Şanlıurfa gezilecek yerler merkez kısmı için 2 gün ayırmanızı öneririm. Urfa'da gezilecek tarihi yerler içinde bulunan Harran ve Halfeti içinse birer gün ayırmalısınız. Yani bu seyahat için minimum 4 güne ihtiyacınız var.
Fırat Nehri, Harran Ovası, Takoran Vadisi, Tek Tek Dağları Milli Parkı, Ayn Zeliha Gölü, Atatürk Barajı, Gölpınar Tabiat Parkı ve Karaköprü Mesire Alanı, şehri ziyaret ettiğinizde mutlaka görmeniz gereken doğal güzellikler arasında yer almaktadır.
İlgili 22 soru bulundu
Şanlıurfa Mutfağı Urfa'nın en meşhur yemekleri denince akla ilk olarak ciğer kebap, lahmacun ve çiğ köfte geliyor.
Urfa'ya ilkbaharda gidilir. Urfa gezisinde Nemrut dağına da çıkılacaksa en uygun tarih Nisan sonu Mayıs başıdır. Haziran sonundan itibaren Urfa çok sıcak günler geçirir. Bu yüzden eğer ki şehir içi turistik gezi yapılacaksa Mart ayı uygundur.
Buzdolabı magneti, yöresel kumaşlar, yöresel kıyafetler, halı ve kilimler, cevizli pekmezli sucuk, isot biberi, bakır eşyalar, taş süslemeleri, Urfa akıtması, Urfa peyniri, menengiç gibi pek çok ürün satın alabilir ve sevdiklerinize hediye olarak götürebilirsiniz.
Urfanın Meşhur Şıllık Tatlısı (Detaylı)
Bindallı, şalvar, şemmame giyilir. Genelde çocuk boy daha fazla tercih ediliyor. bayanda var, genelde bizim Urfa halkı diktiriyor" diyerek sözlerine son verdi.
Hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile gelen ziyaretçilerini ağırlayan ilçede mutlaka görmeniz gereken yerler arasında; Eski Halfeti, Rum Kale, Savaşan Köyü, Asma Köprü, Halfeti Ulu Cami, Aziz Nerses Kilisesi, Halfeti Kent Parkı ve Barşavma Kilisesi yer almaktadır.
Haliliye, geniş araziye sahip olup tarım ve hayvancılıkla uğraşan halkın yaşadığı bir bölgedir. Haliliye ilçesi, yöresel yemekleri ile de ünlüdür. İlçe halkı tarafından üretilen zahter, humus, kıymalı içli köfte ve etli yaprak sarması, yerli halkın ve turistlerin beğenisini kazanır.
İçecek olarak tüketilen halkın “Biyanbalı” dediği şerbet, meyan kökünden yapılmaktadır. Urfa Meyan Şerbeti (Biyanbalı) sıcakların en etkili şekilde hissedildiği Şanlıurfa'da sıcak günlerin ve Ramazanlarda iftar sofralarının olmazsa olmazıdır. Meyan Şerbeti, meyan bitkisinin kökünden elde edilen bir içecektir.
Halfeti'de yetişen ve anavatanı Hindistan olan kebat meyvesinden reçel yapımına başlandı.
Kişi başı fiyatları çoğunlukla 200 TL ile 280 TL arasında değişmektedir. Dört mevsimde kesintisiz bir şekilde devam eden sıra geceleri genellikle akşam saatlerinde başlamakta ve gece yarısına kadar sürmektedir. Urfa sıra gecesi fiyatları 2023 için henüz fiyat bilgisi bulunmamaktadır.
1 Nisan – 31 Ekim tarihleri arasında 08.00 ve 19.00 saatleri arasında gezilebilen Göbeklitepe, 31 Ekim – 1 Nisan tarihleri arasında da 08.00 ve 17.00 saatleri arasında ziyaretçilere açık. Gişelerse, ziyaretin kapanış saatinden yarım saat önce kapanıyor.
Şanlıurfa tanıtım Günleri” 9-12 Haziran 2022 tarihleri arasında İstanbul Yenikapı Etkinlik Alanı'nda gerçekleşecek olan organizasyon öncesi dernek Başkanı Adnan Şansal, Yeniurfa Gazetesinde gazeteciler ile bir araya geldi.
Şanlıurfa, doğusunda Mardin, batısında Gaziantep, kuzeyinde Adıyaman, kuzeybatısında Diyarbakır illeri ile çevrilmiştir. Güneyinde ise 1921,1926,1929 yıllarında yapılan Ankara Antlaşması ve 1930 Halep protokolüyle çizilmiş bulunan Suriye sınırı ile çevrelenmiş bir sınır şehridir.
Şanlıurfa ili, genel olarak plato görünümünde olup başlıca ovaları; Harran, Suruç, Viranşehir, Hilvan, Ceylanpınar, Bozova ve Siverek ovalarıdır. Şanlıurfa kara iklimi özelliği gösterir. Yazları çok kurak ve sıcak, kışları bol yağışlı, nispeten ılıman geçmektedir. Deniz etkisinden uzak bir bölgede bulunmaktadır.
İlde en çok ekilen tarımsal ürünlerin başında buğday, arpa, pamuk, mercimek, susam, nohut, karpuz, kimyon, biber, mısır, domates ve patlıcan gelmektedir. Bu ürünler içerisinde pamuk, biber, mısır, domataes ve patlıcan sulu şartlarda, diğer ürünler ise ağırlıklı olarak kuru şartlarda ekilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri