Haftada en az 2-3 kez balık tüketmek unutkanlığı önlemek adına oldukça etkili olacaktır. Somon, ton balığı, uskumru gibi balıklar, omega 3 içeren balıklar arasında başta yer alıyor.
Omega 3 yağ asidi kaynağı yağlı balıklar, hafızayı geliştirmede ve beyin gücünü artırmada en önemli besin öğelerinin belki de başında yer alır. Omega 3 yağ asitleri, sinir hücreleri arasındaki elektrik sinyalini teşvik ederek beynin daha iyi ve hızlı şekilde iletişim kurmasını sağlar.
Beyin büyük miktarda EPA ve DHA içerir ve bunlar öğrenme, hafıza ve görme için çok önemlidir. DHA, en uzun zincire sahip olan omega-3 yağ asididir. DHA ayrıca beyindeki kan akışına yardımcı olur ve beyin dokusunu bakteri ile toksinlerden korumak için kan-beyin bariyerini kapalı tutmaya yardımcı olur.
İlgili 39 soru bulundu
Somon. Uzmanlar haftada en az iki kere balık tüketilmesi gerektiğini belirtir. Özellikle somon beyin için çok faydalıdır. Beynin yaklaşık %60'ı yağdan oluşur ve bunun içinde omega 3 geniş yer tutar.
Somon, hamsi, istavrit, sardalya gibi balıkların zeka gelişimine katkısını düşününce işi eğlenceli hale getirmek ailelere düşüyor. Balık eti, bol miktarda A, D, K ve B grubu vitaminler (B1, B2, B6, B12) içermektedir. Ayrıca balık iyot, fosfor, kalsiyum, çinko, bakır, selenyum gibi vitamin ve minerallerden de zengindir.
Bu yüzden balık gibi omega 3 bakımından zengin içerikli besinler tüketmek unutkanlık için faydalı olacaktır. Haftada en az 2-3 kez balık tüketmek unutkanlığı önlemek adına oldukça etkili olacaktır. Somon, ton balığı, uskumru gibi balıklar, omega 3 içeren balıklar arasında başta yer alıyor.
İbrahim Saraçoğlu Unutkanlık için Havuç Kürü. Unutkanlığa karşı taze sıkılmış havuç suyu birebirdir.
Unutkanlık bazı sebeplerden dolayı geçici olarak görülebilir. Bunların yanında aşırı unutkanlığın temelinde vitamin eksiklikleri, hormon dengesizlikleri yatabilir. Yaşın ilerlediği durumlarda ise Alzheimer ya da demans olarak ortaya çıkar ve aşırı unutkanlığa sebep olur.
Kırmızı meyveler, E ve D vitamini, ananas, havuç, yeşil çay, bitter çikolata, kırmızı ve beyaz et, ceviz ve balık tüketimi hafızanızı güçlendirmeye yetiyor. Sıralanan besinlerin tüketiminin yanı sıra; ilgili besinleri tüketme sıklığınız ve tüketim miktarınız da büyük önem taşıyor.
Balık Tüketin
Özellikle, yağlı balıklar hafızayı güçlendirici, konsantrasyonu arttırıcı, unutkanlığı önleyici ve aynı zamanda alzheimer hastalığı riskini düşürücü omega-3 bakımından oldukça zengindir. Somon, sardalye, uskumru ve ton balığı bu konuda iyi seçimlerdir. Haftada en az 2 – 3 kez balık yemeyi ihmal etmeyin.
Beyin için Omega-3 Yağ Asidi
Omega-3 yağ asidi, beynin hacmini artırır. Hafızayı, sinir iletim hızını artırır ve etkili enerji temini sağlar.
İçinde 1,8 sineol olan okaliptus, nioli, biberiye, defne gibi yağlar hafızayı açar. Ancak burada hafıza açıcıların şahı olan gül yağını da unutmamak gerek. Özel eğitime ihtiyacı olan çocuklarda özellikle etkili bulunmuş.
Unutkanlık sebepleri arasında stres, kaygı bozuklukları, bazı sinir sistemi hastalıkları ve çeşitli hormonal değişiklikler sayılabileceği gibi özellikle bazı vitamin veya minerallerin vücutta yeterli miktarda bulunmaması da önemli yer tutar. Bu vitaminler arasında bu anlamda en önemlisi B12 vitaminidir.
Biberiye çayı hafızayı güçlendirip konsantrasyonu artırır. Biberiye çayı unutkanlığın azalmasına yardımcı olur. Yaşa bağlı zihinsel sorunlara iyi gelir.
Nar, portakal, greyfurt, çilek gibi meyvelerin günlük olarak en az 2 porsiyon tüketilmesi beyin hücrelerinin korunmasına ve unutkanlığın engellenmesine yardımcı olacaktır. Elma. Antioksidan özelliği olan elma unutkanlığa karşı koruyucudur. HANGİ VİTAMİN UNUTKANLIĞA İYİ GELİR?
E vitamini yönünden zengin olan badem, beyindeki yaşlanmaya yavaşlattığı gibi beyin gelişimi ve sağlığı için birçok elementi de içermektedir. Bademin yanı sıra ceviz, fındık, kaju, yer fıstığı, ay çekirdeği, susam, keten tohumu da beyin sağlığı açısından tüketilmesi gereken gıdalar arasındadır.
Cevizin en çok fayda sağladığı organlardan biri beyindir. Beyin sağlığını koruyarak hafızayı güçlendirici etkisi bulunan ceviz diğer yandan kalp sağlığını korumasıyla da bilinir.
Nootropikler veya nootropik ilaçlar (halk arasında beyin dopingi ve zeka artırıcı olarak da bilinir), sağlıklı bireylerde dikkat, hafıza, yaratıcılık ve motivasyon gibi zihinsel fonksiyonları artırmaya yönelik kullanılan çeşitli ilaç ve gıda takviyelerine verilen ortak ad.
C vitamini içeren çilek, kivi, portakal gibi meyveler ve E vitamini içeriği yüksek badem, ceviz, fındık gibi besinler, enerji vererek zihni açarlar. Enerji değeri yüksek besinler yerine besin değeri yüksek besinler tercih edilmelidir.
Yunus: Çok hareketli ve oyuncu bir yapıya sahiptir. Yunus balıkları insanlarla iletişimi en kuvvetli olan balık çeşitleri arasında yer alıyor. Bu alanda yapılan son araştırmalar sonucunda yunusların denizlerde yaşayan en zeki canlı türü olduğunu da ispatlandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri