimiyetini sağlamıştır. Çaka Bey'in tam olarak doğum tarihi bilinmese de 1092 yılında öldüğü bilinmektedir.
Eğitim ve öğretimiyle bir donanma oluşturulan ve bizzat komuta ederek başarı sağlayan Mürsel Alp bir Türk Büyüğü, Bir Derya Beyi, Kaptan-ı Derya ve ilk Osmanlı Türk Denizcisidir.
İlgili 30 soru bulundu
Devrem, aynı dönemde askerlik yapmaya başlamış olan kişilerin birbirlerine hitap şeklidir. Genellikle erler ve onbaşılar birbirine bu şekilde hitap eder. Denizciler ise birbirine devrem yerine kura şeklinde seslenir. Devrem kelimesiyle eş anlamlı olan tertip sözcüğü de askerlerin en sık kullandığı kelimelerden biridir.
📌Barbaros Hayreddin Paşa çok sayıda denizci yetiştirmiş olup, bunların en ünlüleri; Turgut Reis, Salih Reis, Piri Reis, Murat Reis, Seydi Ali Reis ve Kılıç Ali Reis'tir.
Beyliğin kurucusu, Germiyanoğulları ordusunda subaşı olan Mübârizeddin Gazi Mehmed Bey'dir.
Çaka Bey, Bizans ile Peçenekler arasındaki mücadeleden de faydalanarak 1081 yılında Bizans'ın elindeki Smirni'yi, yaklaşık 8.000 askeriyle ele geçirdi. Buradaki Rum ustaları kullanarak 40 parçalık bir donanma oluşturdu.
Osmanlı devletinin ilk deniz komutanı Karamürsel Bey olup ilk deniz savaşı da Venediklilerle yapılan Çalıbey Savaşıdır. Osmanlıda deniz askerine Levent denirken deniz subaylarına Piyale, Patrona, Kapudane ve Kaptan-I Derya gibi isimler verilmiştir.
Coğrafya ve harita uzmanı ünlü Türk denizci Piri Reis'in 1513¨te çizdiği Afrika, Amerika ve Güney Kutbu'nu gösteren harita, ortaya çıkarıldığı 1929 yılında ortalığı karıştırdı. Çünkü Güney Kutbu'nun keşfi, haritanın çizilmesinden çok sonra, yani 1818¨de gerçekleşmişti.
Gerçek anlamda denizciliği ilk başlatan ve bu mesleği savaşmak için değil, ticareti geliştirmek için yapan Fenikeliler olmuştur. Fenikelilerden önce insanlar ağaç parçalarının suda yüzdüğünü görebiliyorlardı ve suya düştüklerinde bunlara tutunup suyun yüzeyinde kalabileceklerini biliyorlardı.
BİRİNCİ ZABİT (İKİNCİ KAPTAN – EFENDİ KAPTAN):
Geminin emniyetli yükleme / taşıma / tahliye operasyonlarından sorumludur. ISPS Kodu gereğince gemide bulunması gereken 'Gemi Güvenlik Zabiti', çöp yönetimi gereği 'Çevre Kontrol Zabiti' ve geminin disiplin amiridir.
Vasco da Gama (yaklaşık 1460-1524). 1497-98'de Hindistan'a yelken açan ünlü Portekizli kaşif. Avrupalıların on yıllardır yapmaya çalıştıkları Asya'ya giden bir deniz yolunu bulmayı başardı.
Piri Reis, denizcilik alanında zamanının en önemli bilim adamları arasında yer aldı. Ana dili dışında Rumca, İtalyanca, İspanyolca ve Portekizce bilen Piri Reis, dünya haritasını hazırlarken, bu dillerden istifade ettiğini ve eserlerden yararlandığını yazdı.
Çaka Beyliği: İlk Türk denizcisi olan Çaka bey tarafından, İzmir civarında kurulan bu beylik aynı zamanda denizcilik faaliyeti gösteren ilk beyliktir.
Saltukoğulları: Anadolu'da kurulan ilk Türk beyliği olan Saltukoğulları Ebu Kasım tarafından kurulmuş, 1200'lü yıllarda Süleyman Şah tarafından yıkılmıştır.
1- Saltuklu Beyliği:
1072 yılında kurulan Saltuklu Beyliğinin en önemli özelliği Anadolu'da kurulan ilk beylik olmasıdır. Başkenti Erzurum olan Saltukluların kurucusu Malazgirt Savaşının zaferle sonuçlanmasında önemli rol oynayan Emir Kasım Saltul Bey'dir.
Muhiddin Piri ya da meşhur ismiyle Piri Reis. Teknolojinin henüz gelişmediği zamanlarda dünya haritasını gerçeğe en yakın çizmiş bilgin denizci. Osmanlı Donanması'nda hem seferlere katılıp hem de denizcilik alanında eserler yazan devrin büyük alimi.
Denizci, ticari ve amatör anlamda denizcilik işiyle uğraşanlara denir. Denizci (Bahriyeli) ise yakın anlamlı olmakla birlikte askeri anlamda denizcilikle uğraşanlara verilen addır.
Denizci cumhuriyetler (İtalyanca: Repubbliche marinare) İtalya'da Orta Çağ'da ortaya çıkan ve gelişen şehir devletlerini tanımlar. Bunlardan en bilinenleri Pisa, Ceneviz ve Venedik'tir.
Denizci asker iç çamaşırı renkleri ise, askeri yeşil denen nano yeşil renkte olması gerekir. Bu alanda askerlik yapacak kişilerin iç giyimleri yeşil renk, çorapları ise tıpkı havacılarda ki gibi siyah renk olmalıdır. Jandarma asker iç çamaşırı rengide nano yeşil olmalıdır.
* Askeri gemilerin yakınımızdan geçmesi durumunda (milliyeti ne olursa olsun) selam verilir. Selamlama bayrağın mezestresi şeklinde olur. Tipi boyu ne olursa olsun sivil gemi askeri gemiyi selamlar. Sivil gemi bayrağını mezestre eder ve bekler.
Gerek donanmadaki denizciler, gerek korsanlar, iskorbüte yakalanmamak için 'grog' denen bir içki içerlerdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri