Bu tanıma göre, üretim sistemlerinin üç temel öğesi vardır. Bunlar; girdiler, dönüşüm süreci ve çıktılar olarak sayılabilir.
Klasik ekonomide üretim faktörleri üç başlık altında sınıflandırılmaktadır. Bunlar: Emek, sermaye ve doğal kaynaklar (toprak)dır.
Marksın yaklaşımına göre üretimin ana faktörü emektir. Marks emeği tanımlarken geniş bir tanımla konuya yaklaşmakta ve her türlü insan gücünü bu tanımın içerisine dahil etmektedir. Hatta, Marksa göre emek ve emek gücü kavramları ayrılmalıdır ve Marks tam olarak emek üzerinde durmaktadır.
Üretim çeşitleri endüstriyel üretim, fason üretim, yalın üretim, talaşlı imalat şeklinde çeşitlendirilebilir.
Üretimde kullanılan tüm unsurlar üretim faktörleri içinde değerlendirilir. Sermaye, girişim, emek ve doğa genel en genel kategoriler olarak sıralanabilir. Girişimin getirisi sermayenin getirisi faiz, kar, doğanın getirisi rant ve emeğin getirisi ise ücret olarak tanımlanabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Üretim, hizmet ve ürün üretimi olarak ikiye ayrılmaktadır.
Peki bir işletmenin üretim yönetimi neleri kapsamaktadır? Öncelikli olarak ürün tasarımı ve geliştirmeyi sayabiliriz. Ardından tedarik zinciri yönetimi, üretim planlama, uygulama ve kontrol, kalite yönetimi, teknoloji yönetimi, depo yönetimi gibi üretim süreçleri de üretim yönetimi kapsamına girmektedir.
Emek, toprak, sermaye, üretim faktörleridir. Üretim faktör sahipleri gelirlerini faktörleri girdi olarak kullanan firmalardan sağlamaktadırlar. Emek geliri ücret, sermaye geliri faiz, toprak geliri ranttır.
Ürünlerin ortaya çıkışına kadar süren üretim periyodunda gerekli olan tüm unsurlara üretim faktörleri denilmektedir. Bu faktörler; doğal kaynaklar, girişim, sermaye ve emek olarak örneklendirilebilir.
İşletmeler gerekli mal ve hizmetlerin üretimini gerçekleştirirken, birtakım üretim faktörlerini bir arada kullanmak zorundadır. Bu üretim faktörleri; doğa, emek (iş gücü), sermaye, girişimci (müteşebbis) ve teknoloji olarak beş grupta toplanabilir.
Üretim; insan ihtiyaçlarını karşılamak için mal ve hizmetlerin miktarını ya da faydalarını artırmaya yönelik çabalar olarak tanımlanabilir. Bu sebeple üretim, imalat kavramından ayrılır; zira imalat, üretimden farklı olarak sadece bir malın sayısını ya da faydasını arttırma çabasıdır.
Girişimci (Müteşebbüs): Mal ve hizmet üretmek amacıyla üç üretim faktörünü bir araya getirerek üretim sürecini başlatan ve bunun için risk üstlenen insan yeteneği ve işlevidir. Serbest piyasa ekonomisinde üretimle ilgili tüm temel kararları girişimci üstlenir.
Üretim yönetiminin temel amacı, mal veya hizmetin hangi özelliklerle ve ne kadar miktarda üretileceğini belirlemek, kim tarafından hayata geçirileceği gibi önemli noktaları ortaya koymaktır. Bu amaçlar doğrultusunda kararlar alınırken, maliyet düşürme, karlılık artırma ve müşteri memnuniyetinin sağlanması hedeflenir.
Üretim, bir işletmenin beşeri ve maddi kaynakları kullanarak ihtiyaçlarını karşılayacak mal ve hizmetleri yaratmasıdır.
Üretim, arazi, işgücü, sermaye ve girişimcilik üretimin dört faktörüdür. Girdi üretim faktörlerini ifade eder. Ansiklopedi Britannica'ya göre, tanım üretim işlevine göre, iktisatta, kullanılan üretici faktörlerin miktarları ile elde edilen ürün miktarı arasındaki ilişkiyi ifade eden denklemdir.
Sebebi ise; Üretim olmadan gelir olmaz, gelir olmadan tüketim olmaz. Tüketim gelire bağlı bir aktivitedir. Üretim, İnsan ihtiyaçlarının karşılandığı bir faaliyettir. Temelde insan ihtiyaçları için yapılır.
Üretim yapmak için temel ihtiyaçlar,ham madde ve sermayedir. Ham maddeyi gereken işlemlerden geçmesi gerekir. İşlemlerin gerçekleşmesi için de sermayeye gerek vardır. Tüm bu faktörler bulunduğunda üretim yapılabilir.
Üretim sürecinde kullanılan emek, sermaye, doğa ve girişimciden oluşan temel girdiler.
Talaşlı ve talaşsız imalat yöntemleri olmak üzere genel olarak ikiye ayrılır. Talaşlı imalat yöntemleri, tornalama, frezeleme, matkapla delme, taşlama olarak genelleştirilebilir. Talaşsız imalat yöntemleri ise genel olarak, döküm, dövme, soğuk/sıcak çekme, ekstrüzyon ve sac metal işleme olarak ayrılabilir.
Üretim, belirli girdilerin bir takım belirli işlemlerden geçirilerek bir mal ya da hizmet haline dönüştürülmesidir. Bu durumda üretim işleminin üç önemli unsuru bulunduğunu görürüz. Bunlar; girdi, işlem ve çıktıdır.
Üretim biçimi ya da başka bir deyişle Üretim tarzı, Marksist teoride genel olarak belirli bir tarihsel dönemdeki üretimin niteliğini ya da üretimin karakteristik formunu ifade etmek anlamında kullanılır. Esas itibarıyla üretim sürecinin nihai sonucuyla üretim araçları arasındaki ilişkiyi belirtir.
Örneğin; temel anlamıyla üretim topraktan, hayvanlardan bitkilerden vb. ürün sağlama, mal ve hizmet olarak yeni şeyler ortaya koyma, üretme işi demektir.
Seri üretim büyük işletmelerin kullandığı bir üründen belirli zaman içerisinde çok fazla üretilmesini sağlamak amacıyla ürün bandı oluşturarak üretilmesine denilmektedir. Seri üretimde üretilen ürün binlerce veya milyonlarca olarak aynı şekilde ve aynı kalite standartlarına uygun şekilde üretilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri