Durak, “Düşünürümüzün tam künyesi: Ebu Nasr Muhammed ibn Muhammed ibn Tarhan ibn Uzluğ el-Fârâbî et-Türkî'dir.
Siyasi, idari ve sosyal düşünce temsilcilerinin ele alındığı ilk ciltte Sadık Rıfat Paşa, Ahmet Cevdet Paşa, Tunuslu Hayreddin Paşa, Namık Kemal, Ali Suavi, Said Halim Paşa, Ahmet Ağaoğlu, Ziya Gökalp, Yusuf Akçura, Prens Sabahaddin, Mehmet İzzet gibi düşünürler yer almaktadır.
İlk ve en büyük İslam filozofu olarak kabul edilen Ebu Yusuf ibn Yakub ibn İshak ibn Sabbah ibn İmran ibn İsmail ibn el-Eş'as ibn Kays Al-Kindi'nin (801-873) yaşadığı dönem, ilk on Abbasi halifesine denk düşer ve Bağdat'ın altın çağıdır. Kendisine, 'Arapların Filozofu' anlamına gelen Feylesufu'l-Arab da denir.
İlgili 27 soru bulundu
Kindi (ö. 870), Fârâbî (ö. 950), Amiri (ö. 992) İbn Sînâ (ö. 1037), İbn Miskeveyh (ö. 1030), İbn Bacce (ö. 1138), İbn Tufeyl (ö. 1185) ve İbn Rüşd (ö. 1198) gibi klasik dönemin büyük filozofları İslâm felsefesinin başat akımı olan Meşşai/Peripatetik geleneğe mensuptur.
Gezgin Filozof Uluğ Nutku. Mustafa Günay (Ed.). İstanbul: Çizgi Kitabevi, 2020.
Dr. Uluğ Nutku (1935, Zara, Sivas - 2014, Mersin), Türk felsefeci ve akademisyen.
İslâm düşünce tarihinin önemli şahsiyetlerinden biri olan Kindî, Bağdat Akademisi'nde yetişen ilk filozoftur. Kindî, filozof olduğu kadar bir fizikçi, bir mühendis, bir matematik bilginidir. O, bu niteliğiyle -S. H. Nasr'ın dediği gibi- filozof bilimciler okulunun ilk kurucuları arasında yer alır.
Hypatia (Yunanca: Υπατία; 370–415) Yunan filozof, matematikçi ve astronomdur. İskenderiye Kütüphanesi'nde felsefe, matematik ve astronomi üzerine dersler vermiştir. Yeni Platonculuk öğretisine bağlı olan Hypatia, Atina Akademisi'nin Eudoxus'ün başını çektiği Matematik geleneğine üye idi.
Farabi: Ünlü Türk filozofu ve bilgini (870-950). Türkistan'da Farab bölgesinde doğan Farabî'nin asıl adı Ebu Nasr Muhammet'tir. Doğum yerinden dolayı Farabî adıyla anılır.
Öz. Cumhuriyetin ilk kadın felsefecilerinden olan Semiha Cemal Hanım, 1905'te doğmuş ve 1936 vefat etmiştir. Telif edebi-felsefi eserleri ve tercümeleri vardır.
Kurucusu büyük Kürt Filozof Şihabeddin Sühreverdi'dir. Bu yazı serisinde öncelikle Şeyhü'l İşrak'ın hayatını, ikinci aşamada felsefi yapısını üçüncü aşamada ise önemli gördüğümüz bazı felsefi metinlerinin analizini ele alacağız.
Okuyucular bu bölümde Thales, Prieneli Biras, Anaksimandros, Anaksimenes, Anaksagoras, Efesli Herakleitos, Ksenofones, Miletli Aspasia, Sinoplu Diogenes, Ereğlili Herakleides, Aristotoles, Efesli Zendotus, Tyanalı Apollonius, Epiktetos, Samsatlı Lukianos ve Bergamalı Galen'in hayatı, eserleri ve felsefesi üzerine ...
Bu dönemin en önemli temsilcileri Sokrates, Platon ve Aristoteles'tir. Bu dönemde oluşan filozof kadrosu ileride gelişecek olan birçok bilim dalına öncülük etmişlerdir.
Yeni doğa biliminin düşünce ve görüşlerini çok iyi bir şekilde kavrayan ve en açık şekliyle ifade eden ilk filozoflar Francis Bacon ve René Descartes olmuştur. Her iki filozofunda doğru bilgiye ulaşabilmek için mutlaka doğru bir yönteme sahip olmak gerektiği düşüncesi modern felsefe açısından oldukça önemlidir.
Felsefeyi Miletli Thales'in başlattığına ve ilk filozof olduğuna dair yerleşik bir gelenek söz konusudur; bununla birlikte, felsefe kendine özgü belirlenimler kazanıp kendini belirlemesini sağlayan belli bir gelişme sürecinin ürünüdür ve bu bakımdan birçok filozofun emeğine gerek duymuştur.
Ahlak felsefesi filozofları ilk olarak Platon ve Sokrates olarak bilinir. Diğer filozoflar ise Gazzali, İbn Tufeyl ve İbni Arabi'dir.
Kindî veya tam adıyla Ebu Yusuf Yakub bin İshak el-Sebbah el-Kindî (Arapça: أبو يوسف يعقوب بن إسحاق الصبّاح الكندي; d. 801, Basra - ö. 873, Bağdat), felsefe, tıp, matematik astronomi, ilahiyat, psikoloji, fizik, kimya ve müziğe kadar pek çok bilim dalında eser yazan Arap bilim insanı.
Mevlânâ (1207-1273) işte bu gruptan, yani Bağımsız Filozoflar'dan biriydi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri