Kişinin sigortasız bir şekilde muayene olmak için ilk önce 182'den randevu alması gerekir. Muayene ücreti ise, hastanelerde bulunan veznelere ödenir. Sosyal Güvenlik Kurumu internet sitesi üzerinden hastanelerde çıkacak muayene ücreti hakkında bilgi alınabilmektedir.
Sosyal güvencesi olmayan da acile para ödemeyecek Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı yeni bir genelgeye göre herhangi bir sağlık güvencesi olmayan hasta da, kamu ya da özel hastane acil servislerine başvurması halinde bakılacak.
İşte güncel sigortasız muayene ücretleri! DEVLET HASTANESİ MUAYENE ÜCRETİ NE KADAR, KAÇ TL 2022? SGK'lı olmayan fakat hastaneye giden vatandaşlar devlet hastanelerinde 50 ila 90 TL arasında muayene ücreti ödemektedir. Ek tahlil ve tetkik istenmesi durumunda bu ücretlerde bir artış görülebilmektedir.
Çalışmayan yahut düzenli olarak primleri ödemeyen, devlete Genel Sağlık Sigortası prim borcu bulunan ve sigortası olmayıp halen gelir testi yaptırmayan kişiler devlet hastanelerinde muayene olabilmek için paralı hasta muayene ücreti olarak yaklaşık 50 TL ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler.
Artırılan 5 (beş) TL'lik tutar; Kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler için gelir ve aylıklarından, diğer kişiler için ise eczanelerce kişilerden tahsil edilir.
İlgili 28 soru bulundu
Devlet hastanelerinde sigortasız muayene ücretleri, muayene olunacak bölüme göre değişiklik göstermektedir. Sigortası olmayan kişiler devlet hastanelerinde en az 30 TL, en fazla ise 50 TL olacak şekilde ücretlerini ödeyip muayene olabilirler. Aynı zamanda gidilen bölümde muayene ücreti dışında ek bir ücrette çıkabilir.
Muayene harcı (ücreti) nerede tahsil ediliyor? Muayene harcı (ücreti), TÜVTÜRK İstasyonları'nda tahsil edilmektedir.
Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş devlet hastanelerinde çalışmadığı için sigortası olmayan eşi veya ailesi üzerinden sigorta kaydı bulunmayan veya düzenli sigorta primi ödenmeyen kişiler devlet hastanelerinde ücretsiz muayene olabilirler.
Kişinin hiçbir sosyal güvencesi yoksa ve 2022 için yaşadığı hanede kişi başına düşen gelir 2.157 TL'nin altındaysa bu kişinin primini devlet ödüyor. Gelir bu sınırın üzerindeyse bu kişinin 194,13 TL prim ödemesi gerekiyor. Bazı durumlarda, primin hemen ödenmeye başlanmasına gerek yok.
Herhangi bir sigortalı işte çalışmayan ve sağlık güvencesi olmayanlar aylık Genel Sağlık Sigortası (GSS) ücretini ödeyerek devlet hastanelerinde muayene olabiliyor.
İnsan ticareti mağduru olduğu ve sağlık hizmeti giderlerini karşılayacak durumda olmadığı tespit edilen yabancı uyruklulara kamu hastanelerinde sağlık hizmetleri ücretsizdir.
İşten ayrıldıktan sonra SGK geçerliliği, 3 ay devam eder. İşten ayrılan bir kişi 3 aylık süre boyunca sağlık işlemlerinden SGK kapsamında yararlanmaya devam eder. 10 günlük süre boyunca sigortalılık statüsü kayıtlarda devam ederken, 3 ay süre ile devlet ve özel hastane hizmetlerinden aynı şekilde yararlanılır.
Sağlık Uygulama Tebliği'nin katılım payı alınmayacak sağlık hizmetleri ile ilave ücret alınmayacak sağlık hizmetlerine ilişkin maddelerine göre Kurumla sözleşmeli veya sözleşmesiz sağlık hizmet sunucuları tarafından sunulan acil sağlık hizmetlerinden dolayı kişilerden katılım payı ve ilave ücret alınmamaktadır.
Hayır, ücretsizdir. Muayene, aşılama, enjeksiyon, pansuman, birinci basamakta yapılan tahlil ve film hizmetleri tamamıyla ücretsizdir. Bu işlemler için herhangi bir sosyal güvence aranmamaktadır. Yazılan reçeteler ise kişilerin sosyal güvencesinin durumuna göre ödenmektedir.
Peki sağlık güvencesi olmayanlar nereye başvuracak? Eğer sorgulama sonucu e-devlette müstehak olmadığınızı yani sağlıktan yararlanmadığınızı tespit ettiyseniz vakit kaybetmeden en yakın Sosyal Güvenlik Merkezi'ne başvuru yapmanız gerekmektedir.
5510 sayılı Kanunun 67. maddesine göre sigortalıların sağlıktan yararlanabilmesi için muayene olmak için hastaneye gittiği tarihten önceki son bir yıl içinde toplam 30 gün genel sağlık sigortası prim ödeme gün sayısının olması gerekmektedir.
İlk defa isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin e-devlet üzerinden veya “İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi” ile ikametgahlarının bulunduğu yerdeki SGK ünitelerine başvurmaları gerekmektedir. Tekrar isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin ise talep dilekçesi ile müracaat etmeleri gerekmektedir.
Sigortalı çalışanlar iş veren tarafından ödenen SGK prim ödemesi sayesinde sağlık hizmetlerinden faydalanırlar. Yani hem emelilik primleri dolar hem de sağlık hizmetlerini kullanırlar. Çalışmayanlar ise toplam 30 gün genel sağlık sigortası(GSS) prim ödemesi koşulu ile sağlık hizmetlerinden faydalanabilir.
Yukarıda anılan kanun hükmü gereğince muayene ücreti, muayene süresi aşılan araçlardan geçirilen her ay için, muayene süresi tespit edilemeyen araçlardan ise Kanunun yürürlüğe girdiği 01.01.2005 tarihinden itibaren her ay için %5 fazlasıyla tahsil edilerek tamamı hazine payı olarak aktarılmaktadır.
Geliri brüt asgari ücretin üçte birinin üzerinde olan kişilerin ödemesi gereken genel sağlık sigortası prim tutarı brüt asgari ücretin %3'ü tutarındadır. Bu kapsamdaki genel sağlık sigortalılarının 2023 yılı temmuz ayı ve sonrası için ödemesi gereken genel sağlık sigortası prim tutarı aylık 402,44 TL'dir.
Artış ile birlikte traktör, motosiklet ve motorlu bisiklet için muayene ücreti 575,84 TL, otomobil, minibüs, kamyonet, özel taşıt, arazi taşıtı, römork, yarı römork muayene ücreti 1.130,44 TL ve otobüs, kamyon, çekici, tanker muayene ücreti ise 1.528,10 TL olarak belirlenmiştir.
TÜVTÜRK'ün paylaştığı bilgilere göre tüm muayene istasyonlarında kredi kartı, banka kartı veya nakip olarak ödeme yapmak mümkün. Ancak kredi kartı ve banka kartıyla yapılan ödemelerde hizmet sağlayıcı firmanın belirlediği hizmet bedeli ücrete eklenir.
2023 Yılı Araç Muayene Ücretleri
2023 araç muayene ücreti traktör, motosiklet, motorlu bisikletler için 575,84 TL; otomobil, minibüs, kamyonet, römork, yarı römork, arazi taşıtı için 1130,44 TL; kamyon, tır, çekici, otobüs için ise 1528,10 TL olarak belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri