"Şanlıurfa'ya iz bırakan, ayak basan 7 peygamberimiz var. Türbesi Şanlıurfa'da olan Eyyüp peygamber, doğduğu makamın olduğu İbrahim peygamber var. Şuayip şehrinin de olduğu Şuayip peygamber var ve burası Elyasa peygamberin türbesinin olduğu bir kent.
Urfa-Mardin karayolunun 85. km.'sinden kuzeye sapan asfalt yolun 16. km.'sindeki Eyyup Nebi Köyü'nde Eyyup Peygamber, Eyyup Peygamber'in hanımı Rahime Hatun ve Elyesa' Peygamber'in mezarları bulunmaktadır. Bu köyün 400 yıldan beri Eyyup Nebi Köyü adıyla anıldığı vakfiyesinden anlaşılmaktadır.
Museviler açısından Urfa, Hz. İbrahim, Hz.Yakup ve Hz. Musa'nın yaşadığı topraklar olması dolayısıyla Arz-ı Mevdut yani Hz. İbrahim'den dolayı vaat edilmiş topraklar içersinde kalan en önemli merkezlerden biridir.
Urfa ile en çok özdeşleştirilen peygamber, Urfa'da doğduğuna inanılan ve hatırası hâlâ canlı bir şekilde yaşatılan Hz.
kabri Türkiye'de üstelik Diyarbekir'de bulunmaktadır. Kur'an-ı Kerim de zikredilen 2 büyük peygamber Hz. Zülkifl ve Hz.
İlgili 31 soru bulundu
Ülkenin ve tüm dünya Müslümanlarının hacdan sonra ziyaret edeceği en önemli mekanlardan birisi Diyarbakır'dır. Diyarbakır'da 7 peygamber mezarı, 541 sahabe, Ashab-ı Kehf mağarası, 2 peygamber makamı (Hz Yunus ve Hz. Züilkifl) bulunmaktadır.
Diyarbakır. Kur'an-ı Kerim'de isimleri geçen Zülkifl ile Elyesa peygamberler dahil 9 peygamberin medfun olduğuna inanılan Diyarbakır'ın Eğil ilçesi, turistlerin gözdesi haline geldi.
Şanlıurfa'da yaşadığına inanılan diğer peygamberler de vardır, bu peygamberlerden bazıları Hz. Ayub (Eyüp), Hz. Şuayb ve Hz. Eyyub anlamına gelir.
İbrâhim'in ve ailesinin Urfa, Harran, Suruç ve eskiden Harran'a bağlı olan 'Aynu'l-'Arûs arasında son derece yakın bir ilişkisi vardır. Babası, amcaları ve dayıları bu bölgede yaşamıştır. Hz. İbrâhim'in doğumu, ateşe atılması ve ilk evliliği buralarda olmuş, hicreti de bu bölgeden başlamıştır.
Zulkifl(A.S.) ile Nebi Harun-i Asefi, Nebi Alak, Zenun, Danyal ile Hz. Elyesa(A.S. )'nın amcasının oğlu Hürmüz, Nebi Harun'un yeğeni ve yardımcısı Ruyem gibi Nebi ve velilerin kabirleri kentte bulunmaktadır.
Bu şehir önce Arach ve daha sonra zaman süreci içinde Erech, Orhay, Edessa ve Ruha isimlerini almıştır. Urhai veya Orhay ismi, Urfa'nın ilk sakinleri olan Arami – Süryanilerin verdiği isimdir. Daha sonra Urfa'ya gelen Helenler Edessa ismini verdiler. Helenlerin verdiği Edessa ismi “suyu bol” anlamına gelmektedir.
4. Hüseyin Hüsameddin Yaşar (Efendi) adı geçen kitapta Türklere 24 peygamberin gönderildiğinden söz ederek, bunların adlarını verir. Bu konuda kullandığı kaynak, kendisinin bildirdiğine göre; "Şerhu Esmâi'l-Mürselîn" adlı bir kitap olarak gösterilir.
Yahudiler, İsâ'nın babasız yaratılışını inkâr ettiler. İsa'nın annesi Meryem'in odasını tek ziyâret eden kişinin Zekeriya Peygamber olmasından ötürü, Zekeriya'ya ve Meryem'e zinâ iftirâsı attılar. Zekeriya Peygamber'i şehit ettiler. Bir rivâyete göre, Zekeriya Peygamber, katledildiğinde 100 yaşlarında idi.
Eyyüb'ün hastalanıp çile çektiği mağaranın da yer aldığı makam, sabır dileyenlerin akınına uğruyor. Şanlıurfa'nın Eyyübiye ilçesinde bulunan Eyyüb peygamberin makamı ziyaretçilerin yoğun ilgisini görüyor.
Üzeyir Peygamber Türbesi - Adıyaman.
Eski Ahit'te Elişa ismiyle anılan Elyesa'nın mezar ve türbesinin Zülkifl Peygamber ile Diyarbakır'ın Eğil ilçesindedir. Bir başka rivayete göre Eyyub Peygamber'i ziyarete giderken öldüğü Urfa'da, Eyyub Türbesi'nin güneybatısında köye 500 metre mesafedeki makamdadır. Asırlardır Elyesa makamı olarak ziyaret edilmektedir.
Kur'an ve Hadis kitaplarında bu olayla ilgili ayet veya hadis yoktur. 1900-1960 arası yakın tarihte Urfa halkı tarafından Yahudi mitolojisinden İslam mitolojisine eklentiler yapılarak ortaya çıkmış bir anlatıdır. Yahudi mitolojisi sadece İbrahim'in Urfa'da ateşten kurtulduğunu söyler.
Rivayete göre Hz. İbrahim ateşe atıldıktan sonra, bir mucize gerçekleşir ve etraf güllük gülistanlık olur. Bu mucizenin gerçekleştiği mekânın Balıklıgöl ve çevresi olduğuna inanılır. Dini bayramlar da ile Mevlit ve Kandil gecelerinde en yüksek ziyaretçi sayısına ulaşır.
Allah tarafından ateşe: “Ey ateş İbrahim'e karşı serin ve selamet ol” (Enbiya Suresi, ayet: 69) emri verilir. Rivayete göre; ateş su, odunlar ise balık olur. Hz. İbrahim'in salimen düştüğü yerde bu göl oluşur ve etrafı ise gül bahçesine dönüşür.
Türkiye'nin en büyük yedinci şehri olarak bilinen Şanlıurfa, Peygamberler Şehri/Diyarı diye bilinir, bunun nedeni ise şehrin 9 bin yıllık bir geçmişinin olması ve birçok peygamberin burada yaşaması.
1866 yılında Halep Vilayetine bağlanan Urfa, 1919 yılında, önce İngilizlerin, daha sonra Fransızların işgaline uğradı. Şehir 11 Nisan 1920'de Urfalı milisler tarafından işgalden kurtarılmış; Cumhuriyet sonrasında 1924 yılında ise il olmuştur.
İbrâhim'in üzerine çıkıp duvar ördüğü ve üstünde insanları hacca davet ettiği kabul edilen taş veya onun bulunduğu yer. Filistin'de Hz. İbrâhim ve ailesinin mezarlarının bulunduğu tarihî şehir.
Bu peygamberden biri de, Zülkifl'dir. Taberi'de yer alan bir rivayete göre Zülkifl Şam'da otururdu. Oradaki halkı Allah'a inanmaya, O'na ibadet etmeye ve dürüst bir şekilde yaşamaya çağırdı ve orada öldü. Mezarının Diyarbakır'ın Eğil ilçesinde Elyesa Peygamber ile Makam Dağı'ndaki türbede olduğu bilinmektedir.
Peygamber efendinizim kabri Medine'de, Mescid-i Nebevi'nin içinde bulunmaktadır. Bu mescidin içerisinde peygamber efendimizin dışında Hz. Ebubekir ve Hz. Ömer'in de kabirleri bulunur.
Hz. İsa'nın mezarı ortaya çıktı. Yüzyıllardır milyonlarca kişinin ziyaret ettiği kilisede yeni bir tarih yazıldı. Hz. İsa'nın vefat ettiğine ve sonra dirildiğine inanılan Kutsal Kabir Kilisesi'nde, kilisenin rahiplerinden Franciscan bu olağanüstü olayın bilimsel delillerle teyit edilmesinden memnun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri