Balığı sütle marine etme
İlk kez gören herkesi şaşırtacak olsa da aslında süt ve balık bir araya gelebilir, hem de çok lezzetli bir şekilde. Yalnız baştan uyarmış olalım, hem balığınızın hem de kullanacağınız sütün çok taze olduğundan emin olmalısınız.
I çay bardağı süt, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, I çay kaşığı kişniş,1 çay kaşığı kimyon, 3 diş ince doğranmış sarımsak çırpılarak balıklara yedirilir. Sirke/Soya sosuyla marine: Siyah etli balıklar için kullanılması tavsiye edilir.
Bir sos tavasında zeytinyağı ile birlikte sarımsak ve soğanları kavurun. Doğradığınız acı kırmızı biberleri ve domates sosunu ilave edin. Limon suyu, sirke, tuz ve şekeri de ekleyip, sosu kısık ateşte 5 dakika kaynatın. İçerisine doğradığınız maydanozları da ekleyerek altını kapatın.
Şimdi balıklarımızı marine edeceğimiz sosu hazırlayalım. Bunun için ufak bir kase içine yarım çay bardağı sıvı yağ (dilerseniz zeytin yağı da olur), 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber ve 1 adet limonun taze sıkılmış suyunu alıp karıştıralım.
İlgili 45 soru bulundu
Balıkların kılçıkları temizlenir ve daha kolay pişmesi için üzerine iki adet çizik atılır. Fırın tepsisine yağlı kağıt serilir ve balıklar dizilir. Balıkların üzerine limon, soğan dilimi ve baharatlar ilave edilir. Önceden ısıtılmış 190 dereceli fırında kızarıncaya kadar pişirilir.
levrek daha yağlıdır. bu sebepten ızgarası çok iyi olur. çupra daha az yağlıdır. zeytinyağlanıp fırında yapılırsa sonuç alınır. ikisinin de kızartması olmaz. levrek filetoya gelir. çupra gelmez.
Ekmek ve cevizleri sos kabına aldıktan sonra; üzerine zeytinyağı, yoğurt, dereotu, sarımsak ve limon suyu ilave edin. Sosu karıştırdıktan sonra 1 saat buzdolabında dinlendirin.
Balık, ızgara, kızartma, sığ kızartma, fırında, rosto ve sote yöntemleriyle pişirilebilir. Izgara: İri ve yağlı balık seçmekte fayda vardır. Yoksa ızgaraya yapışır. 2-3 saat önce balığa soğan suyu ve zeytinyağı sürüp bekletilirse daha lezzetli olur. Pişirirken çatlamaması için ise iki yanı bıçakla çizilir.
Balık kızarttıktan sonra mutfağa sinen kokuyu gidermek için, 1 çay bardağı su ve 2 çorba kaşığı sirkeyi kaynatabilirsiniz. Kaynayan sirkeli su, evin içine sinen kızartma kokusunu alacaktır. Balığın, hem çabuk pişmesi hem de çatlamasını önlemek için iki tarafına bıçakla çizik atın.
"Balık ve süt, yoğurt, peynir, ayran gibi süt ürünleri tazeyse birlikte tüketildiğinde zehirlenmeye neden olmaz. Fakat balık bayatsa ya da bozulmuşsa birlikte tüketilen süt ve süt ürünleri bozuk balıkta bulunan bakteri seviyesini artıracağından ve üremeye uygun ortam oluşturacağından zehirlenmeye sebep olabilir.
Süt ile et marinesi yapımında; 500 gr eti orta derinlikte yaygan bir kaba koyun. Daha sonra çukur bir kase içine 1 su bardağı süt ve 4 yemek kaşığı zeytinyağı koyun. Ardından kaşık ile karıştırın. Sütlü yağ karışımının üzerine damak tadınıza göre kimyon, kekik, kırmızı toz biber ekleyin.
Yediğiniz balık az önce de bahsettiğimiz gibi taze bir balıksa 1 saat sonra süt içmenizin size bir zararı olmaz. Fakat bayat, toksik etki gösterebilecek bir balık ve süt gıda zehirlenmesine yol açabilir.
Şayet balık bütünse pişip pişmediğini anlamak çok kolaydır. Sırt yüzgecini çektiğinizde kolayca kopuyorsa balık pişmiş demektir. Eğer kopmuyorsa biraz daha pişirmeniz gerekir.
Izgarada ya da tavada balık pişirirken yağın ya da tavanın yeterli ısıda olmaması balık etinin yapışmasına neden olacaktır. Balığın yapışmasını önlemek için pişirmeden önce kullanacağımız ortamın yani ızgaranın, fırının, tavanın ve yağının ısınması çok önemli.
Aldığımız balıklar bir güzel yıkanır ve tuzlanır sonra yanmaz bir tavaya yağlı kağıt serilir. Yağlı kağıdın üzerine birkaç damla zeytinyağı damlatılıp kağıdın her tarafına dağıtılır. Balıkların üzerine biraz zeytinyağı gezdirilir ve aynı şekilde yağlanmış yağlı kağıt ile üstü kapatılır.
Besleyici ve lezzetli bir balık olan levrek tezgahta tercih edilecek öncelikli bir balıktır. Nisan : Kırlangıç, levrek, mercan bolca çıkar. Tekir ve tekirin büyüğü diye sayılan barbunya da önemli miktarda tutulur. Barbunya (Ya da barbun) balığı en lezzetli balıklardandır.
Doğal Deniz Çipurası
Pulları belirgin, büyük ve serttir. Karın bölgeleri daha serttir. Doğal ortamda her an beslenemediğinden yağ oranı daha azdır. Lidaki diye isimlendirilen ufak boy dahil olmak üzere yanaklarında pembelik/kırmızılık görünür.
Eğer balık buğulama yapmak ve iyi bir lezzet elde etmek istiyorsanız levrek tercihi daha uygun olacaktır. Levrek balığı çipuraya göre daha yağlı balık olduğu için buğulaması lezzetli olmaktadır.
Çipura balığı beyaz etli ve lezzetli bir balıktır. Genelde ızgara olarak tüketilen çipura bütün olarak fırında veya mangalda pişirilebilir. Fileto halinde tavada kızartılması veya ızgarada pişirilmesi de mümkündür. Fileto çipura, yahni usulü ve buğulama yöntemiyle yapılabilir.
Oldukça lezzetli olan bu balık, son dönemlerde çiftliklerde de üretilmeye başlamıştır. Genellikle 250 gram ile 350 gram ağırlıkta olan çupra tavada ve ızgarada pişirilmektedir. Daha büyük ağırlıklara ulaşan balıkların ise fırında pişirilmesi tavsiye edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri